четвъртък, 15 април 2010 г.

Хипертонията се влияе и от пасивното пушене

Ако сте предразположен към хипертония изследванията показват, че дори пасивното пушене може да увеличи риска от високо кръвно налягане.

Измерването на кръвното налягане показва, че хората, изложени на тютюнев дим у дома или на работното място са с увеличен риск от развитие на хипертония. За това сочат данните от изследане на гръцки учени, публикувани в American Journal of Hypertension. Изводите съобщени пред Reuters Health от д-р Костас Томопулос са, че “пасивното пушене е опасно за лицата предразположени към хипертонична болест”.

Проучването е било проведено в болницата Elena Venizelou, Атина, където са били проследени 154 пациенти, постоянно живеещи в среда с тютюнев дим. Те са били сравнени с други 100 лица без история за никотиново въздействие. Всичките са били под 24 часово амбулаторно наблюдение с до 3 пъти мерене на кръвното налягане.

В сравнение с лицата, които не са били изложени на тютюнев дим, пасивните пушачи са показали по-високо систолично налягане (126 на 122 mm/Hg), диастолично кръвно налягане (89 на 84 mm/Hg) и пулс 79 на 73 удара в минута. Било е доказано, че рискът от високо кръвно налягане при тях е 23% по-висок спрямо 8% при лицата от другата група. Данните показват, че “оценката на здравословното състояние на пасивните пушачи е толкова важна, колкото и тази на активните пушачи и трябва да залегне в клиничната практика”, подчертава д-р Томопулос.

Съществуват различни средства за отказване от цигарите. Естествен - метод при който не се използват вредни вещества и заместители, бърз- процедура в рамките на час, лесен-без болка и странични ефекти е IQS (“I Quit Smoking” – “Аз отказах цигарите”). Той представлява патентована система за отказване от тютюнопушенето, която е одобрена от Европейския съюз и САЩ. Осъществява се на базата на рефлексотерапията. Повече информация за него може да получите на тел.02/989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com.


екомедия.бг

Няма коментари: