неделя, 12 октомври 2008 г.

Високо кръвно и потентност – има ли връзка?

Почти половината от хората според статистиките страдат от хипертония и въпреки че много се говори и пише за това заболяване, все още има въпроси, които пациентите често задават. По-долу сме се опитали да формулираме най-честите от тях и да им дадем отговор:

Защо при инсулинозависим диабет не се препоръчва да се приемат лекарствата от типа бета-блокери за намаляване на кръвното?

Редица изследвания показват, че бета-блокерите са достатъчно ефективни и безопасни, въпреки че както и всички медикаменти е възможно да имат някои странични реакции. При инсулинонезависимия захарен диабет бета-блокерите могат да се използват съвсем спокойно. Но при инсулинозависимия те могат да променят чувствителността към инсулина и в някои случаи да способстват за развитието на хипогликемия.

Ако след продължително приемане на препарати за намаляване на артериалното налагане, то се нормализира, можем ли да се откажем от лекарствата?

Решението за прекратяване на приемането на лекарства трябва да взима само лекуващия лекар. Хипертонията не е само повишено кръвно налягане. Това е сложно заболяване, което се характеризира с поражения в много органи.
Често налягането се нормализира, а болестта се запазва и ако се базираме само на показанията за налягането, може да се развие някакво тежко усложнение на хипертонията на фона на успешното лечение.
Ако налягането е нормализирано, но промените в бъбреците, сърцето и съдовете на главния мозък са се запазили, лечението трябва да продължи. Ако са изчезнали всички признаци на хипертонията, което за съжаление се случва много рядко, тогава можете постепенно да започнете да се отказвате от лечението, но само след консултация със специалист.

Вярно ли е, че от постоянното приемане на бета-блокери страда мъжката потентност?

Понякога бета-блокерите дават такива странични ефекти, но според статистиката не повече от 1% от болните, приемащи бета-блокери, се сблъскват със сериозни проблеми в този сфера. Процентът на по-малко тежките нарушения е по-голям – около 20. По правило не е задължително да възникнат проблемите с потентността, но болните трябва да бъдат предупредени за такава възможност. Върху половата сфера оказват влияние много фактори и бета-блокерите са само един от тях. Понякога възникналите проблеми по никакъв начин не са свързани с приемането на тези медикаменти.


здраве.бг

Няма коментари: