четвъртък, 6 май 2010 г.

Ще ви убие ли хипертонията решавате вие!

Над 1.5 млрд. души по света страдат от повишено кръвно налягане или артериална хипертония. Тя е третата причина за инвалидност в света и остава водеща причина за смърт. Тези данни бяха обявени на пресконференция на кардиолозите. 17 май- световният ден на хипертонията ще се проведе под мотото „Сол и хипертония - два тихи убиеца”.

Солта е основен рисков фактор за повишено кръвно налягане и е причината за хипертония при 3-ма от 10 възрастни. Жизнено важно е приемът на сол да се намали от обичайните у нас 12-14 грама дневно на не повече от 3-5 грама. Намаляването на консумацията на сол наполовина би спасило 2.5 милиона смъртни случая по света годишно от инсулт и коронарни инциденти.

България продължава да е на челно място в Европа по смъртност от свързани с хипертонията сърдечносъдови заболявания като мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт. У нас артериалната хипертония засяга около 2 млн. души и е рисков фактор номер 1 при сърдечносъдови заболявания. Смъртността от мозъчен инсулт при жените у нас по официални данни от 2008 г. е 13.9 пъти по-висока от страната с най-ниската смъртност – Франция. От исхемична болест на сърцето смъртността за българките е цели 6 пъти по-висока. При мъжете смъртността от мозъчен инсулт е 7.4 пъти по-висока, а от исхемична болест – 4 пъти по-висока, отколкото при мъжете във Франция.

Отказ от тютюнопушене, физическа активност поне 30 минути на ден пет пъти седмично, здравословен хранителен режим, нормално тегло, избягване на прекомерния стрес са сред главните правила за избягване на риска.


екомедия.бг

Няма коментари: