вторник, 23 март 2010 г.

Разкриха скритите тайните на инсулта

Статистиката сочи, че жените по-често получават инсулт от мъжете заради намалено ниво на естрогените
Ако имате подозрения за инсулт, помолете пострадалия да се усмихне, да каже името си и да повдигне ръце нагоре. Ако това наистина е удар:

- усмивката му ще е крива;
- говорът ще е несвързан;
- няма да успее да повдигне ръцете си.

Едно време са наричали инсулта апоплектичен удар, защото болестта бързо и неочаквано, само за броени часове, лишава човека от пълноценен живот. Механизмът е прост. С потока кръв в главния мозък попада тромб и нарушава или прекратява кръвообращението. Клетките не могат да получат кислород и умират.

Лекарите смятат инсулта за женска болест, защото статистиката сочи, че той се наблюдава по-често при дамите.

И води до по-тежки последствия. А причината е в хормоните-естрогени, които понижават нивото си и водят до хипертония, атеросклероза, тромбоемболия и накрая - инсулт. Често причина за това тежко заболяване е мъждукащата аритмия, когато тромбът “излита” от сърцето, попада в кръвта и запушва периферната артерия.

Бързото отиване в болница увеличава шансовете за лечение

Медиците определят три варианта за развитие на болестта: благоприятен, среден и неблагоприятен. В първия случай нарушените функции се възстановяват постепенно. Във втория - протичането на болестта се усложнява с повторен апоплектичен удар или присъединяване на инфекциозни усложнения. И в третия, най-опасния: болестта бързо прогресира и често води до летален изход.

Много често апоплектичният удар се предшества от микроинсулт. На езика на медиците - транзиторна исхемична атака. Тя възниква внезапно и за няколко секунди достига максимална степен, засягайки малки дялове от мозъка. В следващите 10-15 минути и много рядко - няколко часа или ден, се появяват неразположение, леко изтръпване на половината лице и едва забележимо нарушаване на говора. Симптомите преминават бързо и малко хора им обръщат внимание. А това е много опасно. Защото микроинсултът непременно ще се повтори, при това всеки следващ път в по-тежка форма.

ВНИМАНИЕ!
При първите признаци на инсулт спешно извикайте “Бърза помощ”. От началото на първите симптоми до апоплектичния удар минават не повече от три до шест часа.

Лекарите наричат този период прозорец за терапевтичните възможности. И ако шансът не се пропусне, може и да не се допуснат необратими последствия.

Исхемичният възниква рано сутрин, а хеморагичният - през деня

Съвременната медицина смята инсулта за тежко и много опасно съдово увреждане на централната нервна система.

Съществуват няколко вида инсулт:

Исхемичният се предизвиква от запушване на кръвоносен съд в главния мозък и възниква при хора над 40-годишна възраст. В 80 на сто от случаите той е следствие от порок на сърцето, нарушен сърдечен ритъм, инфекция на миокарда или ревматизъм. Най-често ударът възниква рано сутринта или през нощта след силен стрес, повишено физическо натоварване, прекаляване с алкохола, гореща баня. Явните признаци за приближаването на опасното състояние са главозамайването, помътняването в очите и полуприпадъчното състояние.

При хеморагичния инсулт рязкото повишаване на кръвното налягане води до спукване на съда и кръвоизлив. В резултат на това умира участък от мозъка, като едновременно с това се парализира едната страна на тялото. Коя именно, зависи от това в кое полукълбо е станало спукването на кръвоносния съд. Ако е в дясното - се парализира лявата страна и обратното. Хеморагичният инсулт възниква винаги през деня, след силен стрес или физическо пренапрежение.

ВНИМАНИЕ!
През последните години все повече млади хора получават хеморагичен инсулт, а причината е наличието на аневризма. Тя е следствие от вродена непълноценност на артериалната система на главния мозък. Друга причина е “подмладяването” на атеросклерозата и хипертонията. Увредените кръвоносни съдове реагират болезнено на повишеното кръвно налягане и се спукват, предизвиквайки кръвоизлив в мозъка.

Многобройни наблюдения показват, че хора до 40-годишна възраст по-лесно понасят такъв вид инсулт. Пример за това е Шарън Стоун. В нейния случай лекарите прибягнали до много сложна операция, но всичко завършило благополучно.

Успехът от лечението на инсулта зависи изключително от това колко време болният е останал в безсъзнание. Ако са няколко минути или дори 1-2 часа, изходът може да бъде благоприятен. Ако обаче е повече от ден, лекарите дават тежка прогноза. Когато пострадалият бъде закаран в болница, преди всичко се установява видът на инсулта с помощта на компютърна томография. При диагнозата исхемичен инсулт се извършва ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на шията и главния мозък. Обикновено се назначават тромболитици. Тези препарати разтварят тромба. В тежките случаи тромбът се отстранява по метода на ангиопластиката чрез специални катетри.

При хеморагичния инсулт се извършва допълнително дуплексно сканиране на сънната артерия. По нея кръвта постъпва към мозъка. Определя се скоростта на кръвотока и при необходимост се провежда неврохирургична операция за премахване на хематома.

Възстановяването може да продължи дълго

Специалистите не скриват, че ситуацията с лечението на инсултите не е на необходимото ниво.

Знаем, че крайният резултат много зависи от това колко бързо болният ще получи специализирана помощ. А също и качеството на последващата рехабилитация. Грижата за болен с инсулт е като грижата за малко дете - първо се учи да координира движенията на крайниците; след това да се обръща, да сяда, да става, да ходи и ползва тоалетна.

Такова състояние може да продължи години и дори десетилетия. Комплексните физически и говорни упражнения, изпълнявани под строгия контрол на лекаря, само частично възстановяват загубените функции. Най-сложно е, когато наред с двигателните нарушения се губи и чувствителността. В такова състояние често възниква депресия, съпровождана с плачливост, избухливост, претенции. Тук рецептата е една - търпеливо и грижовно отношение от страна на близките. В особено тежките случаи може да потърсите помощта на психотерапевт. А също и да приемате антидепресанти.

А сега добрата новина

Има начин да се предпазим

За пореден път ще напомним добре познатите истини, които могат да ви спасят от тежката болест.

- Измервайте кръвното си налягане. Хората с повишено кръвно получават седем пъти по-често инсулт от тези с нормално кръвно налягане.

- Контролирайте нивото на холестерол и нивото на захар в кръвта. Не допускайте превишаване на нормата. Когато навършите 40 години, сте длъжни поне веднъж годишно да си правите изследвания за нивото на захар и холестерол. Това до много голяма степен може да понижи риска от инсулт.

- Откажете цигарите. Никотинът и токсичните вещества понижават еластичността на кръвоносните съдове, повишават потребността на сърцето от кислород и увеличават два пъти риска от инсулт.

- Следете теглото си. Затлъстяването увеличава няколко пъти натоварването на сърцето.

- Движете се повече. Заседналият начин на живот влошава кръвоснабдяването и води до застой на кръвта.

- Не злоупотребявайте с алкохола, а при повишено кръвно налягане въобще се откажете от него.

блитц.бг

Няма коментари: