неделя, 28 февруари 2010 г.

Билки при атеросклероза, леки форми на хипертония

Билки:
плод от копър 10 гр.
цвят от арника 5 гр.
цвят от глог 15 гр.
листа от маточина 20
стръкове от мащерка 10
корени от дилянка 10
листа от бял имел 20

Начин на употреба:
Две супени лъжици смес се залива с 500 см3 вряща вода.
Чаят се прецежда.
След изстиване се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Действие:
Седативно, леко хипотензивно, съдоразширяващо, коронароразширяващо.бгрод.орг

събота, 27 февруари 2010 г.

Бързото хранене влошава здравето

Всеки знае колко вредна е храната в ресторантите за бързо хранене, но вече има научни изследвания и анализи доказващи това.

три отделни изследвания, направени в САЩ показват, че ресторантите за бързо хранене са пагубни за здравето. Присъствието на подобни заведение в близост до 150 метра от училищата може да увеличи с до 5% затлъстяването при децата. До това заключение стигнаха учените, които са изследвали ученици от трети клас в американските гимназии.

Според техните резултати забраняването на подобни ресторанти в близост до учебните заведения може до голяма степен да влияе на стопирането на затлъстяването при младите хора. Ръководителката на изследователския екип Дженет Кири се заела да определи зоната, в която да бъде забранено отварянето на ресторанти за бързо хранене. Говорителката на известната верига „МакДоналдс” Елен Дейвис обаче смята, че подобно ограничаване би било опасно и че е по-добре родителите да намалят джобните пари на децата си, като им обяснят кога, къде и каква храна да консумират. Тя подчерта, че “МакДоналдс” през последните пет години е модифицирала менюто и преди всичко това, което се предлага за най-малките малчугани, а голям брой от веригата е направил разнообразно и по-здравословно меню.

Влиянието на близостта на ресторантите, съвместно с бързото хранене, е забелязано и при бременните, които живеят близо до подобни заведения. При тях спирането на затлъстяването, ако се премахне близостта на ресторантите, може да се стопира с до 4,4%.

Третото изследване, чиито резултати бяха публикувани през декември миналата година, показват, че младите хора, които живеят на разстояние от 800 метра от ресторантите за бързо хранене, консумират по-малко плодове и зеленчуци и пият повече сладки безалкохолни напитки, съобщи Танюг, цитирана от БГНЕС.


кариерист.ком

петък, 26 февруари 2010 г.

Псувайте - това намаля стреса!

Смятате, че псуването е израз на лошо възпитание? Приемате го като обида или като агресивност. Не, оказва се, че това въобще не е така - нецензурният език на работното място е полезен, защото облекчава стреса. Това се казва в изследване на специалисти от университета на Западна Англия.

Псувните в офиса помагат на служителите да се чувстват като екип, да намират отдушник за неприятностите и да циментират взаимоотношенията си, обяснява професор Йехуда Барух, ръководител на изследването. “Служителите постоянно използват нецензурен език, но не непременно по отрицателен или обиден начин. Жените псуват повече, отколкото се предполага – обикновено в компанията на други представителки на нежния пол. Младите мениджъри са по-толерантни, когато трябва да приемат дадено поведение от страна на подчинените си”, казва професор Барух.

Резултатите от изследването показват също, че забраната на псувните в офиса би се отразила зле върху мотивацията и морала в повечето фирми, посочва БГНЕС. “Ругатните се възприемат като социален феномен, който отразява солидарността и сплотеността на колектива, както и като психологически феномен, облекчаващ стреса”, допълва специалистът.

Професор Йехуда Барух предупреждава, че обидните и нападателни нецензурни слова предизвикват стрес и трябва да бъдат овладявани. Според него занапред нецензурният език все повече ще се употребява на работното място, което ще изправи началниците пред труден избор. “Мениджърите ще трябва да разберат каква е нагласата на служителите им по отношение на ругатните. За тях ще е предизвикателство да овладеят изкуството кога да си затварят очите”, казва професор Барух.


Кариерист.ком

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Четете, за да намите стреса!

За някой четенето е хоби, за други - удоволствие, за трети - необходимост, а за четвърти - здраве! Иказва се, че четенето на книги е най-добрият начин за релаксиране и дори само шест минути могат да се окажат достатъчни за намаляване на нивото на стреса с повече от две трети, показва ново проучване.

Този метод работи по-добре и по-бързо спрямо другите методи за успокояване на опънати нерви като слушането на музика, разходката или пиенето на чаша чай на спокойствие, показва проучването. Психолозите смятат, че причината за това е, че човешкия мозък трябва да се концентрира върху четенето и въвличането в света на литературата намалява напрежението в мускулите и сърцето.

Проучването било осъществено сред група доброволци в университета в Съсекс. Техните нива на стреса и сърдечният им ритъм били увеличени чрез серия от тестове и упражнения, след което те били подложени на тестове с различни традиционни методи за релаксиране. Четенето дало най-добри резултати, като намалило нивата на стреса с 68%, съобщава невропсихолога д-р Дейвид Люис.

Участниците трябвало да четат на тихо място само шест минути, за да намялат сърдечния си ритъм и да успокоят напрежението в мускулите, открили учените. Слушането на музика намалило стреса с 61%, чашата чай или кафе – с 54%, а разходката с 42%.


кариерист.ком

вторник, 23 февруари 2010 г.

Безсънието води до хипертония

Медиците отдавна са установили, че системно работещите през нощта имат по-лошо здраве. Те носят в себе си от 5 до 8 пъти по-висок риск от хипертония, язвена болест, инфаркт на миокарда, захарен диабет, мигрена и много други заболявания включително снижаване на имунната защита.

Учени от Чикагския университет установили, че само 6 дни недоспиване могат да предизвикат в младия организъм нарушение на обмяната на вещества и хормонални промени, които увеличават риска от съдови заболявания и диабет, проявяващи се обикновено на по-късна възраст. А за това, че една от основните причини за катастрофите по пътищата е заспиването на водача зад волана, не си струва и да се споменава. Само че нуждата от сън е индивидуална. Особеностите на физиологията на всеки организъм са такива, че в юношеството, например, човек може дълго да си дружи с възглавницата, а, преминавайки 40-годишната бариера, да спи с 3-4 часа по-малко и при това да се чувства добре.

Най-разпространената причина за безсъние е умствената преумора. Работниците на умствения труд не могат да заспят, макар и да им се спи и не разбират защо става така. А тайната е проста. Умореният през деня мозък няма необходимата енергия, за да включи механизма на несъзнателното забавяне на провеждащите се в организма процеси. Ако при това в главата е заседнала мисъл за неприятности на работата или в семейството, настъпва депресивно състояние, което само задълбочава разстройството на съня. Тогава и като лавина растат неблагоприятните фактори, пречещи на заспиването: шум, неудобно легло, светлина в очите- всичко това, което човек със здрав сън обикновено не забелязва. С други думи, случайното безсъние се превръща в хронично.


кариерист.ком

неделя, 21 февруари 2010 г.

Високо кръвно и бъбреци

Здравейте, мъжът ми 34 г. от известно време го боли глава. Отиде на лекар и му премериха кръвното 180 на 130. Кардиограмата му е добра. Препоръчали са му консултация за бъбреците. Въпросът ми е какво е каква е връзката на бъбреците с високото кръвно. В какво се съмняват. Мъжът ми отлага прегледа, не знам дали не е спешно....

Добре е да се направи консулнтация с нефролог. Връзката на хипертонията с бъбреците е т.н. реновазална хипертония - стеноза на бъбречната артерия -> повишено коричество ренин -> повишено количество ангиотензиин -> свиване на телесните съдове -> повишено налягане.

Реновазалната хипертония (РВХ) е вторична артериална хипертония, която е причинена от стеноза на бъбречната артерия, водещо до намаление на бъбречното перфузионно налягане. Функционално значима е стенозата на бъбречната артерия над 50%. Честота.та на РВХ е от 1 до 5% от болните с артериална хипертония, но при селекционирани болни тази честота достига до 30%. Установи се, че атеросклеротичната стеноза на бъбречните артерии е причина за бъречна недостатъчност в 5 до 15% от болните на възраст над 50 години, които се включват на диализа всяка година.

Най-честата морфологична форма е атеросклеротичната стеноза. Фибромускулната дисплазия на артерията е втората по честота морфологична форма. Други причини за стеноза на бъбречната артерия са аортоартерит и артерит на бъбречните артерии, тромбоза и емболия на артерията, бъбречни кисти, ретроперитонеални тумори, ретроперитонеална фиброза, аневризма на абдоминалната аорта, вродена стеноза и хипоплазия на бъбречната артерия.

Патогенеза.
Бъбречната хипоперфузия води до повишено отделяне на ренин от миоепителните клетки на аферентната артериола. Следва повишено образуване на ангиотензин I и II. Ангиотензин II е мощен вазоконстриктор и води до задържане на вода и натрий. Прогресивно намалява бъбречния кръвоток. Връзката с бъбречната исхемия и бъречна недостатъчност се оценяват едва през последните години.

І.Клинична картина. Няма много точна клинична разлика между есенциалната хипертония и РВХ. Клиничните признаци, предполагащи реновазална хипертония са:
1. Поява на хипертония преди 30 и след 50 години;
2. Тежка или резистентна на лечение хипертония;
3. Акцелерирала или малигнена хипертония;
4. Липса на фамилна анамнеза за артериална хипертония;
5. Анамнеза за сърдечносъдова, периферносъдова болест;
6. Необяснима протеинурия;
7. Злоупотреба с тютюн;
8. Влошаване на бъбречната функция при лечение с АCЕ- инхибитори;
9. Често белодробен оток;
10. Латероумбиликален шум;
11. Напреднали очни промени;
12. Хипокалиемия;
13. Разлика в дължината на бъбреците >15мм.


Това е едното, другото:
Ренопаренхимната хипертония се наблюдава в 2,5% до 5% от хипертониците и около половината от случаите с вторична хипертония. Честотата на РПХ е различна при отделните бъбречни заболявания и при различните стадии на увредена бъбречна функция. Основните патогенетични механизми включват задръжката на натрий и на вода и системата ренин-ангиотензин.

РПХ е усложнение при остри и хронични имунни нефропатии, при автоимунни нефропатии, при диабетна нефропатия, при интерстициални нефрити (поликистоза, пиелонефрит, радиационен нефрит) и при хронична бъбречна недостатъчност независимо от бъбречното заболяване. Хипертонията при паренхимните бъбречни заболявания е свързана със засягане на малките бъбречни съдове.

Възможните и целесъобразни диагностични методи в доболничната помощ включват:.

Анамнестични данни:
1. Поява на отоци;
2. Намаляване на дурезата и/или промени в цвета на урината;
3. Прояви на захарен диабет (полидипсия, полиурия, полифагия);
4. Наличие на ставни болки, немотивиран фебрилитет, кожни изменения;
5. Данни за чести вирусни, бактериални или възпалителни заболявания;
6. Симптомите на хипертонична болест (главоболие, шум в ушите, световъртеж, стенокардини оплаквания) се срещат по-рядко при РПХ;
7. Фамилна анамнеза за артериална хипертония.

Диагностични методи:
1.Проследяване динамиката на артериалното налягане през денонощието;
2. Общо изследване на урината ( белтък, седимент);
3. Количествено определяне на протеинурията;
4. Определяне на клирънс на креатинина;
5. Изследване на натриурезата;
6. Изследване на кръвна захар, серумен креатинин, урея, общ белтък и албумин, натрий, калий, пикочна киселина, мастен профил;
7. Ехографско определяне на размерите на бъбреците, симетричност, наличие на дифузни бъбречни промени;
При наличие на данни за бъбречно заболяване, което е причина за хипертонията, болният се насочва към нефролог или специализирано лечебно заведение.

ІІ. Лечение на ренопаренхимната хипертония.

Лечението на ренопаренхимната хипертония трябва да бъде комплексно – лечение на основното заболяване, използване на антихипертензивни средства, спазване на хигиенно-диетичен режим.

От съществено значение е провеждането на системен контрол на състоянието на пациента и мониториране на лабораторните показатели, с оглед своевременно насочване към специалист за лечение на бъбречните инфекции, корекция на патогенетичното лечение при имунни и автоимунни нефропатии, инсулиновите нужди при болни със захарен диабет и бъречната функция при болни с ХБН.

Антихипертензивното лечение се определя от специалист, а въз основа на редовния контрол на артериалното налягане, общопрактикуващият лекар коригира дозировката на прилаганите медикаменти и следи за спазването на хигиенно-диетичния режим.


форум.пулс.бг

петък, 19 февруари 2010 г.

Излекувайте разширените вени с билки

Билки:
кори от бреза 20 гр.
кори от дъб 20 гр.
семена от конски кестен 20 гр.
исландски лишей 50 гр.
стръкове от хвощ 50 гр.
корени от капина 10 гр.
корени от ревен 30 гр.
цветове от жълт смил 30 гр.

Начин на употреба:
Две супени лъжици смес се залива с 500 см3 вода и се вари 5 минути.
Чаят се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно.


бгрод.орг

сряда, 17 февруари 2010 г.

Хранителна добавка с грозде за здрави кръвоносни съдове

Става дума за сух екстракт от гроздово семе под формата на уникална молекула, наречена Tru-OPCs™.

Тя е включена в състава на ЛЕГ ВЕЙНС /Leg Veins/ капсули – ново поколение хранителна добавка за укрепване на кръвоносните съдове.

ЛЕГ ВЕЙНС съдържа още листа от глухарче, екстракт от див кестен, корен от миши чемшир, кора от бодлив храст, витамин С – все съставки с доказано съдоукрепващо действие.

Защо е необходимо да се приемат подобни хранителни добавки?

Защото кръвоносните съдове в човешкото тяло имат обща дължина над 90 000 км. С годините обаче те остаряват и се изморяват, стават крехки, тънки и пропускливи.

Наследствеността също е фактор за влошаването им. Всичко това води до пукане на капиляри, поява на хематоми, отоци, хемороиди, разширяване на вените, а по-късно и до усложнения.

Защо сега?

Най-добре е профилактиката на вените да започне още през пролетта, но приемането на ЛЕГ ВЕЙНС дори и през лятото гарантирано ще облекчи симптомите и ще стопира усложнението на проблема.

А кога, ако не през лятото ще имате толкова възможности за леки физически натоварвания като – плуване, леко бягане по морския бряг или в парка, каране на колело ...


тялото.бг

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Билки при лека хипертония

Билки:
цвят от глог 50 гр.
стръкове от дяволска уста 50 гр.
листа от бяла бреза 50 гр.
клонки от бял имел 50 гр.
листа от маточина 50 гр.
цвят от черен бъз 50 гр.
корени от дилянка 50 гр.
стръкове от чубрица 50 гр.

Две супени лъжици смес се залива с 500 см3 вода и се вари 5 минути.
След изстиване чаят се прецежда.
Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.

Действие:
Успокояващо, леко хипотензивно.

бгрод.орг

неделя, 14 февруари 2010 г.

Хората, страдащи от безсъние, вдигат кръвно през нощта

Канадски медици от Университетите на Монреал и Лавал установили, че хората със безсъние, вдигат кръвно през нощта и това води до сърдечни проблеми.

При провеждането на изследването лекарите в течение на 24 часа са измервали кръвното налягане на пациентите с диагностицирано разстройство на съня. Участниците в изследването са прекарали в лаборатория 40 часа: две нощи за адаптация и една за мониторинг, след което е следвал промеждутъчен ден.

Обикновено по време на сън налягането се понижава и дава на сърцето възможност да си отдъхне, обясняват специалистите. Но при безсъние нощем налягането точно обратно се повишава, което уврежда сърдечните функции и по този начин провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Цикълът на промяна на кръвното налягане е свързан главно с бодърстването и отдиха в нашия организъм, заяви един от авторите на изследването доктор Жак Монплезир. При безсъние налягането рязко се повишава, затова хората с разстроен режим на сън са изложени на голям риск от сърдечни заболявания.

Според изводите на кардиолозите, хроничното безсъние в течение на много години може да окаже сериозно негативно действия на работата на сърцето на здравите хора.


кариерист.ком

събота, 13 февруари 2010 г.

Гладолечение е лекът на разширените вени

Из книгата на Лидия Ковачева "Гладът - приятел и лекарство" в "Глава Седма: Видиш ли - добро разкажи го" - случай 13

СЛУЧАЙ 13
За мен това беше много специален случай, тъй като пациентката, дошла за консултация, бе представител на ортодоксалната медицина.
Д-р Вергиния Георгиева, 36-годишна, научен сътрудник от БАН. Специалист по вътрешни болести и фармакология. Видът й беше изключително болезнен -бледа, депресирана и абсолютно обезверена, че по света съществува начин да бъде излекувана. А ето и нейните заболявания:
1. ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ - след прекарани два остри хепатита — тип А и тип Б
2. ХРОНИЧЕН ПИЕЛОНЕФРИТ - КАМЪК В ДЕСНИЯ БЪБРЕК
3. ПОЛИАЛЕРГИЯ - лекарствена и хранителна
4. ХРОНИЧЕН ХИПЕРТРОФИЧЕН ГАСТРИТ
5. СПАСТИЧЕН КОЛИТ
6. РАЗШИРЕНИ ВЕНИ С ТРОМБОФЛЕБИТ
7. АДЕНОМ НА ГЪРДАТА
8. РЕАКТИВНА ДЕПРЕСИЯ
Разговорът ни не беше дълъг. Изключително интелигентна, тя лесно ме разбра, въпреки явните противоречия между принципите на нейната и на моята медицина. А ето и нейните думи:
„Но нека ви разкажа как аз тръгнах по новия път на природолечебната медицина, водена от сигурната ръка на Лидия Ковачева. Срещата ми с нея беше моята щастлива случайност (а може би и съдба) точно когато бях напълно отчаяна и обезверена - след 10-годишно лутане по кабинети, консултации с професори, болнично лечение, почти непрекъснато приемане на лекарства. И сега мога да кажа, че
НАЙ-ТРУДНАТА ПОБЕДА Е ПОБЕДАТА НАД СЕБЕ СИ,
а още и това, че няма по-верен път от ПЪТЯ КЪМ ПРИРОДАТА - ЕДИНСТВЕН, КОЙТО ВОДИ КЪМ ИСТИНСКОТО ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВЕ.
Като млад лекар бях изпратена на работа по разпределение в красивия планински град Елена. През 1983 г. в целия Търновски район избухна хепатитна епидемия от воден произход - тип А. Постоянният ежедневен контакт с инфекциозно болните и прегледите месеци наред доведоха до заразяването ми от хепатит. Бях приета на лечение в много тежко състояние със силно увеличен дроб и далак, непрекъснато гадене и повръщане, температура до 39 градуса, силна отпадналост. Въпреки положените грижи от моите колеги състоянието ми се влошаваше. Това наложи включване на кортизон във високи дози, прилаган мускулно. Два месеца бях на легло с включване на системи - глюкоза, левулоза, витамини, хепатопротективни средства (лекарства, подобряващи чернодробната дейност). Стойностите на трансаминазите (биохимични изследвания за чернодробната функция) бяха над 800. Болките в областта на черния дроб и далака бяха постоянни. Бях изписана със слабо подобрение и с температура 37,5 градуса, с указания за „силна храна" и лечение с кортизон. И бях диспансеризирана.
За нещастие при изследванията на контролните прегледи по кръвен път бях заразена с втори хепатит (тип Б). И започна... ходене по мъките. Бях отчаяна. С използването на кортизона увеличих теглото си с 15 кг. Пет месеца по-късно, след консултации с водещи професори в областта на гастроентерологията, постъпих за изследване и уточняване на състоянието ми в Медицинска академия. Направената биопсия на черния дроб доказа хроничен хепатит. Продължавах да се лекувам с всички възможни средства на традиционната медицина - глюкоза, левулоза, карзил, катерген, есенциале форте (мускулно), преднизолон, невробекс, ациди фолици, витамини. Бях изписана с препоръки да продължа с лекарствата и с настояване след 6 месеца отново да ми бъде направена чернодробна биопсия.
Продължавах да вземам лекарства и „силна храна" - ежедневно мляко, извара, месо (пилешко, телешко), салам, сирене, кашкавал.
Сега, когато животът ми е променен благодарение на лечебното гладуване и природното хранене, мога да си дам сметка какво огромно натоварване на организма е било приемането на толкова много лекарства и едновременно с това с изобилна храна, богата на животински белтъчини. След три месеца отново бях приета в Медицинска академия с нови оплаквания - болки в областта на бъбрека, температура 37,5 градуса и ясна кръв в урината. След едномесечно лечение с антибиотици и проведени изследвания бях изписана с диагноза хроничен пиелонефрит. Камък в десния бъбрек. Имах съвсем ясна представа накъде водят тези заболявания.
Състоянието на бъбреците продължи периодично да се влошава. Антибиотиците от своя страна влошиха дейността на черния дроб. Като лекар аз все още вярвах във възможностите на традиционната медицина. Състоянието ми продължаваше видимо да се влошава - аз бях по-болна от моите пациенти. Но бях принудена да работя, тъй като нямах повече болнични. Продължих да приемам скъпи лекарства. Като допълнителни заболявания през това време се явиха: тежка полиалергия към храни и лекарства, хроничен гастрит, спастичен колит, разширени вени по двете подбедрици с прекаран тромбофлебит. Поради постоянните болки и тежест в подбедриците, огромните отоци, кръвоизливите и варикозните разранявания се принудих да се подложа на склерозираща терапия (склерозиране на вените чрез вкарване на лекарство директно във вената; функцията на склерозираните вени се поема от другите вени). За съжаление след 2-3 месеца обходните вени също се разшириха - грозни, виещи се като змии по двата крака.
Тежка венозна недостатъчност беше причина за лимфен застой и огромни отоци. Всички тези заболявания и постоянното приемане на лекарства ме бяха довели до тежко депресивно състояние, постоянно безсъние, намалена способност за концентрация, трудно запомняне. Вече бях напълно отчаяна - навършиха се десет години непрекъснато лечение. Точно в този момент съдбата ме срещна с Лидия Ковачева.
ПЪРВАТА СРЕЩА С ЛИДИЯ КОВАЧЕВА
Впечатлението беше силно. Пред мен стоеше човек енергичен, с лъчиста усмивка, топлота, вдъхващ доверие и надежда. Преборила се със смъртта, разполагаща с 40-годишен опит, тя усети отчаяното ми състояние и каза: „ЖИВОТА, ЗДРАВЕТО И ЩАСТИЕТО ЗАСЛУЖАВА ТОЗИ, КОЙТО УМЕЕ ДА СЕ БОРИ ЗА ТЯХ! Заедно ще победим болестите."
От този ден започна нашето приятелство, обща работа и наистина борба. Пред мен Лидия разкриваше тайната сила на една нова за мен и непозната медицина - неограничените възможности на природата и лечебното гладуване. Тогава си казах: „След като тя е успяла да излекува неизлечимите според установената медицина тежки заболявания: милиарна туберкулоза и цироза на черния дроб, язва на дванадесетопръстника, анемия, трябва и аз да се справя с моите болести." И чудото стана.
Първото гладуване беше само 10 дни, от което веднага получих леко подобрение въпреки ограничения курс. След второто, 20-дневно гладуване, изхвърлих безболезнено камък от десния бъбрек. Последваха периодично курсове на гладуване, захранване и неголеми интервали на природосъобразното хранене с млечно-вегетарианска храна в продължение на цяла година. След всеки проведен курс на гладуване изследванията на кръв и урина се подобряваха. Курсовете на гладуване бяха по 20 и 28 дни. Отслабнах 15 кг и възстанових нормалното си тегло. Едва след шестото гладуване температурата се нормализира, отоците намаляха, общото състояние се подобри, но... тогава открих бучка на. дясната гърда с големина на малък орех. Силно разтревожена, споделих това с Лидия, а тя ме успокои с думите: „ВЯРВАЙ В СИЛАТА НА ПРИРОДНИЯ ЛЕКАР, ТОЙ Е У ВСЕКИ ОТ НАС И КОГАТО МУ ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТИ, ТОЙ ЗНАЕ КОГА И КАК ДА ЛЕКУВА. НЯМА НЕЛЕЧИМА БОЛЕСТ, ИМА НЕЛЕЧИМ БОЛЕН."
В подобни случаи официалната медицина насочва болния към задължителни изследвания - мамографии, хормонално лечение и най-често операция. Изпаднах в колебание. Консерватизмът на лекаря говореше у мен, но въпреки това реших и продължих лечебния глад.
Начинът ми на хранене се състоеше от лека вегетарианска диета с изключване на месото, яйцата, сиренето, млякото, кашкавала. Предимство в диетата ми имаха плодовете и зеленчуците в сурово състояние. След поредното гладуване, което беше 43 дена, биохимичните показатели, характеризиращи функцията на черния дроб, бяха в норма. Болките в областта на бъбреците, далака и черния дроб напълно изчезнаха. Кожата на лицето, която винаги беше бледа, с жълтеникавокафяв оттенък, с чернодробни петна, възвърна нормалния си естествен цвят. Сърбежите и обривите по цялото тяло изчезнаха напълно. Бучката на гърдата се разтопи.
От разширените вени на двете подбедрици, които в продължение на 10 години бях лекувала с всички възможни средства, вече нямаше следа. Ехографското изследване показа нормални размери на черния дроб, бъбреците и далака. Бъбречната функция беше вече нормална. Алергията, от която страдах с години, вече не ме измъчваше. Хроничният гастрит и колит също не напомняха за себе си. Година след започване на лечението аз съм вече здрава.
На дълъг път се тръгва с бавна крачка, всеки иска да оздравее бързо, но забравя, че темповете на природата са бавни - тя не търпи насилие. Не може да бъде излекувано тежко хронично заболяване със скъпо рекламирано хапче или чудодейна билка. Стъпка по стъпка, ден след ден, с търпение се стига до здравето. Усилията, които ще се положат, няма да бъдат напразни, болестта ще отстъпи.
Безкрайно съм благодарна на Лидия, тя ме превърна от отчаяна, болна и обезверена в напълно здрава и пълноценна жена. Гладът е уникален метод на безлекарствено лечение и може да помогне на всеки, изпаднал в моето положение."
Действително след всичко казано от Вергиния коментарите са излишни! Това, което има да се добави, е малко. Тя вече е една истински здрава и хубава жена, пълна с живот и инициативност. Когато дойде при мен, беше преждевременно остаряла, с оредяла коса, тромава с подпухналите си крака. Днес е млада, косата й сгъстена и лъскава, краката са в нормалната си стройна и стегната форма, кожата е с естествената си приятна и хващаща погледа розовина. С хубавия си здрав вид тя вдъхва доверие и у своите болни.
За случая, който следва, искам да разкаже самата д-р Вергиния Георгиева, тъй като здравето на пациентката беше постигнато с нейното ценно съдействие.


хепатит - бг.ком

петък, 12 февруари 2010 г.

Щастието гарантира добро здраве

Щастието и позитивните емоции се свързват с биологични реакции, които предпазват организма, обясняват учените.

Щастливото сърце освен това е здраво, твърдят британски специалисти, цитирани от Ройтерс.

Д-р Андрю Стептоу и колегите му от лондонския Юнивърсити колидж изследвали близо 3000 души на възраст между 50 и 74 години.

Специалистите установили, че при онези от тях, които най-често са в приповдигнато настроение, нивата на кортизола са ниски. Повишените нива на този хормон на стреса се свързват с високо кръвно налягане, затлъстяване в коремната област и понижени функции на имунната система.

Резултатите от изследването показали още, че при позитивно настроените жени нивата на два протеина в кръвта, които са индикатор за възпалителни процеси, са по-ниски.

Смята се, че с течение на времето хроничните възпаления допринасят за редица болести, сред които сърдечносъдови заболявания и рак.

Специалистите отдавна са забелязали, че щастливите хора се радват на по-добро здраве от индивидите, които постоянно са стресирани, враждебно или песимистично настроени. Едно от възможните обяснения е, че щастливците водят по-здравословен начин на живот.


кариерист.ком

четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Повлияйте кръвното нестандартно - Част 2

Не приемайте, че лечението на всяко едно заболяване включва хапчета и силна храна. Погледнете на организма си като слохна плетеница от материя и финна енергия, която трябва да бъде пробудена, за да възстанови вредите, които сама е допуснала.

Продължаваме да ви запознаваме с нестандартните методи на възстановяване и оздравяване.

Олиготермия

Чудесна терапия на ERICSON LABORATOIRE, помагаща ни да се борим срещу ежедневния стрес, наднормено тегло, целулит, болезнени стави. Както повечето съвременни процедури за поддържане на тялото, и олиготермията има релаксиращо, дрениращо, антицелулитно и енергизиращо действие благодарение на богатото разнообразие от есенциални масла, съчетани в уникални коктейли в зависимост от нуждите на кожата. Отделните зони на кожата на тялото са със свои специфични нужди и на това се основава новата концепция на терапията. От петите до коленeтe се нанасят дрениращи продукти, съчетани с подходящ масаж. Бедрата, коремът и задните части се обработват с антицелулитни и отслабващи продукти посредством специален антицелулитен масаж. Горната част на тялото – гърди, рамене и гръб, се третират с енергизиращи продукти и се прилага тонизиращ масаж. Благодарение на уникалните свойства на есенциалните масла, глината и специалните масажни техники не само гарантирано се отслабва, но и видимо се подобрява състоянието на кожата. За по-лесно и пълноценно проникване на специалните комплекси от есенциалните масла и съставки тялото се опакова с термоодеяло, което загрява за 20 минути. След почистване на маските се нанася хидратиращ или отслабващ крем – по желание на клиента.

С аромат на какао
Съвременната козметична индустрия използва извлека от какаовите зърна като съставка на подхранващи препарати. Доказано е, че какаото стимулира отделянето на ендорфините – естествените “хормони на щастието”, които, от една страна, предизвикват приятното усещане за комфорт, а от друга, действат върху липолизата – основният механизъм за освобождаване от мазнини и токсини. Козметичният шоколад има силно антицелулитно действие, а неговите съставки стимулират кръвообращението, редуцират производството на мастни тъкани, регенерират и изглаждат кожата. Антицелулитната процедура с какао и пет вида чили с отслабващ ефект на SOTHYS започва с ексфолиране на тялото с продукти, съдържащи чили, екстракт от пипер от Ямайка и от черен пипер. Процедурата продължава с антицелулитен масаж с масло от джинджифил и манго – отличен стимулант, който тонизира, омекотява и забавя стареенето на кожата. Така обработеното и подготвено тяло се намазва с шоколадово фондю и се опакова с термоодеяло за 30 минути. Неговото действие се подсилва от предварително положения на проблемните зони отслабващ или дрениращ серум, който активира микроциркулацията, подобрява обмяната на веществата и спомага за бързото изчистване на подкожната мазнина. Ефектът е видим веднага – загуба на сантиметри от обиколката на ханша и бедрата, изглаждане на “портокаловата” кожа, цялостен отслабващ ефект.

Комбинирана терапия на HUET BIOLOGIE
За улеснение и удоволствие на работещата жена HUET BIOLOGIE предлага комбинирана терапия за стягане и тонизиране на бюста и тялото. В лабораториите на френската козметична фирма са разработени изключително ефикасни продукти за лице и тяло на основата на уникален биофундаментален комплекс. Неговите активни съставки са внимателно селектирани от морски организми и са с много високо съдържание на протеини, гликопротеини и аминокиселини. Процедурата започва с ексфолиация на тялото, чрез която се отстраняват мъртвите клетки и кожата се подготвя по-пълноценно да поеме нанасяните след това продукти за стягане, тонизиране и хидратиране. Удоволствието продължава с топла вана с разтворени във водата таблетки с морски водорасли. Освеженото от ваната тяло се обработва от шията до глезените с бодирепинг маска за стягане на бюста и тялото, съчетана с морски екстракт и стягащ, тонизиращ есенциален комплекс. За засилване на ефекта ”опакованото” тяло се поставя под инфрачервена светлина в специална spa капсула ”Океана” и така активните съставки на маската проникват дълбоко в кожата. Терапията завършва с намазване на тялото със стягащ и подхранващ крем, а глезените и ходилата – с охлаждащ гел за изморени крака. Дори и само след една процедура ефектът, който оказват на кожата продуктите на HUET BIOLOGIE, е забележим.

бюти.бг

сряда, 10 февруари 2010 г.

Работата може да ви убие!

"Тази работа ще ме убие!" казвали сте го на шега или в момент на афект след натоварен ден, но се оказва, че това е съвсем възможно - работата наистина може да ви убие! Това потвърждават резултатите от ново изследване за влиянието на стреса върху човешкия организъм, съобщава Reuters.

Изводите от мащабно изследване на повече от 10 000 британски държавни служители говорят за това, че предизвиканите от стреса биологични изменения играят по- голяма роля, отколкото се считаше по- рано, твърди Тарани Чандола от Университетския колеж в Лондон.

“Това е първото толкова голямо по мащаб изследване на влиянието на стреса от ежедневната работа върху исхемичната болест на сърцето”, казва авторката на проекта. Нивото на стреса у държавните служители е определяно по метода на анкетирането.

За 12 години са проведени 7 подобни анкети, които показват, че при хората, подложени на хроничен стрес на работното място, рискът от развитие на исхемична болест а по- висок с 68%. Най- ярко тази връзка личи при хората до 50 години.

“Изследването доказва, че връзката между стреса на работното място и исхемичната болест на сърцето е причинно- следствена”, пишат изследователите в списание European Heart Journal.

Поведенческите и биологични изменения обясняват тази връзка. Хората под стрес се хранят с нездравословна храна, пушат, пият и не се занимават със спорт, което, само по себе си, води до болестта.

Изследването показва още, че хората под стрес на работното място имат по- правило по- слаби сърца и повишено съдържание на хормона на стреса кортизол. Прекалено голямото му количество в кръвта може да навреди на съдовете и сърцето.


кариерист.ком

вторник, 9 февруари 2010 г.

Повлияйте кръвното нестандартно - Част 1

В козметичните салони и центровете за красота предпочитаме да се подлагаме на процедури, които уютно ни загряват и ни припомнят за слънчевите летни дни. Топлината е сред най-старите лечебни средства, изнамерени от човека. Сауната, калните бани, минералните извори са ползвани от хората много преди новото хилядолетие срещу ревматични и мускулни болки, при инфекции и настинки или просто за поддържане на добра форма.

Топлината действа чрез енергията, която дава на организма – било чрез сухи или чрез мокри процедури. Сухата топлина улеснява потенето и изхвърлянето на токсини от тялото. Сауната, електрическата възглавница или одеяло, торбичката с горещ пясък или парафинът пренасят топлата енергия към тялото чрез въздуха. Към този тип топлолечение се отнасят и използваните във физиотерапията лъчи с висока честота или ултразвук. Но те довеждат до вътрешно затопляне на тъканите. Водата пък засилва изключително много загряването на тялото – нека не забравяме, че тя провежда топлината 25 пъти по-силно от въздуха. Затова балнео- и водолечението са незаменими като терапии и в наши дни.
Топлите процедури са предпочитани от терапевтите в козметичните салони и центровете за красота. Те са особено ефективни при лечението на целулит, локализирани мастни натрупвания, задържане на вода в областта на корема, ханша, бедрата. Топлите процедури предизвикват интензивно кръвооросяване на кожата, активизират сърдечната дейност, намаляват мускулното напрежение и нервната чувствителност. Загряването на проблемните зони води до разширяване на кръвоносните съдове и по-активен кръвен поток. Съчетано със специални козметични продукти и масажни техники, действа върху целулитните образувания, които всъщност са натрупани отпадни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой.
Припомняме ви само няколко от предлаганите у нас топли процедури. Разбира се, списъкът е много по-дълъг, тъй като козметичните фирми разработват все по-нови и модерни терапии и апарати, с помощта на които нашият път към добрата форма на тялото и духа не е толкова стръмен.

Магията на Аюрведа
Това не е обикновена козметична процедура за лице и тяло. На непосветените е невъзможно само с няколко думи да преразкажем една многовековна философия.
Ритуалът сведана се грижи за лицето и тялото и възстановяването на душевната хармония. Извършва се на специална парна кушетка, където тялото се нагрява от пари, наситени с билкови екстракти.
Процедурата започва с масаж, твърде различен от класическия. Докосванията са леки и безболезнени. Терапевтът обилно полива тялото ни с ароматни масла и масажира не само с пръстите и дланите си, но и с подмишниците и брадата. Ефектът е пълното отваряне на всички “запушени” жизнени канали на тялото ни. Накрая пациентът бива посипан с пудра от цветен прашец, стрити цветове и листа на лечебни треви и завит със специално покривало.
Аюрведическите ритуали, за разлика от spa процедурите, не се назначават като комплекс или програма. Терапевтът изпълнява ритуала според настроението си, и често импровизира.

Hot Stone Massage
Една от най-древните и отскоро възродени техники на масаж за преодоляване на умората и стреса. Процедурата е изключително подходяща за справяне с есенната депресия. Терапията започва с измиване на краката, след което се прави стречинг за около 7 минути. Целта е да се освободи напрежението от всички мускули и стави, за да може след това ефективно да се въздейства върху енергийните канали. Следва подреждане на камъните по определена схема: 4 двойки топли камъни се нареждат паравертебрално на гръбначния стълб, петата двойка са студени, а под лопатките – последната двойка топли. Топлите камъни релаксират, студените – зареждат енергийните канали. В източната медицина се счита, че всички заболявания се дължат на неправилното протичане на енергията и целта на Hot Stone Massage е да възобнови нормалната енергийна проводимост. Отварянето на чакрите става по строго определен начин – терапевтът поставя дясната си ръка на пулса, а с лявата – със специфични движения по посока на часовниковата стрелка, активира седемте чакри. След това започва същинският масаж с камъните и масло, избрано в зависимост от целта – за релакс, тонус или баланс. Терапията завършва със затваряне на всички чакри по обратен ред (посоката е обратна на часовниковата стрелка). Hot Stone Massage ритуалът трае около час и половина на фона на нежна музика. С помощта му се освобождава натрупаното напрежение и стрес, подобряват се кръвообращението и лимфният поток, регулира се кръвното налягане, повишава се жизненият тонус, организмът се зарежда с нови сили и енергия.

Олиготермия
Чудесна терапия на ERICSON LABORATOIRE, помагаща ни да се борим срещу ежедневния стрес, наднормено тегло, целулит, болезнени стави. Както повечето съвременни процедури за поддържане на тялото, и олиготермията има релаксиращо, дрениращо, антицелулитно и енергизиращо действие благодарение на богатото разнообразие от есенциални масла, съчетани в уникални коктейли в зависимост от нуждите на кожата. Отделните зони на кожата на тялото са със свои специфични нужди и на това се основава новата концепция на терапията. От петите до коленeтe се нанасят дрениращи продукти, съчетани с подходящ масаж. Бедрата, коремът и задните части се обработват с антицелулитни и отслабващи продукти посредством специален антицелулитен масаж. Горната част на тялото – гърди, рамене и гръб, се третират с енергизиращи продукти и се прилага тонизиращ масаж. Благодарение на уникалните свойства на есенциалните масла, глината и специалните масажни техники не само гарантирано се отслабва, но и видимо се подобрява състоянието на кожата. За по-лесно и пълноценно проникване на специалните комплекси от есенциалните масла и съставки тялото се опакова с термоодеяло, което загрява за 20 минути. След почистване на маските се нанася хидратиращ или отслабващ крем – по желание на клиента.

С аромат на какао
Съвременната козметична индустрия използва извлека от какаовите зърна като съставка на подхранващи препарати. Доказано е, че какаото стимулира отделянето на ендорфините – естествените “хормони на щастието”, които, от една страна, предизвикват приятното усещане за комфорт, а от друга, действат върху липолизата – основният механизъм за освобождаване от мазнини и токсини. Козметичният шоколад има силно антицелулитно действие, а неговите съставки стимулират кръвообращението, редуцират производството на мастни тъкани, регенерират и изглаждат кожата. Антицелулитната процедура с какао и пет вида чили с отслабващ ефект на SOTHYS започва с ексфолиране на тялото с продукти, съдържащи чили, екстракт от пипер от Ямайка и от черен пипер. Процедурата продължава с антицелулитен масаж с масло от джинджифил и манго – отличен стимулант, който тонизира, омекотява и забавя стареенето на кожата. Така обработеното и подготвено тяло се намазва с шоколадово фондю и се опакова с термоодеяло за 30 минути. Неговото действие се подсилва от предварително положения на проблемните зони отслабващ или дрениращ серум, който активира микроциркулацията, подобрява обмяната на веществата и спомага за бързото изчистване на подкожната мазнина. Ефектът е видим веднага – загуба на сантиметри от обиколката на ханша и бедрата, изглаждане на “портокаловата” кожа, цялостен отслабващ ефект.

Комбинирана терапия на HUET BIOLOGIE
За улеснение и удоволствие на работещата жена HUET BIOLOGIE предлага комбинирана терапия за стягане и тонизиране на бюста и тялото. В лабораториите на френската козметична фирма са разработени изключително ефикасни продукти за лице и тяло на основата на уникален биофундаментален комплекс. Неговите активни съставки са внимателно селектирани от морски организми и са с много високо съдържание на протеини, гликопротеини и аминокиселини. Процедурата започва с ексфолиация на тялото, чрез която се отстраняват мъртвите клетки и кожата се подготвя по-пълноценно да поеме нанасяните след това продукти за стягане, тонизиране и хидратиране. Удоволствието продължава с топла вана с разтворени във водата таблетки с морски водорасли. Освеженото от ваната тяло се обработва от шията до глезените с бодирепинг маска за стягане на бюста и тялото, съчетана с морски екстракт и стягащ, тонизиращ есенциален комплекс. За засилване на ефекта ”опакованото” тяло се поставя под инфрачервена светлина в специална spa капсула ”Океана” и така активните съставки на маската проникват дълбоко в кожата. Терапията завършва с намазване на тялото със стягащ и подхранващ крем, а глезените и ходилата – с охлаждащ гел за изморени крака. Дори и само след една процедура ефектът, който оказват на кожата продуктите на HUET BIOLOGIE, е забележим.


бюти.бг

неделя, 7 февруари 2010 г.

Трите бели отрови

Стане ли дума за "бяла отрова" всеки се сеща за захарта, по-досетливите ще се досетят, че ще говорим и за солта, но вярвам, че по-голямата част от читателите ще се чудят кой е третият враг, за когото ще пишем.

Трите големи отрови, които поемаме всекидневно са - брашното, захарта и солта.

Брашно

Всеизвестно е, че белият хляб някога е бил символ на богатство и престиж. Смятал се е за ненадминат деликатес, консумиран с неприкрита наслада и блаженство. Често го давали на децата вместо десерт, след основното ястие. Днес бялото брашно е заклеймено като изключително вредно. Причината, която посочват лекарите, е, че при обработването пшениченото зърно губи двете си най-ценни съставки – обвивката и най-вътрешната си част. Освен това, по време на смилането на пшеницата безвъзвратно се унищожават наситените мастни киселини и витамин Е. Изчезват също: 50% от калция, 70% от фосфора, 80% от желязото, 60% от витамин В2, 98% от магнезия. С други думи, крайният резултат е продукт, който е много беден на полезни вещества. Твърди се също, че белят цвят на брашното се получава под въздействието на избелващи вещества – същите химикали, които се използват в белината и перилните препарати. Количествата са минимални, но все пак протича същата химична реакция.
Разбира се, пълното изключване на брашното от дневното меню не се препоръчва. За да избегнете вредните ефекти, можете да замените белия хляб с пълнозърнест. Пълнозърнестото брашно е богато на полезни растителни влакнини, които стимулират функцията на червата, влияят благоприятно на нивата на холестерола и кръвната захар. Например, пълнозърнестото ръжено брашно е богато на минерали – желязо, мед, цинк, селен, магнезий, витамини от група В.

Захар
Прекомерната консумация на захар прекратява изгарянето на мазнините в организма. Същевременно в мозъка настъпват аномалии, което води до блокиране работата на ензимите. Захарта съдържа така наречените в медицината “празни калории” – тоест, чисти въглехидрати. Например, в плодовете няма чисти захари – там природата ги е съчетала с микроелементи и витамини, които осигуряват разграждането и усвояването им от тялото. За разлика от тях, при рафинираните въглехидрати (каквито са бялата захар и бялото брашно) организмът трябва да черпи от собствените си запаси от ензими, витамини, протеини, калций. Употребата им намалява количеството калций в кръвта, а киселинността се повишава. Увеличава се значително и рискът от зъбен кариес. При консумирането на рафинирани въглехидрати организмът отделя много повече инсулин, за да ги преработи. Високите нива на този хормон предизвикват натрупването на мазнини, което от своя страна застрашава дейността на сърдечно-съдовата система и разваля фигурата. Консумирането им в количества, надвишаващи нормалните, нарушава дейността на панкреаса – органът, произвеждащ инсулин. А това е условие за развитие на диабет. Други вредни ефекти от бялата захар са, че тя отслабва имунната система и зрението, уврежда бъбреците, може да доведе до преждевременно състаряване на кожата, като промени структурата на колагена. Освен това е възможно да причини артрит, астма, гъбични инфекции.
Здравословният сладък вариант е кафявата захар. В нея няма вредни химически вещества, киселини, модификатори, консерванти. Тя притежава висока калорийна стойност, но са съхранени всички естествени минерали и витамини от сока на захарната тръстика. Нерафинираната (кафявата) захар притежава същите нива на сладост като бялата, но за разлика от нея е полезна за жлъчката и черния дроб, подхранва кръвта, отстранява вредните вещества от организма.

Сол
Солта може да предизвика наистина сериозни здравословни проблеми. Тя провокира биохимията на организма, задържа вода в тъканите, увеличава обема им, нарушава баланса в организма и покачва кръвното. Лекарите твърдят също, че повишената употреба на сол може да предизвика сърдечен пристъп или инсулт. Въпреки това, според последните медицински изследвания, вредните ефекти от солта се наблюдават само при хора, които многократно надвишават нормата за употреба на сол, при наличие на заболявания на сърцето и бъбреците. В крайна сметка се оказва, че на практика солта е опасна само за тези, които са генетично предразположени към хипертония. Хората, които страдат от високо кръвно, е добре да заменят готварската сол с калиева, която има благотворно действие върху работата на сърцето.
Допустимата ежедневна доза е 6 грама сол на ден, която се равнява на една чаена лъжичка. По данни от скорошни изследвания, недостигът на сол или захар в организма превъзбужда вкусовите рецептори на езика, предизвиквайки лъжливо чувство на глад. На практика солта има и много полезни ефекти. Когато времето е топло, организмът се нуждае от повече сол, защото чрез потоотделянето губим много натриеви и хлорни йони. Изключително важно е и действието на йодираната сол, тъй като ако има недостиг от йод, настъпва смущение в щитовидната жлеза. В крайна сметка се оказва, че и тук важи древното правило – всичко е полезно в умерени количества, надвишаването на дозата може да превърне и най-полезното вещество в отрова. Но е вярно и това, че не бива да лишаваме организма си от нищо, спазвайки прекалено стриктно правилата за уж здравословен начин на живот. Защото най-сигурният път към здравето и красотата е личният комфорт и удоволствието от живота.

бюти.бг

петък, 5 февруари 2010 г.

”Чумата” на века – стресът

Изборът е ваш!
Не забравяйте, че когато превъзпитате самите себе си, ще съумеете да постигнете много – ще се чувствате по-здрави, по-енергични и по-хармонични. Започнете още сега и не спирайте да мислите положително, защото през всички сезони и завинаги всичко е любов!

Колкото и тривиално да ви звучи – престанете да влагате толкова отрицателна енергия при всеки един малко по-труден момент. Нервите, които изразходвате, са предпоставка за появата на стрес, проклятието на XXI век. Всички ние го подценяваме, но стресът трайно завладя ежедневието ни, а нощем се промъква в съня ни. Научете се да контролирате психиката си. Нека си кажем истината – всички ние забравихме да се радваме на малките неща и да се усмихваме. Забравихме колко е хубаво да знаеш, че си способен да постигнеш всичко, което искаш и за което си мечтал.

Мислете позитивно.
Правете го постоянно. Изгонете дребнавостта и лошите мисли от главата си. Колежката ви закъснява системно, а това ви дразни. Ставате нервни. Да, това се случва! Това е ежедневието ни. А не трябва! Ценете себе си и околните.

Когато сте ядосани, не си помагате.
Поемете въздух и осъзнайте, че всичко е временно. За съжаление здравето ни и това на близките ни – също. Сега пак помислете дали е нужно да се страхуваме толкова, да се ядосваме, да влагаме толкова драма във всичко...
бюти.бг

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Формулата на доброто здраве!

Разбира се, че има такава. Прости правила по-добро здраве, висок тонус и регулация на “немирното” кръвно налягане:

1. Пийте много вода!
Много вода означава 2,5–3 л дневно. Водата съставлява около 65% от теглото на възрастния човек, т.е. около 40 литра. Всеки ден губим по 2,5 литра с урината, потта и дишането. През лятото опасността от дехидратация е по-голяма. Сега имаме нужда от тази течност повече отвсякога. Независимо какво е кръвното ви налягане, когато пиете достатъчно, обмяната на веществата се движи на високи обороти и организмът отделя нормално отпадъчните вещества. Не излизайте навън без шишенце минерална вода в себе си. В случай че ви прилошее, глътка от еликсира ще ви освежи мигновено.

2. Млякото е магична напитка през лятото
Чаша студено прясно мляко е препоръчително в момент на слабост или когато е много горещо. Ако страдате от високо кръвно налягане, посегнете към бутилката с етикет за нискомасленост. Чаша айрян е особено освежаващ и много полезен. Ако имате ниско кръвно налягане, може да си позволите повече сол в него.

3. Консумирайте свежа храна
Независимо дали страдате от хипотония, хипертония или искате да избегнете появата им, следете внимателно хранителния си режим. Отбягвайте сухата и пакетирана храна. В никакъв случай не пропускайте отделните хранения. Нормално е апетитът ви да е намалял в горещите дни или когато чувствате дискомфорт, но сега повече отвсякога имате нужда от енергия и сила. А те идват от правилното съчетаване на веществата. Наблегнете максимално на приема на пресни плодове и зеленчуци. Ако сте в офиса и нямате възможност да излезете в обедна почивка, направете си салата. Нездравословно е да обядвате сух сандвич на бюрото си. Вдигнете горе главата и се гордейте с новите си хранителни навици. Научете колегите си. Заразете с примера си, защото няма предпоставка да не се аргументирате и да разбиете всички предразсъдъци.

4. Движение, движение, движение
Не забравяйте да се движите, независимо от сезона и времето. Ако нямате възможност да посещавате скъпи гимнастически и фитнес зали, тичайте в парка или просто ходете пеша. Забравете за асансьора. Ако единственото ви свободно време е късно вечер, правете упражнения вкъщи или танцувайте. Нямате сила? Не забравяйте, че всяко физическо натоварване е генератор на енергия. Да поддържате тялото си във форма е не просто приумица на естетическите норми. Необходимо е, за да се чувствате жизнени и бодри. Независими изследвания на различни здравни организации през последните години препокриват резултатите си – голяма вина за аномалиите, свързани с кръвното ни налягане, е липсата на физическа активност. Вземете някой приятел и тичайте в парка още тази вечер. Или карайте колело, а защо не рикша. Забавно е, нали? Всяка една проява на физическа активност допринася за здравето ви!

5. Носете шапка
Слънцето е опасно повече отвсякога. Статиите, които сме чели за увеличаване на озоновата дупка, за съжаление са истина. Затова нека този аксесоар бъде част от синьото ви лято. Развихрете въображението си и комбинирайте смело дрехите си с всички разновидности на шапки и капели.

6. Спете не повече от 8 часа
Спете достатъчно, но никога повече от 8 часа. Характерно за хората с високо кръвно налягане е дъбокият и продължителен сън. След това обаче се будите подпухнали и с нисък тонус. Стремете се да не допускате това. Ако смятате все пак, че организмът ви има нужда от повече часове релакс, то проветрявайте помещението, преди да заспите. Все пак нашият съвет е да се научите на дисциплина и да не спите прекалено много.


бюти.бг

вторник, 2 февруари 2010 г.

Как да определим какво е кръвното ни налягане?

Родителите ви са имали високо кръвно? Прародител е починал от инсулт или инфаркт? Ако отговаряте положително на някой от тези въпроси, то някъде във вас се е спотаил страх дали с напредването на възрастта няма тяхната участ да споходи и вас.

Нормалното кръвно налягане е 140/70, като за високо кръвно налягане се счита кръвно над тези стойности, а за ниско – под тях.

При високо кръвно налягане, или хипертония, признаците са подуване на ръцете, отоци по лицето и краката, бързо и рязко наддаване на телесното тегло, главоболие, гадене, зрителни смущения и шум в ушите.

При ниско кръвно налягане, или хипотония, се чувствате отпаднали, сънливи, замаяни, страдате от главоболие, губене на съзнание и ниска концентрация.

Ако има наличие на някои от тези симптоми, е нужна бърза консултация с лекар, който да ви предпише съответното лечение. В основата на добрите резултати стоят правилният начин на хранене, засилената физическа активност и положителното възприемане на света. Защото времето, в което живеем, крие своите опасности и рискове...

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Причината някой да са постоянно под стрес, а други не...

Има вечно усмихнати хора, както и вечно намръщени. Задавали ли сте си въпроса защо това е така и дали стреса се отразява еднакво на всички? Психолозите отдавна се опитват да обяснят, защо някои хора са по-податливи към стрес, което често ги довежда до депресии.

Учени обясниха защо някои хора могат да запазват спокойствие независимо от ситуацията, а други постоянно страдат от стрес. Според думите на доктор Ваишнав Кришнан (Vaishnav Krishnan) от Югозападния медицински център към Тексаския университет (University of Texas Southwestern Medical Center), той и колегите му са успели да разберат как мозъка се справя с хроничните стресови преживявания, съобщи Reuters.

Психолозите отдавна се опитват да обяснят, защо някои хора са по-податливи към стрес, което често ги довежда до депресии и даже до пост-травматични психични разстройства. За процесите в мозъка, които протичат при такива ситуации обаче се знае прекалено малко.
Д-р Кришнан и колегите му провели изследване върху мишки, които регулярно подлагали на стрес. Те поместили генетически сходни мишки в една клетка с голяма и агресивна мишка и наблюдавали тяхното поведение. Оказало се, че някои от животните останали стресирани даже 30 дни след срещата с голямата мишка. Други пък скоро след срещата възстановявали нормалното общуване една с друга.

След тези експерименти специалистите разгледали две области в мозъка на мишките – вентрално тегменталната област (ventral tegmental area – VTA) и прилежащото й ядро. Тези зони играят първостепенна роля при разпространението и обработката на нервни импулси, които отговарят за възникване и запомняне на приятни усещания при мощни стимулатори на удоволствия, като храна, вода, секс и др. Изследването на тези области показало, че при стресираните мишки нивото на BDNF (brain-derived neurotrophic factor) е много високо.

Изследователите придават на това откритие голямо значение, защото са открили подобна висока концентрация и при хората склонни към депресия. Следователно за възприемчивостта към стрес отговаря BDNF и ако се намали нивото му в мозъка, то могат да се избегнат голяма част от депресивните състояния, коментира Д-р Ваишнав Кришнан. Той предполага, че резултатите от тези експерименти ще помогнат за разработване на нови терапии, които да направят човека по-устойчив на стресови ситуации.


кариерист.ком