неделя, 2 май 2010 г.

Разширените вени и медицинско лечение

Разширените вени са често срещан и наистина сериозен проблем. Мъже и жени търсят решение в традиционна и нетрадиционна медицина. Понякога представяйки някой процедури вместо да предоставят полезна информация „откритията” и „новостите” най-често предизвикват несигурност у многобройните пациенти с разширени вени.

Поради тази причина аз реших кратко и информативно да опиша актуалното равнище на лечението на разширени вени в Швейцария, Германия, Италия и много други европейски държави.

1. Стрипинг на разширени вени: най-старият метод, който почти винаги е свързан с продължителен престой в болница и с още по-продължителна нетрудоспособност. Често се характеризира със значителни постоперативни болки и усложнения. Освен това големи белези, които остават видими завинаги. Този метод не се използва в нашата клиника.

2. Мини флебектомии (миниоперации)
В сравнение със стрипинга този метод изглежда наистина революционен. С локална упойка (като при зъболекар) внимателно се отстраняват предварително отбелязаните разклонения на разширените вени, без груби разрези на кожата. Целенасочено се отстраняват само пречещите вени, а не се изтръгва всичко както при стрипинга на разширените вени.
Тази миниоперация продължава 30 до 60 минути, определя се от пациентите като безболезнена и позволява незабавното изправяне и мобилизация. Обикновено не е свързана с нетрудоспособност и пациентът може буквално веднага след операцията не само да продължи ежедневните си занимания, а дори и да спортува. И след операцията няма болки. Тъй като няма кожни разрези козметичният ефект също е отличен.

3. Склеротерапия: известен от десетилетия метод, при който в раширените венозни възли се инжектира специално вещество и те незабавно се втвърдяват. Тук няма упойка и хирургически интервенции. Като недостатък трябва да се посочи, че при този метод е необходима компресия на крака с продължителност до 6 седмици. В противен случай резултатите са незадоволителни както от медицинска така и от козметична гледна точка.
Благоприятна е пълната безболезненост (не повече отколкото при ваксинация) и много добрите козметични резултати, които се постигат главно при малките капиляри, които имат особено значение за много жени. Тук компресията трябва да се прилага само няколко дни.

4. ЛАЗЕР: Този метод е относително нов и има много преимущества. През последните години все по-често се разработват ендолуминални способи, които все повече изместват хирургията поне в определена част от случаите. Както и при минихирургията разширената вена се упоява локално и ако участъкът протича направо, във вената се въвежда лазерен фибър. Получава се „вътрешно изгаряне” на разширената вена. Тук почти не са необходими компресивни превръзки и пациентът може незабавно да напусне манипулационната. Все пак, както и при склеротерапията, в продължение на няколко месеца под кожата остават твърди нишки, които по-късно се разграждат от само себе си. Специалистът предлага на пациента този метод, който постига най-добрите резултати и е максимално щадящ и безопасен за него. Извън изброените методи всичко е или евтина реклама или необоснована сензация.


блог.докторенчев.ком

Няма коментари: