сряда, 24 март 2010 г.

Доматено хапче за здраво сърце

Домата е уникално растение, за което е известно, че преработен е по-полезен отколкото здрав. Не разбирайте грешно написаното - пресният домат е пълен с винатмини, съединителни влакна и минерали, но преработените домати предпазват сърцето и прогонват рака. Ето защо хапче, разработено на основата на химическо вещество, срещано в танжерските домати, ще ни предпазва от сърдечни заболявания и инсулт

Химическото вещество ликопен е червеният пигмент, който се съдържа в доматите. То предпазва от запушване на артериите и от много време е известно, че има благотворен ефект върху здравето ни.

Предишни опити то да бъде разработено като хранителна добавка се провалиха заради трудностите да накараме тялото да го абсорбира. Сега учените твърдят, че са се справили с този проблем, като са използвали по-силна форма на ликопен, извлечена от танжерски домати, които растат в Италия.

Хапчето, наречено Атеронон, ще бъде представено днес в Лондон на международния конгрес на специалистите по кардиология. Клинични изследвания показват, че то намалява вредните промени, водещи до "лош" холестерол с над 90%, само за два месеца. Ако не се лекуван, този холестерол може да причини атеросклероза, сърдечен удар и инсулт.

екомедия.бг

Няма коментари: