понеделник, 19 април 2010 г.

Повече сън за здраво сърце

Доказано е, че хората, страдащи от безсъние, вдигат кръвно през нощта, което води до сърдечни проблеми, установиха канадски медици от Университетите на Монреал и Лавал.

При провеждането на изследването лекарите в течение на 24 часа са измервали кръвното налягане на пациентите с диагностицирано разстройство на съня. Участниците в изследването са прекарали в лаборатория 40 часа: две нощи за адаптация и една за мониторинг, след което е следвал промеждутъчен ден.

Обикновено по време на сън налягането се понижава и дава на сърцето възможност да си отдъхне, обясняват специалистите. Но при безсъние нощем налягането точно обратно се повишава, което уврежда сърдечните функции и по този начин провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Цикълът на промяна на кръвното налягане е свързан главно с бодърстването и отдиха в нашия организъм, заяви един от авторите на изследването доктор Жак Монплезир. При безсъние налягането рязко се повишава, затова хората с разстроен режим на сън са изложени на голям риск от сърдечни заболявания.

Според изводите на кардиолозите, хроничното безсъние в течение на много години може да окаже сериозно негативно действия на работата на сърцето на здравите хора.

кариерист.ком

Няма коментари: