понеделник, 12 юли 2010 г.

Варикоза - Част 2

Анатомия

Вени на долни крайници
Разделят се на повърхностни, дълбоки и комунициращи Повърхностните се разполагат в подкожния слой,а дълбоките в субфасциалното пространство мужду мускулите и придружават артериите. В областта на подбедрицата и ходилото повърхностните вени са по-силно развити.

Етиология
Варикозната болест се разделя от страна на етиологията на първична /есенциална/ и вторична. При вторичната варикоза причините са известни, като най-често се касае за прекарана дълбока венозна тромбоза. Варикоза при бременност – тя е хоромнално обусловена /прогестерон/. Като последица от намаления тонус на вените, но и поради нарастващия по време на бременност обем на кръвта се развива първоначално релативна клапна недостатъчност, която по-късно може да доведе и до дистрофична варикоза. През последното тримесечие големият утерус притиска илиачните вени, с което се ограничава дренажа на вените от долните краиници. Вариците при бременност са най-често от ретикуларен или метличковиден тип, но могат да обхванат и големите вени. Чести но обратими са вариците в областта на вулвата. Няколко седмици след раждането обикновенно изчезват, но невинаги напълно. Вариците на хранопровода - развиват се при чернодробна цироза.

Първичната варикоза е конституционално обусловена на субкутанните вени като последица от биохимични промени в съдовата стена – намаляване на контрактилитета и увеличаване на съединително-тъканните елементи. Роля играят, вероятно хормонални промени, но също така и механични фактори – затлъстяване /по-често при жени/ раждания професии и др.

Субективните оплаквания могат да са различно изразени и зависят от стадия в които се намира болестта, индивидуалността на индивида и придружаващите заболявания. В стадии на компенсация /началото/ може дълги години да няма никакви оплаквания /но не е изключено и да има характерните за варици оплаквания без да има външни промени/, а в стадия на декомпенсация най-често се появяват лесна уморяемост, тежест, чувство за напрежение, парестезии и тъпи болки в краката. нощни крампи и сърбеж. Оплакванията се засилват привечер, вечер след работа. Появяват се отоци които се засилват постепенно през деня и след нощен покои намаляват или изчезват на сутринта. В още по-напредналите стадии се появяват и трофични промени в долната трета на подбедриците – най-напред петнисти, а после и дифузна кафява пигментация, изтъняване на кожата, индурация на подкожието. Може да се развие сърбеж и истински застоен дерматит и дори генерализирана екзема. В зоната на малеолите промените са най-изразени. Там най-често се появяват и варикозни язви, които много трудно зарастват

Форми на варикоза
1. Стволова варикоза – на вена сафена магна, вена сафена парва – към 20-40%
2. Клончеста – към 30-50%
3. Ретикуларна – към 60-70%
4. Перфорантна /комуникантна – към 5-16% 5. Метличковидна – към 30-40%

бг.медифармауики.ком

Няма коментари: