неделя, 11 април 2010 г.

С месо и зеленчуци се преборва анемията

Едни от често срещаните състояния на организма през пролетта са умора и отпадналост. Не говорим за така познатата ни пролетна умора. Става дума за анемията, или както е по-популярна сред хората - малокръвие.

Причините за анемията могат да бъдат различни. Ще ги подредим по значимост:

ПРИЧИНА ПЪРВА
Най-честа причина за това състояние е дефицитът на желязо. А той може да бъде предизвикан от заболявания на храносмилателния тракт, черния дроб, бъбреците, понижаване на имунитета, хормонални нарушения. Ако изразходването на този микроелемент започва да преобладава над постъпването в организма, тогава нивото на хемоглобина в кръвта спада под 120 мг/л. Еритроцитите стават по-малко, отколкото е допустимата долна граница на нормата - 4 х 10 на 12 степен на един литър - за мъжете. За жените този показател е 3 х 10 на 12 степен. От това нарушение страдат органите и тъканите - те постоянно изпитват недостиг на кислород, нарушават се функциите им. А това неминуемо се отразява на състоянието на страдащия. Той изпитва слабост, виене на свят, шум и звън в ушите, ситни точици пред очите, учестено сърцебиене, задушаване, бледа кожа. Това в общи линии е списъкът на симптомите на страдащите от анемия.

ПРИЧИНА ВТОРА
Прекаленото увличане по вегетарианството. В този случай причината за анемията може да стане дефицитът на витамин В12, който участва в образуването на еритроцитите. Той се съдържа само в продуктите от животински произход - говеждо месо, свинско месо, жълтъците на яйцата, риба, мляко, айран, извара и сметана. При недостиг на този важен витамин възниква специфична форма на малокръвие - мегалобластна анемия. Симптомите са същите, както и при обичайната желязодефицитна анемия. В този случай обаче езикът изглежда много необичайно - като излъскан и полиран и се усеща парене.

ПРИЧИНА ТРЕТА
Ако сте прекалено увлечени по месни продукти и сладки неща и не се сещате да ядете зеленчуци, може да станете жертва на фолиево-дефицитна анемия. Тя е предизвикана от недостиг на фолиева киселина, която се съдържа в листните зеленчуци, прясното зеле и другите растения. За да не се стигне до малокръвие, е достатъчно да ядете от всичко, макар и по малко - растителни и животински продукти, защото крайностите не водят до нищо добро.

ПРИЧИНА ЧЕТВЪРТА
Една много рядка форма на анемията е хемолитичната. Тя се предизвиква от разрушаване на еритроцитите. При това се образува специфично вещество, наречено билирубин. Той прави кожата и лигавицата жълто оцветени.

Най-много желязо се губи по време на цикъл и бременност

Най-голяма нужда от желязо имат малките деца и подрастващите. Също така и бременните жени, както и тези в период на климакс, на менструалния цикъл и въобще - всички критични периоди. През месечния цикъл жените губят не по-малко от една чаша кръв (понякога и повече) и заедно с нея - от 15 до 250 мг желязо - в зависимост от интензивността и продължителността на менструацията.
При износване на едно дете майчиният организъм губи общо около 600 мг желязо. Ако жената реши да роди второ, трето, пък и повече, то запасите от желязо се изтощават. А те не са неограничени.
На мъжете повече им е провървяло в това отношение. Средно те губят само около 1 мг желязо на денонощие, затова рядко се сблъскват с анемия, но и при тях се случва. Тежките физически натоварвания, травмите, болестите, стресът и преумората водят до преразход на желязо и предизвикват малокръвие дори при силния пол.
За да установите, че вашият организъм има недостиг от този важен микроелемент, трябва да изследват кръвта ви, и то само като ви боцнат пръста. Хемоглобинът трябва да бъде не по-малко от 120 мг/л. Но дори и такъв резултат, който е удовлетворителен, не гарантира, че вие не страдате от скрит дефицит на желязо. Това означава, че въпреки нормалното ниво на хемоглобин вие проявявате симптоми и признаци на анемия.

блитз.бг

Няма коментари: