вторник, 4 май 2010 г.

Плодове за мен! Плодове за теб!

Всички знаем, че витаините са полезни, но знаем ли ЗАЩО? И дали е достатъчно просто да похапваме плодове и зеленчуци?

Нека започнем с Витамин С - той е витамина с най-голяма полулярност определено няма нужда от реклама. Още от времето когато е установено, че липсата му причинява скорбут, на този витамин са приписвани почти чудодейни свойства.

Богати на витамин С храни са шипките, кивитата, ягодите, броколито, цитрусовите плодове. Поради всеобщоприетото мнение за ползите от него, днес можем да го намерм навсякъде под формата на хранителна добавка – от плодовите сокове до бонбоните и дъвките.

Едно от основните и считано за най-полезно, свойства на витамин С, това което го прави особено полезен за здравето, е че той неутрализира негативното влияние на свободните радикали в клетката. Оправдан ли е обаче приемът на ударни дози витамин С под формата на добавки към храните? Няма ли да е по-добре просто да похапваме повече плодове? Може ли да се каже, че синтетичният витамин от таблетките не отстъпва по свойства на този в естествените източници?

Свободните радикали са молекули, продукт на обмяната на веществата, които се отличават с висока реактивостособност или иначе казано, склонни са лесно да влизат в химически реакции. Тази тяхна активност ги прави потенциално много опасни за клетката. Знае се например, че свободните радикали могат да нарушат целостта на ДНК, като по този начин стават причина за по-бързото стареене на клетките, а също и за появата на рак. Смята се, че свободните радикали може да са един от факторите за развитието на такива тежки заболявания, като атеросклероза, шизофрения, Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Веществата които неутрализират отрицателното въздействие на свободните радикави често се означават под общото название антиоксиданти. Такива, сред витамините, са А, С и Е.

Група учени от Милано, водена от Клаудио Гардана, изглежда са преценили, че този въпрос е наистина важен и се заели да отговорят на него. За целта, изследователите подбрали доброволци и ги разделили на три групи. На едната група предложили за пиене сок от червени портокали, на другата – вода съдържаща витамин С в доза, съответстваща на тази в портокаловия сок (150 мг или 300 мг), а на третата, контролната група предложили просто подсладена вода. На 8-ия и на 24-тия час след това от доброволците била взета кръв за изследване.



Първоначално, учените премерили количествата витамин С в кръвта на всеки от участниците – както можело и да се очаква съдържанието му при доброволците от първите две групи било повишено. След това Гардана и колегите му подложили кръвните клетки на всеки от доброволците на въздействието на свободни радикали (в случая те избрали кислородна вода), след което направили оценка на степента на увреждане на ДНК в тях. Оказало се, че при първата група доброволци, тези които пили портокалов сок, клетките в кръвта били по-защитени срещу влиянието на свободни радикали в сравнение с тези, които поели същата доза витамин С!

Резултатите от изследването на италианците бяха публикувани преди месец в BJN – специализирано издание, занимаващо се с въпросите на храненето. Изводът на авторите е, че най-вероятно, клетките на доброволците, приели портокалов сок, са се оказали по-защитени, тъй като в плодовете, наред с витамин С има и други антиоксиданти – флавоноиди, каротиноиди и др. Това предположение се потвърждава и от това, че изследванията на кръвта на доброволците от първата група, показали повишение на нивата на поне два вида флавоноиди.

Работата на Гардана и колегите му показва, че макар в някои случаи приемането на допълнителни дози витамини, под формата на хранителни добавки да е необходимо, най-добре е да осигуряваме дневната си доза като похапваме повече пресни плодове и зеленчуци!

кариерист.ком

Няма коментари: