вторник, 13 април 2010 г.

Защо да спрете да пушите!

Нови данни потвърждават, че излагането на тютюнев дим е причина за инфаркт при непушачите

Доклад публикуван от американския Институт по медицина със заглавие Secondhand Smoke Exposure and Cardiovascular Effects: making Sense of the Evidence потвърждава, че излагането в среда наситена с тютюнев дим е причина за възникването на остър сърдечно-съдов инцидент и че не съществува ниво на тютюнев дим, което може да се приеме като безопасно за здравето. Заключението на учените е, че дори краткото въздействие на цигареният дим може да е причина за инфаркт.
Сдружението на американските хирурзи е потвърдило, че приблизително 50000 американци умират всяка година в резултат на излагането им на среда наситена с тютюнев дим. Доказано е, че той води и до други сериозни заболявания, каквото е ракът на белия дроб.
Американската белодробна асоциация е посветила усилията си в защита на трудещите се и предпазването им от вредното влияние на тютюневия дим, организирайки национална кампания за ограничаване на тютюнопушенето в офисите и на всички останали публични места. Повече от половината американски щати имат разширения към приетите закони за ограничаване на тютюнопушенето, с допълнения към тях за предпазване на непушачите от вредното влияние на дима от цигарите, забранявайки употребата им на работното място и в обществените заведения. Американската белодробна асоциация организира инициативи за включването и на останалите 25 щата към общите усилия за осигуряване на здравословна и безопасна работна среда и повишено качество на живот.
В подкрепа на решението на желаещите да спрат цигарите специалистите съветват да потърсят професионална помощ още повече, че от 1 юни 2010 година на България предстои да се присъедини към страните, въвели пълна забрана за тютюнопушене на обществените места.
Ефективен метод за отказване от цигарите, с висока успеваемост е IQS (I Quit Smoking), част от световна мрежа със седалище в Ирландия. Методиката е на базата на въздействие върху биологично активни точки, разположени по ушната мида. Процедурата стимулира освобождаването на хормони, които притъпяват усещането за никотинов глад. Не се наблюдават странични ефекти.
Повече за IQS и отказване от тютюнопушенето може да получите на тел.
02/ 989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com.

екомедия.бг

Няма коментари: