събота, 29 август 2009 г.

Свалете кръвното с чесън и билки

Какво е ХИПЕРТОНИЯТА? Това е заболяване, което изисква специални грижи да края на живота. Особено важно е постоянно да се измерва кръвното налягане и да се реагира според показателите. Това заболяване допреди 20 години беше приоритет само на по-възрастните хора, но вече не е така. Днес то се открива при много млади хора, дори и при деца. За развитието на хипертоничната болест допринасят най-вече нервнопсихичните пренапрежения. Те са причината за възникването на т.нар. съдова невроза, до нарушаване на бъбречния механизъм и на бъбречна хипертония.

Друг съществен фактор за развитието на хипертонията са увредените стени на кръвоносните съдове. Засягат се вътрешните стени поради натрупване на атероматозни плаки, които стесняват кръвоносните съдове. Увреждането на средния им слой и загубата на еластичността на мускулните влакна в крайна сметка водят до трайно повишаване кръвното налягане.

При лечение трябва да се има предвид, че не всички билки са подходящи за борба с високото кръвно. Може да се окаже, че дори безобиден чай от обикновена билка качва кръвното. Затова се съветвайте със специалист и спазвайте стриктно указанията.

Ето кои са подходящите билки:
• клонки от бял имел;
• плодчета от копър;
• стръкове от планинска чубрица;
• стръкове от вълча ябълка;
• стръкове от дяволска уста;
• стръкове от жълта комунига;
• луковици от чесън;
• цветове и плодове от глог.


лекар.бг

петък, 28 август 2009 г.

Разширените капиляри са безопасни

“По кожата на ръцете имам разширени капиляри. Някои от тях се пукат. Това признак на някакво заболяване ли е? И трябва ли да се лекуват?”


Трайно разширените капиляри се наричат телеангиектазии. Те лесно се пукат и създават козметични дуфекти. Появяват се по кожата на гърдите и корема при някои чернодробни проблеми.мастно израждане на черния дроб, хронични хепатити. Но ги има също и при затлъстяване, продължително стоене или седене. Въобще - при смутено кръвообращение в кожата от застой на венозния отток.

Ако не са по лицето и не смущават пациента, няма нужда да се лекуват. Иначе се изгарят с лазер или електрокоагулаторна игла.

Във всеки случай трябва да се обсъди с гастро-ентеролог състоянието на черния дроб и обмяната.


лекар.бг

Признаци на хипертоничната криза

„С хипертония съм, не е много висока, и я държа в рамките на 150/95. Но ме е страх от хипертонична криза. Казвали са ми, че е опасна, за поява на инсулт или инфаркт. Какви са признаците на хипвртоничната криза?"
При играещо кръвно налягане може да се получи хипертонична криза. Тя наистина заплашва с инсулт или инфаркт. Признаците са:

* кръвното налягане скача рязко с по 50 - 60 и повече мм живачен стълб за горната граница, но значително се повишава и долната,
* има внезапно и силно главоболие с чувство за пулсации в главата,
* често се появява болка в сърдечната област и задух,
* избива бледност на лицето, тя се дължи на свиването на малките кръвоносни съдове,
* понякога има зрителни смущения.

ПЪРВИ МЕРКИ ПРИ ХИПЕРТОНИЧНА КРИЗА
При хипертонична криза веднага се търси „Бърза помощ". Но до идването на специалиста:

* се осигурява пълен покой на легло, но главата трябва да е високо,
* взема се 1 таблетка диуретик - Салуретин или Дехидратин нео,
* взема се 1 таблетка аспирин,
* и не се прави никаква физиотерапия - баня, загряване или студени кърпи, масажи, компреси. Те могат да повишат още повече кръвното налягане.


лекар.бг

четвъртък, 27 август 2009 г.

Витамини за здрави вени

„Много лесно се пукат венички по пръстите на ръцете ми и по дланите. Достатъчно е малко усилие или натиск, и се появява синьо петно с неприятно усещане. Как мога да си помогна?"

Лесната ранимост на малките вени е признак за недостиг на витамин С и съединението рутин. Това са веществата, които укрепват стените на малките вени, правят ги по-еластични и нечупливи.

Вземете си от аптеката таблетки Рутаскорбин. Те са комбинирани - рутин + витамин С. Започнете с по-високи дози - по 1 таблетка 4-5 пъти дневно преди хранене. Лечението трябва да продължи най-малко седмица, и ефектът не се проявява веднага. Ако имате гастрит или язва, таблетките се вземат след хранене, защото дразнят стомашната лигавица.


лекар.бг

Що е то мозъчен инсулт?

Според статистическите данни заболяванията на кръвоносната система са заплаха номер едно за българите. Начинът на живот и културата на хранене се сочат от СЗО като един от най-важните фактори за поддържането на съдовете във форма. Всяка причина, която предизвиква тяхното стесняване или притискане, води до увеличаване на налягането в тях или до запушване и прекъсване на кръвопотока.

Какво представлява мозъчният инсулт?
Това е внезапно остро нарушение на кръвообращението. Различават се два вида инсулт: хеморагичен и исхемичен. В първия случай се получава прекъсване на кръвоносен съд. Той се разкъсва, особено при наличието на повишено артериално налягане, и се стига до мозъчен кръвоизлив. Излятата кръв образува хематом, който притиска и разрушава мозъчната тъкан.

В последно време все повече внимание се отделя на по-често разпространения тип инсулт - исхемичния. Доказа се, че за кръвоносните съдове повишеното ниво на холестериновия липопротеид, който ние обикновено наричаме „лош холестерин", е особено опасно. Прекалено голямото му количество в кръвта води до образуване атеросклеротични отлагания - плаки. Те се натрупват по стените на съдовете и пречат на свободното протичане на кръвта. В резултат на това органът, който те снабдяват с кръв (сърце или мозък), получава все по-малко кислород. В даден момент атеросклеротичните плаки могат да се откъснат и образувалият се по този начин тромб напълно запушва съда, поради което част от мозъчната тъкан умира и се стига до ис-хемичен инсулт. Този тип инсулти са по-чести. 80- 85% от мозъчните инсулти са исхемични. Най-засегнати са хората в напреднала възраст, но не са пощадени и лицата на средна, даже и в по-млада възраст.

Високата заболеваемост от инсулти в нашата страна се дължи на занемарената профилактика, на нездравословния начин на живот и пренебрегването на рисковите фактори, на първо място сред които стои високото кръвно налягане. То не трябва да надвишава 120 на 80. Самите пациенти трябва да го следят непрекъснато.

Друг сериозен фактор е дислипемията -наднорменото съдържание на холестерол и триглицериди в кръвта, което води до атеросклероза.

Диабетът също уврежда кръвоносните съдове, особен в съчетание с високо кръвно налягане и висок холестерол.

Да не се забравят факторите, които могат да бъдат избегнати чрез волята на пациента: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, обездвижване. Но има фактори, които не зависят от пациента. Това са наследствеността, полът и възрастта.
Редовните профилактични прегледи могат да установят повишен риск, произлизащ от групирането на няколко рискови фактори. Признак на наближаващ инсулт са т.нар. преходни разстройства на мозъчното кръвообращение, проявяващи се с краткотрайни говорни нарушения - фъфлене, невъзможност да се изговарят думите, слабост или изтръпване на крайниците от едната страна на тялото, световъртеж, дезориентация и загуба на мисълта.

Клиничната картина на настъпилия мозъчен инсулт се изразява с различни оплаквания и симптоми в зависимост от това, коя е засегнатата артерия: внезапна слабост, изтръпване на ръката или крака от едната или от двете страни, смущения в усещанията, внезапно силно главоболие без ясна причина, нарушение на говора - затруднен и неразбираем, изтръпване на устните, внезапно замъгляване и загуба на зрението, световъртеж, залитания или внезапно падане.

Описаната транзиторна исхемична атака, която се проявява с краткотрайни нарушения (за 2 до 15 минути) на мозъчните функции, може да бъде предвестник на мозъчния инсулт и да доведе до мозъчен удар. Най-голям риск за появата на инсулт идва от хипертонията (високото кръвно налягане), сърдечни аритмии, предсърдно мъждене, повишено ниво на холестерола и триглицеридите, захарен диабет, инфекциозни заболявания, наднормено телесно тегло със затлъстяване предимно в коремната област, стресови преживявания, фактори, свързани с начина на живот -тютюнопушене, нерационално хранене, злоупотреба с алкохол, обездвижване и др. В голяма част от преболедувалите от мозъчен инсулт са налице трайни увреждания. При някои от тях се развива съдова деменция, а при други - слединсултна депресия. Това аргументира първостепенната роля на първичната профилактика на мозъчния инсулт, която е насочена главно към предотвратяване на рисковите фактори за възникването им.

Ако вече сте прекарали инсулт или страдате от атеросклероза на съдовете на главния мозък и имате някои от рисковите фактори, е задължително прилагането на медикаментозно лечение от личния лекар, с помощта на невролог и кардиолог. Те са специалистите, които ще определят схемата на лечението. В България са регистрирани всички съвременни медикаменти срещу хипертония и диабет.

Основната профилактика на инсултите е редовното контролиране на артериалното налягане и стриктно спазване на антихипертензивна терапия, системно лечение на захарния диабет, на предсърдното мъждене и другите сърдечносъдови проблеми. За пациентите с хипертония и високи нива на холестерола е важна диета с ограничена употреба на наситени мазнини: тлъсти меса и супи, пилешка кожа, салами, сметана, сирене с високо съдържание на мазнини, яйца, пълномаслено мляко, свинска мас, твърди маргарини и др.

Препоръчителна е консумацията на повече зеленчуци и плодове, богати на целулоза: ябълки, цитрусови плодове, соя, соево и царевично масло, овесена каша, пълнозърнест хляб, извара, нискокалорично мляко, телешко и агнешко месо, два дни седмично морска риба.

Паралелно с медикаментозното лечение благоприятно действие имат и някои лечебни растения, които трябва да се приемат по-продължително време.

Препоръчвам следната рецепта:
Седефче - стръкове 30 г, бял имел - стръкове, глог - цветове, полски хвощ - стръкове и балканска чубрица по 50 г. Билките се смесват Прави се отвара 5 минути на една супена лъжица билки в 500 мл вода След изстиване се прецежда и отварата се изпива за един ден.

Против висок холестерол:
Бабини зъби - стръкове 60 г, магарешки трън - стръкове, глухарче - корени, глог - цветове и жълт кантарион -стръкове по 40 г. Приготовление: 2 супени лъжици билки в 500 мл вода. Ври 5 минути. Дневна доза - 3 пъти по една чаша преди ядене.

лекар.бг

сряда, 26 август 2009 г.

НЕ на дългите преходи!

Доколко са полезни за здравето тежките преходи в туризма - имам предвид пътешествията в Рила и Пирин. Не се ли претоварва организмът при походи продължаващи до 14 часа. Много познати имам туристи все дълголетници.

Туризмът е спорт, които повлиява комплексно на човешкия организъм в положителна посока, като оказва съчетано въздействието върху сърдечно-съдовата, дихателната, костно-мускулната, нервната система и психиката. Слънцето зарежда с енергия, а топлите му лъчи спомагат за образуването на т.нар. "хормони на щастието" - серотонин и ендорфин. Дозираното физическо натоварване, чистият въздух, природните красоти са добро средство за разтоварване на организма от свръхнапрежение и стрес. Особено е полезно туризмът да се съчетае с употребата на природосъобразни храни, билкови чайове, да спрем, макар и за малко алкохола и цигарите. Все пак преходите траещи повече от 6 часа изискват добра тренировка и се препоръчват само ако нямате сериозни хронични заболявания.


лекар.бг

Не подценявайте ГЛАВОБОЛИЕТО

Всяко главоболие си има своята причина. За да можете трайно да го отстраните, трябва да успеете да я откриете И след това сами или с помощта на лекар - да из берете най-добрите мерки за лечение. Не забравяйте - болката сама по себе си не е заболяване, а реакция на организма която ви позволява да разберете, че нещо някъде не е наред.

Болка от напрежение
1. Главата ще ви се пръсне (с еднаква сила и от двете страни).
2. Болката е монотонна, тъпа, стягаща.
3. Имате усещането, че главата ви е поставена в менгеме.
4. Пристъпът възниква след кавга или неочаквана вест (независимо приятна или не), която ви е развълнувала.
5. Прекарвате много време пред компютъра или зад волана.
6. Вършите работа, която изисква продължителна концентрация на вниманието и емоционално напрежение и не може да бъде отложена за утре.

Този вид болка можете да намалите, като се постараете да избягвате стреса. Движете се колкото е възможно повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни (например на компютър), поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

Мигрена
1. Пристъпи на силна пулсираща болка в едната половина на главата (или по-рядко и в двете).
2. Епицентърът на болезнените усещания са челото, слепоочията и очите.
3. Болката е придружена от гадене, повръщане, виене на свят. треперене и студ в ръцете, повишена чувствителност към звук и светлина
4. След пристъпа се чувствате разбити и искате да спите.
5. Главата ви боли след емоционален стрес, приемане на лекарство, промени във времето, вдигане на тежести, тренировки. Често пристъпът ви обхваща, когато дълго време не сте яли или сто хапнали ядки, бобови култури, пили сте вино или сте прекарали няколко часа на слаба светлина, или на твърде шумно място.
6. От същия проблем страдат вашата майка, баба. леля и друга близка роднина (при мъжете този вид главоболие се среща 2-3 пъти по-рядко).

От мигрена страдат приблизително 20% от хората. Причината за нея са мозъчните съдове, които... се свиват и разширяват, изпълвайки главата с пулсираща болка.
Трябва да се научите да палите емоционалното си равновесие, да спите не по-малко от 8 часа. Полезни ще са йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури - контрастен душ. басейн, сауна.

Клъстерно главоболие
1. Болката се появява през нощта.
2. Тя е пулсираща и винаги обхваща една и съща половина от лицето и главата.
3. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на очите, слепоочията, части от челото, темето, а понякога в ухото и долната челюст.
4. По време на пристъпа очите се зачервяват и започват да сълзят, а лицето се покрива с капки пот.
5. Най-силна е болката пред първите 5-10 минути но тя продължава от 30 минути до 2 часа и може да се повтори 2-3 пъти в денонощието.
6 Болезнената атака се групира в серия от пристъпи, продължаващи от няколко седмици до 3 месеца, а след това изчезва за половин, а понякога дори за 2-3 години.
Това е мъжкият вариант за мигрена. В 9 от 10 случаи тя застига именно мъжете. Най-опасната възраст е между 20 и 30 години. След 65-годишна възраст болката минава от само себе си.
За да намалите неприятните атаки и да ги направите по-редки, откажете цигарите и алкохола. Старайте се да живеете по строго определен режим - промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие.

Артериални хипертония
1. Сутрин се събуждате със силно главоболие.
2. След събуждането лицето ви е отекло. клепачите подути, а под очите имате торбички.
3. Боли ви цялата глава, но най-силно тилната част.
4. Болката се засилва след физическо натоварване.
5. Към обяд болката затихва.
6. Главоболието се появява почти всеки ден.

Източникът на това главоболие е свиването на мозъчните съдове. Най-непосредствената заплаха от високото кръвно е инсултът. Затова лечението е задължително. Посъветвайте се с лекар за медикаментите, които могат да контролират налягането ви.


лекар.бг

След инсулт трябва да се приемат СТАТИНИ!

Има шанс да се предотврати повторния инсулт! За хората, които приемат статини след прекаран инсулт, има 35% по-малък риск от рецидив, установиха гръцки изследователи. Нещо повече, при тези хора е с 57% по-малък и рискът от смърт през следващите 10 години, отколкото за онези, които не приемат статини.

"Като се има предвид нарастващият брой на инсултите в света, потенциалната полза от статините е значима", казва главният автор на изследването д-р Соти-риос Янопулос от Медицинския институт в Янина, Гърция.


лекар.бг

вторник, 25 август 2009 г.

Пробив в лечението на сърдечни болести

Инжектирането на фактор за растежа може да ускори новото изграждане на сърдечна тъкан и да подобри сърдечната функция при мишки без използването на стволови клетки, са открили изследователи в потенциален научен пробив в областта на тези заболявания при хората, съобщи АФП.

Тъканта на сърдечния мускул нормално не се регенерира след сърдечен удар при пациенти със сърдечна слабост или у деца с наследствени малформации, според авторите на изследване, поместено в броя от 24 юли на списание "Cell" ("Клетка"). Учените инжектирали субстанция, наречена NRG1 - протеин, в перитонеалната кухина на живи мишки след сърдечен удар, веднъж на ден в продължение на 12 седмици. Изследователите открили, че възстановяването на сърцето нараства и изпомпващата функция се подобрили, в сравнение с нетретирани по този начин животни. "Доколкото ми е известно, това е първата регенеративна терапия, която може да бъде приложимо по органичен начин", съобщава Бернард Кун от Детската болница в Бостън и Харвардското медицинско училище. Според него евентуално лечение при хората може да включва дневни вливания на NRG1 в клиника за период от седмици. По-нататъшни изследвания са необходими, за да се демонстрира безопасността на подобно лечение към хора.

нюз.сутрин.ком

понеделник, 24 август 2009 г.

Затлъстяването струва много на САЩ

Американците са дебели - това е забелязал всеки посетил страната. Затлъстяването, което засяга все повече американци, в същото време струва все по-скъпо на страната като разходи за здравеопазване и цената му може да достигне 147 милиарда долара годишно, гласи доклад, публикуван днес на сайта на здравното министерство.

Между 1998 и 2006 г. броят на затлъстелите в САЩ се е увеличил с 37%, отбелязва Франс прес. В момент, когато в Конгреса текат бурни дебати върху предлаганата от президента Барак Обама реформа в системата на американското здравеопазване, учените предупреждават, че затлъстяването, което днес засяга 25% от американците срещу 18.3% през 1998 г., и свързаните с него медицински проблеми, ще раздува разходите за здраве. В момента затлъстяването отнема 9,1% от разходите за здравеопазването, а през 1998 г. този показател е бил 6,5%.

нюз.сутрин.ком

неделя, 23 август 2009 г.

16 правила за добро женско здраве

Установено е, че има 16 основни правила, които всяка жена трябва да следва, за да се поддържа в добро здраве, според изследванията на британски медицински експерти.

Хигиената без съмнение е важна и може да предотврати развитието на много сериозни инфекциозни болести. Но прекалената вманиаченост по чистотата също не е добър начин за поддържане на перфектно здраве. Проучване, проведено от британски лекари, показва, че жените, които използват специални анти-бактериологични средства вместо обикновения сапун са по-податливи на инфекции, защото силните антисептици унищожават бактериалното равновесие в организма. Полезните бактерии умират, докато силните патогени оцеляват и се размножават. Черният чай е по-здравословен от зеления. Той опазва устната кухина от бактериална инфекция. Вторият вид може да предизвика образуването на малки съсиреци в кръвоносните съдове, които може да предизвикат инфаркт. Не мислете, че диетичната кола е много полезна за вашето здраве. Тя съдържа фосфорна киселина (E338), която буквално премахва калция от организма. Това може да доведе до дистрофия и други костни проблеми. Някои лекари уверяват, че алкохолът в малки количества е полезен, но онколозите не са съгласни с това. Само капка алкохол повишава риска от всеки вид рак. Червеното вино стимулира рака на гърдата. Не пушете. Жените, които пушат се разболяват два пъти повече от рак на шията. Всяка четвърта жена на средна възраст страда от депресия или други ментални смущения. Една от причините е липсата на аминокиселината триптофан, получавана от храната - най-вече от пуйката, сиренето, сливите и бананите. Жената трябва да роди преди да навърши 30 – това понижава риска от развитие на рак на гърдата. Редовните физически упражнения засилват мускулите на тялото, като предотвратяват появата на болки в гръбначния стълб и поддържат фигурата. Редовният секс може буквално да подмлади жените: 200 оргазма всяка година ще накарат жената да изглежда с 6 години по-млада. Сексът е и натурален способ за стимулиране на имунната система. /БГНЕС


нюз.сутрин.ком

събота, 22 август 2009 г.

Какво да пием в жегите?

Важно е да се приемат студени, а не топли или леденостудени да са напитките, които приемаме в горещините, препоръча д-р Таня Логоева, лекар с дългогодишна практика, един от първите GP-та у нас.

За да не се обезводним, е нужно да приемаме по 2-2,5 л минимум на ден. Тези течности включват вода, мляко, чай, сок, но не и алкохол. Симптомите при обезводняване са падане на пулса, повишаване на кръвното налягане и може да се стигне до хипертонична криза или колабиране от ниско кръвно. Ако сме вкъщи, трябва да си пръскаме краката, лицето, ръцете със студена вода. Лекарите препоръчват студена вода да се слага на тила и в свивката на ръцете. Кардиопроблемите са свързани с проблеми в кръвоносните съдове – това е здравословен проблем, а не летен, казват медици. Винаги може да се получи късане на хорестеролна плака и да се получи мозъчен или сърдечен инфаркт. За да не се стига до колапс, е нужно да приемаме витамини и течности.
Кръвоизливът от носа, който често се получава при по-малките деца или хората със слаби капиляри, е признак на високо кръвно или слаби кръвоносни съдове, твърдят лекари. Добре е да се приема повече витамин С с удължено действие. Българският препарат се пие по едно хапче на ден, той е евтин и достъпен, твърдят лекарите.
Ако кръвното не е високо, а пациентът често има кървене от носа е добре да отиде на ушен специалист. При високо кръвно, когато кръвта не се спира, е нужно да се потърси спешно медицинска помощ. Човек трябва да е седнал или наведен напред, а не назад, съветват лекарите, за да може да диша. И в този случай е добре да се пие вода. Ако изтече много кръв и при високо кръвно налягане, добре е пациентът да знае, че по този начин организмът му се предпазва от инсулт.
По-чувствителните хора , които често чувстват неразположение при рязка смяна на температурите или на атмосферното налягане, е добре да правят ободрителни процедури – наплискване на лицето и крайниците със студена вода и да приемат повече напитки.
Тенденцията през последните години е увеличаване на тревогите за здравето ни, коментират лични лекари. Все по-често се отключват и тежки психични проблеми от хроничния стрес.
По-добре е да не се лекуваме сами, а да се обадим дори по телефона си на личния лекар или на 112, допълни доктор Логоева. /БГНЕС


нюз.сутрин.ком

петък, 21 август 2009 г.

С дизайн ни подмамват цигарите

Дребни детайли като цвета на опаковката на цигарите може да подмами пушачите да повярват, че съдържимото не е толкова опасно за здравето им, предупреди АФП.

Изследването, проведено от изследователи от Университета Ватерлоо в Канада, показва, че в допълнение към забранените в над 40 страни думи като "леки", "меки" и "с ниско съдържание на катран", елементите от дизайна и цветът се използват от цигарените компании, за да накарат пушачите да чувстват фалшива сигурност за вредният им ефект. От 600 изследвани възрастни, 70% са показали доверие в белия цвят на опаковката, а 80% са повярвали на светло синия, след като са им били представени идентични във всяко друго отношение пакети цигари. Също 70% са тези, които са вярвали в думите "въгленов филтър". Пушачтите са се лъжели по-лесно от непушачите, защото "те имат повече стимули от непушачите да повярват, че някои цигари може да са по-малко вредни". Един от 10 смъртни случая по света е свързан с употребата на тютюн. Изследването е публикувано в Оксфордското университетско списание за обществено здраве. /БГНЕС

нюз.сутрин.ком

четвъртък, 20 август 2009 г.

Оптимистичните жени живеят по-дълго

По-ранно проучване на холандски учени установи, че оптимизмът намалява опасността от сърдечно заболяване при мъжете. Жените оптимистки е по-малко вероятно да се разболеят от сърдечно заболяване и да починат, показва американско проучване.

Изследването на американските учени, в което участвали близо 100 000 жени и е било публикувано във в. "Circulation", показва, че песимистките имат по-високо кръвно налягане и холестерол. Оптимистичните жени са изложени на 9% по-малка опасност да развият сърдечно заболяване и на 14% по-малък риск да починат от каквото и да било заболяване по време на 8-годишния период на наблюдение. За сравнение скептичните жени, които имат враждебни мисли за другите или като цяло не се доверяват на останалите, са изложени на 16% по-голяма вероятност да умрат в същия период. Учените установили още, че оптимистичните жени правят повече физически упражнения и са по-стройни от песимистичните. /БГНЕС


нюз.сутрин.ком

сряда, 19 август 2009 г.

Недостатъчният сън и наднормено тегло засилват риска

Липсата на нощен сън, комбиниран със заседнал начин на живот и преяждане може да доведе до развитие на диабет, става ясно от резултатите на научно изследване.

"Открихме, че комбинирането от нездравословни аспекти от западния начин на живот с недоспиване през нощта може да увеличи риска от развитие на диабет", твърди д-р Пламен Пенев от Университета в Чикаго, който е ръководител и главен автор на изследването. /Ройтерс


нюз.сутрин.ком

вторник, 18 август 2009 г.

Най-скъпо е хирургичното лечение на сърдечни заболявания

Оказва се, че най-скъпо платена от здравната каса е клиничната пътека "Хирургично лечение при сърдечни заболявания в условията на екстракорпорално кръвообращение, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Минимално инвазивни сърдечни операции при пациенти над 18 години”. По тази пътека здравната каса във Варна е платила за седемте месеца на годината за лечението на нуждаещите се пациенти почти 2 млн. лева. 1, 716 млн. лева са изплатени за лекуваните случаи през същия период случаи по клиничната пътека "Интервенционално лечение и свързаните с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания”. На трето място по изплатени за седеммесечието средства от бюджета на РЗОК – Варна, се подреждат факоемулсификациите, което е лечението на катаракта. По тази клинична пътека РЗОК – Варна, е изплатила на болничните заведения 1,501 млн. лева. На четвърто място по разход на средства са ражданията, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение. За тях касата е заплатила за първите седем месеца 1, 227 млн. лева. По клиничната пътека "Диагностика и системно лекарствено лечение на солидни тумори при пациенти над 18 години” са лекувани 4175 случая само за седемте месеца на тази година. Това е пътеката, която е с най-много лекувани случаи през отчетния период януари – юли тази година. По масовост на случаите лечението на катараката заема второ място с 3413 случая. По клиничната пътека "Раждане” здравната каса в морския град е платила за 2789 случая.
Общият брой на клиничните пътеки, по които здравната каса заплаща лечението, е 298. Всяка една клиничната пътека обикновено включва няколко диагнози, които се диагностицират и лекуват по сходен начин. В алгоритъма са включени и диагностичните процедури и терапевтични методи, като са определени изисквания за минимален брой при лечението на пациента. За дейностите по клинични пътеки лечебните заведения са задължени да отговарят на критерии за апаратура, специалисти и разкрити структурни звена - клиники, отделения, сектори.

нюз.сутрин.ком

понеделник, 17 август 2009 г.

Шоколадът срещу сърдечините проблеми

Ново интересно откритие направиха учените - хората, преживели сърдечен удар, които ядат шоколад два или повече пъти седмично, намаляват риска от смърт от сърдечен удар около три пъти повече спрямо онези, които не докосват шоколад.

Това сочат данните от ново изследване, публикувано в Journal of Internal Medicine. Според него малките количества шоколад предлагат лека защита, но все пак повече, отколкото крайното въздържане от шоколада. По-ранни изследвания установиха силната връзка между шоколадовите изделия и ниското кръвно налягане или подобряването на потока на кръвта. То показва, че шоколадът намалява смъртността от сърдечни удари при по-стари здрави мъже и жените след менопауза. Но новото изследване, ръководено от Имре Янзски от Каролинския университет в Стокхолм, сочи, че употребата на шоколад може да предотврати леталния изход при лица, преживели остър инфаркт на миокарда. "Тези характеристики са специфични за шоколада, не открихме тези свойства при сладките изделия като цяло. Изглежда, че антиоксидантите в какаото са вероятен кандидат за животоспасяващите качества", заяви Кенет Мукамал, изследовател в медицинския център "Beth Israel Deaconess” в американския град Бостън и един от авторите на изследването. Антиоксидантите са вещества, които защитават клетките от увреждания, причинени от различни свободни радикали. Това са молекули, които се събират в тялото, може да увредят клетките и се смята, че имат роля за развитието на сърдечни болести, рак, както и при процеса на стареене. В изследването участват 1 169 мъже и жени на възраст между 45 и 70 години, които са преживели сърдечен удар. Участниците са били анкетирани за техните хранителни навици в предишни години, включително за количеството изяден от тях шоколад. Резултатите са били валидни за мъже и жени от всички възрастови групи, включени в изследването. Други фактори, засягащи сърдечната дейност - употребата на алкохол, напълняването, тютюнопушенето, също са били взети под внимание. "Нашите изследвания подкрепят доказателството, че шоколадът е богат източник на благоприятни биоактивни съставки", е заключението на изследователите.


нюз.сутрин.ком

неделя, 16 август 2009 г.

Хормон може да предупреждава за приближаващ инфаркт

Дълъг период, дори години преди да получи инфаркт в човешкия организъм се повишава съдържанието на хормона андреномедулин. Това показват резултатите от кръвните анализи на 5 хиляди пациенти в университетската болница в град Малмьо.

"Увеличаването на съдържанието на хормона е регистрирано 10-12 години преди пациентите да получат инфаркт", заяви доцент Уле Меландер в интервю за телевизионната програма "Рапорт". Откритието може да помогне на лекарите в ранната диагностика, необходима за препоръки за промяна на стила на живот на пациентите или за използването на лекарства с цел предотвратяване на инфаркт.


нюз.сутрин.ком

четвъртък, 13 август 2009 г.

Мъжете трябва да внимават с килограмите повече от жените

Затлъстяването е проблем номер едно в много от развитите страни по света. Въпреки пропагандата за здравословен начин на живот, процентът на хора с наднормено тегло продължава да нараства както сред жените, така и сред мъжете. А за представителите на силния пол последствията са по-тежки, съобщава BBC.

За мъжкия пол опасностите възникват по-бързо, но и при жените те не са по-малки, твърди изследване.

Немски учени от Hospital Reinier de Graaf Groep откриха, че при пълните мъже запасът от жизнени сили, издържливост и способността за преработването на въглехидратите са по-малки, отколкото при жените. Като цяло независимо от пола хората с наднормено тегло са застрашени от риск от заболяване от диабет от втори тип с 80 пъти повече от останалите. Но мъжете поподат в рисковата група по-бързо от жените.

Издържливостта на представителките на слабия пол с наднормено тегло учените обясняват с различното разпределение на мастните наслоявания - ако при жените те се натрупват в долната част на тялото (бедра, корем), то при мъжете те се натрупват в горната. За жената това е по-скоро естествено натрупване на мазнини и нейното тяло е приспособено за такова "складиране", свързано с детеродните й функции.

При мъжете прекомерното количество мазнини води до нарушения в обвяната на веществата, до развитието на белодробни и сърдечни болести. Учените напомнят, че никога не е късно да се започнат диети и занимания със спорт, но това трябва да стане под лекарско наблюдение.

чудеса.нет

сряда, 12 август 2009 г.

Холестеролът се влияе от сезоните

Нивото на холестерола се повишава през зимата и намалява през лятото, което предполага възможност за модифициране на евентуално необходимото лечение, твърдят специалисти от Cleveland Clinic след провеждане на изследване, в което са участвали 517 мъже и жени на възраст от 20 до 70 годишна възраст. Лекарите твърдят, че жените и пациентите с ниво на холестерола над нормата са подложени повече на сезонните изменения.

Тези данни дават обяснение на всички, решили да намалят нивото на холестерола чрез диети и физическо натоварване, защо нивото на холестерол не намалява през зимата.

Напълно възможна причина според американските учени за намаляване на нивото на холестерола през летния период е увеличаването на обема на циркулиращата кръв, което се наблюдава в по-топло време.

Физическата активност и намаляването на масата на тялото са способни да намалят нивото на холестерола, а именно през зимата хората най-често увеличават теглото си, което е свързано със заседналия начин на живот. Изследванията през зимата показват средно увеличаване на нивото на холестерол с 4 мг при мъжете и с 5,4 мг при жените. Сезонни колебания на нивото с 11 мг при мъжете и 18 мг при жените са били открити при пациенти с първоначално високо ниво на холестерола - повече от 240 мг.

На следващия етап от своето изследване специалистите ще проведат допълнителни изследвания, за да обяснят по-силно изразените колебания на нивото на холестерола при жените. Те препоръчват на лекарите преди всяко лечение да се измерва нивото на холестерола по няколко пъти, за да намалят вероятността от грешка.


чудеса.нет