неделя, 22 март 2009 г.

Зеленият чай - решение на много проблеми

Наричан още "Ключът към дълголетието" зеленият чай е мощен антиоксидант, лечение и профилактика за редица сериозни заболявания. По тази причина традиционната сутрешна чаша кафе все по-често е заменена с чаша зелен чай. Макар съвсем да не е необходимо да изключите ободряващото сутришно кафе, но обезателно здравословният зелен чай трябва да присъства в менюто ви.

Зеленият чай се получава от същото растение, като черния, но процеса на обработване е различен. Зеленият чай съдържа полифеноли (катехини) - мощни антиоксиданти, които ефективно се справят с вирусите, забавят процеса не стареене и отслабват действието на свободните радикали, които разрушават здравите клетки на организма, предизвикват рак и други сериозни заболявания. Редовната употреба на антиоксиданти понижава риска от различните ракови заболявания.

Съдържанието на антиоксиданти в различните марки зелен чай не е еднакво, качествен зелен чай може да се намери навсякъде, а точното съдържание на катехините трябва да се провери от опаковата страна на опаковката. Затова при закупуването на зеления чай внимателно прочетете цялата информация на опаковката.

Ценните антиоксидантни свойства са само едно от множеството достойнства на зеления чай. Той също така помага за укрепването на имунната система и лечението на алергиите. С една дума даже и една чаша дневно ще укрепи здравето ви. Кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в зеления чай. И все пак не трябва да се прекалява - една, две чаши зелен чай на ден ще ви направят по-бодри и по-свежи. Злоупотребата със зелен чай може да предизвика безсъние или нарушаване на съня. По същата тази причина се препоръчва зеления чай да се пие през първата половина на деня.

Всеки ден много хора по света полагат неимоверни усилия, за да отслабнат. А едно от достойнствата на зеления чай е именно това, че той засилва метаболизма и способства за отслабването. Освен това той може да се пие, както студен, така и топъл.

Много хора, които се грижат за здравето си се стараят да използват предимно натурални средства за лечението на различни болести, алергии и хронични заболявания. Зеления чай е едно от най-популярните продукти, който съвместява ползата за здравето с приятен вкус. Лекарите и експертите в различните области на медицината дават различни, противоречиви и взамоизключващи се препоръки. Но всички те признава неоспоримата полза от зеления чай, който ще ни осигури дълъг и щастлив живот. А също така няколко пакетчета зелен чай могат да направят чудеса за женската красота:

И така, зеления чай:

1. Намалява риска от ракови заболявания

Някои полифеноли са мощни антиоксиданти, на които е богат зеления чай, те предотвратяват появата на ракови клетки в организма. Също така няколко изследвания са показали, че редовната употреба на зелен чай съществено намалява вероятността от развитието на рак на гърдата, стомаха, хранопровода.

2. Успокоява възпалената кожа

С памучен тампон, напоен в зелен чай могат да се обработват ухапвания от насекоми, драскотини, пъпки, акне. А сутрин върху подпухналите очи, за снемане на оттоците се нанасят тампони, напоени в зелен чай или пакетчета, останали след сваряването му.

3. Защитава кожата

Лабораторните изследвания са доказали, че употребата и нанасянето на зеления чай директно върху кожата, добавянето му във вани помага за предотвратяването на рака на кожата, и затова днес на козметичния пазар се появяват все повече хидратиращи и слънце защитни продукти, в чиито състав влиза зеления чай.

4. Нормализира кръвното налягане

Изследванията са показали, че употребата на зелен чай почти на 50% намалява риска от развитие на хипертония. За това също допринасят полифенолите - те препятстват съкращаването на кръвоносните съдове, а вследствие и повишаването на кръвното.

5. Укрепва паметта

Зеленият чай също така помага за съхраняването на ясен ум и добра памет. Съдържащите се антиоксиданти в пакетчето чай могат да спрат процеса на разрушаване на нервните клетки в мозъка, което се набюдава при болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

6. Удължава младостта

Колкото са по-здрави артериите ви, толкова ще сте по млади вие. Затова е важно да се прочистван стените на кръвоносните съдове от натрупването на кръвни пластинки, което повишава риска от сърдечни болести, инсулт, а също така изсмуква енергията ни и влошава самочувствието. 300 мл зелен чай дневно съхраняват младостта, предотвратява натрупването на холестерин и мазнини в кръвта.

7. Помага за отслабването

Зеления чай съществено увеличава метаболизма и изгарянето на калории. Отлична новина, нали?

8. Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.

9. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.

10. Предпазва от кариес на зъбите.

Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.

11. Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.

12. Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.

13. Съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм.

Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.

14. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове.

Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

15. Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.

16. Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.

17. Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.

18. Регулира баланса между алкалите и киселините в организма.

19. Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

Забележка: Тук става дума за зелен чай на листа. За истинския зелен чай. Този за отслабването е всичко друго, но не и зелен (името май идва от цвета на кутията.). Насипните чайове, които продават в специализираните магазини и тези за здравословни храни, дори и чаят на Пикуик са хиляди пъти по полезни. Ддали ще пиеш черен или зелен няма значение...въпроса е да не прекаляваш, защото както са казали хората " Всяка отрова в малки количества е лекарство, и всяко лекарство в големи дози-отрова!".



Няма коментари: