петък, 4 юни 2010 г.

Оцет за всеки и за всичко

Ако сте се чудели дали тази така кисело-стипчива подправка има и друго действие, освен да придава вкус на салатите, верният отговор е – да, има и други полезни страни, които никак не са малко.

Диабет и свръхтегло

Както е известно, учените установиха пряка връзка между наднорменото тегло и диабета от тип 2.

Последните изследвания показват, че има храни, които намаляват нивото на глюкозата в кръвта и така помагат за предотвратяване на диабета.

В тази връзка лекарите са установили, че прибавянето на от 15 до 30 милилитра оцет в храната намалява значително нивото на глюкоза и инсулин в кръвта.

Освен това оцетната киселина позволява усвояването на ензими, които помагат за абсорбирането на дизахаридите и подобряват работата на тънките черва.

Чувството за ситост след ястие, подправено с оцет, е много по-осезаемо и така се намалява приемът на калории при следващите хранения.

Високо кръвно

Проблемите с кръвоносната система и сърцето са изключително разпространени. Благодарение на изследвания в лабораторни условия е доказано, че ежедневното приемане на малки количества оцет намалява артериалното налягане.

Нужни са обаче още изследвания, за да се установи какво количество оцет е полезно за хората и как точно намалява артериалното налягане.

Остеопороза

Това е поредното заболяване, което се повлиява от оцета. Отново в лабораторни условия е доказано, че приемането на оцет в продължение на 32 дни, като подправка в храната, увеличава усвояването на калция от организма.

Установено е също, че оцетът повишава възможността на костите да се възстановяват, особено при жени в менопауза.

Неврологични заболявания

Като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, например, също могат да бъдат предотвратени или поне да се намали вероятността от тях, ако употребявате редовно оцет.

Той съдържа сравнително голямо количество антиоксиданти, около 600 мг на литър, които предпазват тъканите от оксидативен стрес (дисбаланс между свободни радикали и антиоксиданти).

Една от вероятните причини за неврологични заболявания в по-напреднала възраст е именно голямото количество свободни радикали в организма.

Неблагоприятни ефекти

Въпреки всички полезни свойства на оцета, не трябва да се пренебрегват и вредите, които може да нанесе на здравето, когато се прекали с употребата му.

Една от съставките, които могат да навредят на по-чувствителните, са сулфитите, които се използват като консерванти не само на оцета, а и на още редица храни.

Киселинността на оцета поврежда емайла на зъбите, но само ако се употребява в големи количества (повече от 30 милилитра на ден).

Хора, които имат проблеми със стомаха, като язва или гастрит, също трябва да са предпазливи при употребата на тази подправка.


здраве.орг

Няма коментари: