понеделник, 24 май 2010 г.

Холестеролът се влияе от лененото семе

Холестеролът е мастоподобно вещество, което е изключително важно за правилното функциониране на клетките. Когато съдържанието му в кръвта превиши определени норми, то той може да се превърне в потенциален застрашаващ фактор за здравето, най-вече за сърдечно-съдовата система.

Т.нар. лош холестерол представлява фракция от общия холестерол, която е свързана с определени протеини. Целта на медиците е намаляването именно на тази фракция при хора с повишени нива на холестерол, тъй като се предполага, че участва в образуването на атерогенните плаки по кръвоносните съдове.

Създадените до момента медикаменти, основно от класа на статините (потискащи образуването на холестерол в черния дроб), все още са обект на редица спорове относно съотношението полза/вреда, което се изявява по отношение на общото здраве. Въпреки това те имат мощен ефект и при редица хора намаляват значително стойностите на серумния холестерол.

За интересен конкурент на статините съобщават изследователи от Iowa State University, които извършват изследване с доброволци, на които е давано в продължение на 12 седмици определено количество ленено семе (равно на около 2 прясносмлени супени лъжици дневно).

Бабините рецепти отдавна препоръчват лененото семе при борбата с наднормения холестерол, но едва сега учените провеждат изследване, в което целя да установят рамките, в които се променят стойностите на холестерола под влияние на една група вещества, съдържаща се в лененото семе, наречена лигнани.

В хода на изследването е установено, че благодарение на лигнаните концентрацията на общия холестерол спада с до 10 %, което е сравним успех с този при терапия със статини. Според изследователите лигнаните преминават в биологично активната си форма едва след като бъдат преобразувани от бактериите, които нормално населяват стомашно-чревния тракт.

За съжаление благоприятния ефект от лененото семе е изразителен само при мъжете от групата доброволци, което явно показва диференцирано действие по отношение на пола. При дамите, включени в изследването понижението на холестерола е незначително.

Учените обясняват този факт с взаимодейстието на лигнаните с половите хормони, като предполагат, че наличието на тестостерон при мъжете подпомага действието им. Тъй като лигнаните имат отношение към количеството на женските полови хормони (те са техни естествени растителни аналози), то вероятно те повлияват именно тяхното количество, а холестерола остава почти незасегнат. Механизмът, по който това се случва засега остава неясен.

Изследователите се надяват, че след мащабно клинично проучване ще потвърдят резултатите си и ще могат да препоръчат сигурен алтернативен метод за намаляване на холестерола при хора (по-специално мъже) с противопоказания за статинов прием или хора, които предпочитат природните средства за лечение.


греен.демокрит.ком

Няма коментари: