вторник, 18 май 2010 г.

Холестеролът е враг и на секса

Без холестерол организмът ни не би могъл да функционира правилно. Така, че той не е враг, а само при неговото прекомерно натрупване влия отрицателно на целият организъм. Бедите идват тогава, когато равнищата му в кръвта надхвърлят многократно определени стойности, дефинирани от медиците като референтни (обичайни, приемливи).

Няма да е пресилено ако кажем, че литературата относно холестерола като причинител на сърдечносъдови заболявания, когато е в патологично високи концентрации, е сравнима като обем може би с обема на Тихия океан.

Като резултат от някои нарушения, настъпващи в кръвоносните съдове при нелекувана хиперлипидемия (така се нарича нарушения баланс на липидите в организма, свързан с повишен холестерол) изследователите сравнително отдавна са наясно, че еректилната дисфункция при мъжете може да се дължи и на този фактор.

И то е съвсем просто обяснимо – нарушената структура или еластичност на кръвоносните съдове в мъжката гордост, както и повишеният вискозитет на навлизащата там кръв, не позволява да се достигнат височините, при които е ‘вдиган самолета’ в по-млади години на индивидите с прогресирала с времето хиперлипидемия.

Интересно изследване на италиански учени, публикувано в престижното издание Journal of Sexual Medicine за първи път разкрива взаимозависимостта между повишените нива на холестерол и функционалните смущения в половия живот на жените (female sexual dysfunction - FSD) [1].

Макар че при дамите не настъпва ерекция в класическия смисъл, в който това се случва при господата, то нарушеният, вследствие наличието на излишък от холестерол, кръвен поток към чувствителните на полови ласки зони в малкия таз (например G-точката) лишава засегнатите от пълноценна възбуда и удовлетворение.

В изследването си, учените са сравнили по няколко параметъра жени, страдащи от хиперлипидемия и жени с нормални нива на холестерола. Оказва се, че при дамите с повишено количество липиди, сексуалната възбуда, достигането до оргазъм и редица други физиологични параметри на половия акт са сериозно подтиснати при изследваната група с висок холестерол.

Няколко други независими изследвания след това показват, че и други смущения в обмяната на веществата като:

диабет
метаболитен синдром и
наднормено тегло
повлияват сексуалността на жените по абсолютно същия начин както това се случва с мъжете, страдащи от тези заболявания.

Новополучената информация със сигурност ще промени подхода при лечение на жени с FSD, като в някои случаи то би могло да е успешно благодарение на прилагането на познато лечение за някои от изброените състояния.

В крайна сметка това е добра новина, макар и на гърба на стария лош холестерол. Защото разкрива, че поттиснатата сексуалност при жените невинаги се дължи на психо-емоционални смущения – факт, който ги поставяше в твърде неравностойно спрямо мъжете положение.


греен.демокрит.ком

Няма коментари: