неделя, 28 септември 2008 г.

Здравословният начин на живот намалява наполовина риска от преждевременна смърт

Жените, които се вслушват в съветите за здравословен начин на живот - ограничаване на алкохола, отказ от цигарите, правилно хранене и умерени упражнения, могат да намалят риска от преждевременна смърт наполовина.

Констатацията се базира на резултатите от изследване на американски специалисти.

Много проучвания са посветени на влиянието върху здравето на всеки един от тези фактори поотделно. Целта на авторите на настоящето изследване обаче е била да проверят какво е комбинираното действие на здравословното хранене, редовните упражнения, поддържането на разумно тегло и живот без цигари Д-р Роб ван Дам и колегите му от Харвардския университет анализирали данните от мащабно изследване, обхванало 80 000 медицински сестри в САЩ, наблюдавани в продължение на 20 години.

По време на проучването участничките водили подробни записки на храненето си, физическата си активност, употребата на алкохол, теглото си, тютюнопушенето и заболяванията си.

През периода от 20 години починали 8882 жени, в това число 1790 от сърдечносъдови заболявания и 4527 от рак.

Авторите на настоящето изследване установили, че 28 процента от тези смъртни случаи са били предотвратими, при условие че жените никога не са пушили.

Оказало се също, че ако участничките в изследването са спазвали всички правила за здравословен живот, е можело рискът от преждевременна смърт да бъде намален с 55 процента.

Специалистите смятат, че тютюнопушенето е водещата причина за повишен риск от преждевременна смърт, докато употребата на алкохол играе най-малка роля.

Изследователите установили, че за жените, които консумирали по едно питие на ден, рискът от сърдечносъдови заболявания бил по-малък, отколкото за тези, които се въздържали от употребата на спиртни напитки.


актуално.ком

Няма коментари: