вторник, 14 октомври 2008 г.

Преборете се с разширените вени

Разширените вени при жените се дължат на множество причини, включително на хормонален дисбаланс, носене на високи обувки, възраст, прекалено висока околна температура, прекомерна пълнота, тип практикувана професия.

Поради редица предразполагащи обстоятелства, разширените вени са неизбежно за някои хора състояние. Съществуват обаче и превантивни мерки и медицински техники, с помощта на които може да се намали венозния оток и да се редуцира свързаната с него болка.

Ето няколко полезни съвета за тези от вас, които страдат от разширени вени:

• Вслушайте се в тялото си. Разширените вени са козметичен проблем, който обаче може да доведе до по-сериозни усложнения като умора, нощни крампи, отичане и сърбеж около определени вени на краката. Ако страдате от подобни симптоми, трябва да се консултирате с дермохирург.

• Бъдете активни. Подвижността в краката подобрява кръвообращението, а то от своя страна намалява налягането и акумулирането на кръв във вените.

• Поддържайте здравословно тегло, за да намалите или избегнете излишното налягане в краката, което кара вените да се покажат на повърхността на кожата.

• Носете ластични чорапи, за да облекчите налягането върху вените. Избягвайте прекалено стегнатите дрехи, които могат да ограничат кръвообращението в областта на талията, краката и слабините и да причинят разширени вени.

• Не стойте изправени или седнали прекалено дълго. Това увеличава налягането върху вените. Промяната в позицията на всеки 30 минути може да подобри кръвообращението и да запази вените здрави. Докато седите зад бюрото или пътувате с кола, прегъвайте прасците си по-често. Това допълнително ще стимулира кръвообращението в краката ви.

• Не излагайте краката си на прекомерно висока температура. Горещата вана и горещата вода повишават отичането на вените и предизвикват събиране на кръв в тях.

• Ако все пак развиете разширени вени, говорете с дермохирург и поискайте съвет относно лечението, което е най-подходящо за вас.


медикал.бг

Няма коментари: