сряда, 8 октомври 2008 г.

Какво се случва в тялото ни, когато сме в стрес?

Думата стрес е доста широко използвана и често се злоупотребява с нея. Ако направим сравнение с миналото, нашето забързано съвремие е изпълнено с много повече стрес, особено при някои видове работа. На най-много стрес са изложени лекарите и медицинските сестри, учителите, надзирателите в затворите, полицаите, социалните работници и изобщо всички професии при които се налага общуване с хора- касиери, телефонисти и др. Към напрегнатите професии се отнасят и тези, които отнемат много от личното време за почивка на работещите, а именно: адвокати, работещи в рекламата и във връзки с обществеността, системни администратори, журналисти.

Според учените умерения стрес е полезен, тъй каато мобилизира силите ни - умствени и физически и така се справяме по-добре с работата и предизвикателствата на деня.

Какво се случва в тялото ни, когато сме в стрес?

Естествен отговор на стреса.
Факт е, че всички ние сме родени с готов, естествен отговор на стреса, който е важна част от способността ни да се приспособяваме към средата. Тя съществува за случаите, когато изпаднем в беда.

Когато настъпи една потенциално опасна за нас ситуация, се повишава секрецията в кръвта на хормоните на стреса, които причиняват бързи умствени и физически промени. Тези хормони ни дават допълнителна сила и издържливост и ни карат да се чувстваме способни и готови да се борим. Освен това, те ни дават възможност, ако е необходимо, да бягаме по-бързо от това на което сме способни нормално. Този отговор на тялото ни се нарича „синдром на борбата или бягството“. Този синдром е бил движещата сила на човечеството, когато сме били част от дивата природа. Дори и днес обаче, той е много ефикасен. Представете си, че по време на пазаруване, някой отскубне детето ви от ръцете ви. Устата ви ще пресъхне, ръцете ви ще се изпотят, сърцето ви ще подскочи. Освен това ще се почувствате пълни с енергия за да реагирате след няколко секунди и то и изумителна сила: да викате, да се борите и да търсите помощ за да намерите детето си.

Къде е проблема?

Проблема е в това, че отговорът ви към стреса може да е извънредно силен. Това означава, че вместо хормоните на стреса се освобождават при извънредни ситуации, те се активират през цялото време и не ни дават спокойствието от което се нуждаем, за да се чувстваме щастливи. В забързаното ежедневие, те се освобождават и при минимална външна стимулация и ни карат да се чувстваме така, като че ще изпуснем влак...

Жените се справят по-добре със стреса.

Това се дължи на хормона окситоцин. Той е свързан с по-честия плач при жените и вероятно с това, че жените говорят повече за проблемите си.


е-плацебо.ком

Няма коментари: