четвъртък, 25 март 2010 г.

Солта е враг

Специалистите съветват хипертониците задължително да намалят употребата й, трябва да се знае откъде идва солта в менюто ни - 75% е от готовите храни, които купуваме и консумираме. Ако имаме и лошия навик да солим допълнително всичко, което ядем, то количеството й рязко нараства.

Продължителното приемане на големи количества сол с храната може да направи хората резистентни на лекарствата за намаляване на високото кръвно налягане, сочат проучванията. До 30% от пациентите с високо кръвно налягане са нечувствителни на лекарствата, прилагани за лечението им. Това състояние е известно като резистентна хипертония. Консумирането на много сол заедно с храната може да допринесе за това състояние. Изследването, доказало този факт, е проведено в Брисбърн, Австралия. На него били подложени хора с хипертония, които са получавали по 3 медикамента за лечението им. Те били разделени на две групи, като едната е имала диета, бедна на сол - 3 г. дневно, а другата група - диета, богата на сол - 15 г. дневно. Установило се, че тези които приемали по-малко сол, имали с около 15% по-ниски стойности на кръвното налягане. А при тези, които получавали повече сол дневно,

стойностите на кръвното налягане не намалявали, дори и дозите на лекарствата да се увеличат

Солта, разбира се, е жизненоважна и необходима за функционирането на човешкия организъм.

Ако напълно я изключим от менюто си, ще загинем. Важно е обаче да се ограничи приемът й в определени граници. Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 5 грама дневно. В развитите страни средно на ден се приемат по 12 грама. Не е чудно тогава широкото разпространение на хипертонията и увеличаващия се дял на резистентните форми.

Основният съвет за ограничаване на приема на сол е да не се соли допълнително храната, която консумираме. Друга препоръка е да се заменя традиционната сол с калиева. В нея натрият е с 30 до 66% по-малко, което има важен профилактичен ефект при хипертония.

Натрият е полезен, но в умерени кoличества

Ние може да обвиняваме солта за много беди, но истината е, че натрият, който изгражда солта, играе важна роля за функционирането на нашето тяло.

Той е необходим за дейността на мускулите и нервите, за поддържане на водния и солевия баланс. Но много хора приемат доста по-големи количества от необходимото. Той е скрит в много храни, който всекидневно приемаме.

В кои храни се крие най-много сол

- Замразени храни: те са лесен и бърз начин да приготвим вечеря, но повечето съдържат големи количества сол.

- Готовите закуски от типа мюсли: често или почти винаги съдържат корнфлейкс, а в него има много сол. Затова е по-добре да се консумират само овесени ядки с добавени сушени плодове.

- Печени ядки: добавя се много сол при изпичането им. От едно пакетче фъстъци може да приемете наведнъж дозата натрий за няколко дни напред. По-добро решение е да се консумират ядките сурови - така се ограничава приемът на сол, а и се запазват повечето техни полезни съставки.

- Сухи супи, готови сосове: използват се често, но са източник на големи количества сол.

Разбира се, може да се изброява до безкрай - колбасите, различните видове чипс, сандвичите от заведенията за бързо хранене. Страдащите от сърдечносъдови заболявания и хипертония трябва да внимават много с тези продукти. При тях е жизненоважно да се намали приема на сол. Но е важно и за здравите хора да приемат сол в допустимите норми. А това може да стане, като се знае кои са източниците в дневното ни меню. Добра практика е да се четат внимателно етикетите на храните. Има редица други вещества, които се добавят в готовите храни и съдържат сол: натриев бикарбонат, натриев цитрат, натриев захарин, натриев нитрит, натриев бензоат, натриев аскорбат и др.

Внимание!
Някои често използвани лекарства за главоболие и намаляване на киселини съдържат натриев бикарбонат и натриев карбонат.

блитц.бг

Няма коментари: