понеделник, 5 април 2010 г.

Женениет дебелеят

Така ли е? Повечето омъжени приятелкки са дебели. И не само това. Мозъците им също затлъстяват. Повечето не правят нищо друго, освен да си местят ръцете от кофата в тенджерата и от там – в легена. Скука, скука и еднообразие. И как няма да се ошишкаш?

От разни досадни задължения нямаш време за спорт и непрекъснато си стресиран.

Изключения има, разбира се!

Създаването на семейно гнездо с любимия човек увеличава риска от затлъстяване. Специалисти от университета на Северна Каролина са установили, че след брака за двойките има по-голяма опасност да надебелят, отколкото по времето, когато са необвързани.

За жените рискът е най-висок през първата година от семейния живот, а за мъжете – между първата и втората година.

Данните от изследването, обхванало близо 1300 души с връзка, съвместно съжителство или брак, показват, че за семейните двойки в сравнение с необвързаните рискът от затлъстяване е тройно по-висок.

Партньорите, които живеят заедно, съобщават за повече часове, прекарани пред телевизора и компютъра, както и за намаляване на физическата активност – фактори, които повишават опасността от натрупването на излишни килограми. Предишни изследвания са показали, че когато заживеят заедно, партньорите започват да се хранят по-редовно и порциите стават по-големи.

Освен това намалява желанието за поддържане на здравословно тегло с цел да се привлече партньор. Авторите на проучването се надяват, че новината няма да стресне хората и да представи брака като нещо лошо. Съвместният живот има и своите добри страни. Редица изследвания сочат, че брачните партньори живеят по-дълго от несемейните.

1 коментар:

Анонимен каза...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....