неделя, 16 май 2010 г.

Пийте умерено за здраве

Хората, които пият умерено алкохол, са като цяло в по-добро здраве от тези, които се въздържат от него изцяло, отриха френски учени

Според учените по-доброто здраве на изследваните не се дължи толкова на количеството алкохол, което са приемали, колкото на други косвени фактори като по-малък стрес, повече тренировки и по-добро социално положение. "Умерената консумация на алкохол е силен признак за по-висок социален статут, по-добро здравословно състояние и по-нисък риск от сърдечно-съдови болести," каза Борис Ханзел от болницата "Питие-Салпетрие" в Париж.

Въпреки това той подчерта, че изследването не посочва някаква директна връзка между алкохола и благосъстоянието, за това не трябва да се приема като начин за поощряване за консумация на алкохол. Прекаленото пиене довежда до болести на черния дроб и сърцето, много видове рак, натравяне и зародишен алкохолен синдром. Консумацията на алкохол е виновна за смъртта на 2.3 милиона души годишно по целия свят, според изчисленията на Световна здравна организация /СЗО/.

екомедия.бг

Няма коментари: