сряда, 26 май 2010 г.

Стрес от преди 3 000 години!

Светът ни става все по-объркан и забързан. Както се казваше в един филм от 80-те - "Съвременните хора успяха да направят живота си толкова сложен, че обричат децата си на 15 до 20 години учене, само за да разберат как да се оправят в него.". Така че не се чудете защо проучванията показват, че един от всеки трима днес е засегнат сериозно от стреса, а цифрите продължават да растат. За пръв път състоянието "стрес" е дефинирано едва преди около 80 години, но новите изследвания на учените от Университета в Западен Онтарио, САЩ доказват че това стресът не е бил нещо непознато дори на нашите прадеди отпреди 3 000 години!

Резултатите от това уникално изследване бяха публикувани наскоро в изданието Journal of Archeological Science и показват, че съдържанието на хормона кортизол в косми от древните жители на Перу е с нива, които днес свързваме със състоянието на стрес. Изследваните коси се датират между 1532 - 550 година преди Христа, когато Перу е населяван от древните Инки и всъщност са открити в едно от известните техни селища - Мачу Пикчу.

Кортизолът е отговорът на организма към стреса и безпокойството и в състояние на стрес се отделя и натрупва в почти цялото тяло - най-вече в кръвта, но и в слюнката, урината и косата. Откривателката му в древните коси, Емили Уеб, докторант по археологически науки в Онтарийския университет, споделя че откритието е важно, защото ни помага да разберем как са се държали и живели древните ни предшественици, а и може да ни помогне в разбирането на ефектите на стреса днес.

Анализирането на нивата на кортизол в косъма позволява на учените да проследят стреса по време на кратък, но критичен период в живота на древните хора - непосредствено преди смъртта. Анализирани са били по 10 проби от 5 археологически площадки в Перу. Резултатите показват, че много от пробите са с изключителни високи нива на стреса в периода преди смъртта. Освен това по-голямата част от космите показват, че притежателите им са изпитвали силен стрес на периоди и приживе, по време на последните години от живота си, което показват че точно както и днес за древните перуанци стресът е бил част от ежедневието.

греен.демокрит.ком

Няма коментари: