понеделник, 22 март 2010 г.

Мъжете да пазат сърцето, а жените гърдите си

Мит или реалност е, че мъжете и жените боледуват по различен начин? Смята се, че причината за това не е толкова в психологията, колкото в различния начин, по който функционират много от органите при двата пола.

Женските хормони предпазват от инфаркт. Кръвта при мъжете е средно с 10% по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби. Женското сърце е по-малко от мъжкото и затова бие по-бързо. При мъжете то извършва средно 60-70 удара в минута, а при жените - 80-90. Представителите на силния пол 3 пъти по-често получават инфаркти или инсулти, особено във възрастта между 40 и 55 години. По-често те се срещат при типа “мачо”, т.е. при най-сексуалните и агресивните мъже. Самотните мъже, според изследванията, имат по-издръжливо сърце.

Всичко опира до хормоните. Женският полов хормон - естрогенът е един вид природен защитник на кръвоносните съдове. Колкото повече е той, в толкова по-добър тонус са съдовете. Затова женските кръвоносни съдове са по-пластични и по-малко се подложени на атеросклероза. В периода на менопаузата ситуацията се променя - естрогенът се изработва в по-малки количества, еластичността на съдовете намалява, капилярите стават крехки.

Ако мъжете са склонни към ранни и внезапни инфаркти, то при жените “инфарктното” време започва след 60-65-годишна възраст. Тогава повечето жени страдат от хипертония, диабет и т.н. Затова през този период от живота си те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях. Според статистиката на Американската асоциация за здраве, като цяло 54% от умиращите от сърдечно-съдови заболявания са жени.


глобулнюз.нет

Няма коментари: