четвъртък, 18 септември 2008 г.

Може да се спасите, ако усетите предвестниците на инсулта

Професор Хаджиев е президент на фондация "Предпазване от мозъчни инсулти" и главен редактор на списанието "Мозъчносъдови заболявания". Председател е на Консултативния съвет за мозъчносъдови заболявания към Министерството на здравеопазването. Член е на редакционните съвети на две международни списания. Проф. Хаджиев е автор и съавтор на 49 монографии и на над 400 статии.

- Проф. Хаджиев, какви са най-често симптомите за микроинсулти, които предхождат инсулта? Има ли някаква външна индикация?
- Това е заболяване, което настъпва внезапно. Характеризира със слабост, изтръпване в крайниците, смущения в говора, силно главоболие, разстройство в координацията. Понякога има предвестници - те също настъпват внезапно и са предимно изтръпване на ръка, на крак или краткотрайно разстройство в говора. Те изчезват за минути, но след 2-3 дни вече настъпва инсултът. Затова се счита, че установяването на предвестниците е особено важно, за да се направи ефективна профилактика.

- Каква е продължителността на тези атаки?
- Те не продължават повече от един час. Старото схващане, че могат да траят до 24 часа, се оказа неточно. Ако продължат повече от един час, вече има оформени мозъчни инфаркти, които могат да останат безсимптомни. И в този период болните обезателно трябва да бъдат спешно изследвани, защото оттук нататък най-често започва инсултът.

- Може ли човек да се спаси от инсулт, ако потърси помощ при първите симптоми?
- Да, има изключително голям шанс. Затова при появата на предвестниците се наляга спешна намеса. За съжаление това невинаги се прави. Често самите болни смятат, че това, което им се случва, е крайно невинно.

- Какви медикаменти се прилагат обикновено при тези ситуации?
- Изключително подходящи са медикаментите, които защитават мозъка от исхемия. Това става чрез въздействие върху самия метаболизъм на нервните клетки и осигуряването на по-добро кръвоснабдяване. Това са лекарства с комплексно действие от рода на кавинтон. Те осъществяват въздействие върху някои от рецепторите на нервните клетки, а също така и чрез повлияването на микроциркулацията или протичането на кръвта в малките съдове, които достигат до самата нервна клетка.


стандартнюз.ком

Няма коментари: