събота, 20 март 2010 г.

Щатието е превенция за сърдечните заболявания

Известно е, че за да имаме добро здраве и здраво сърце, е необходим здравословен начин на живот - да не пушим, да се движим повече, употребата на алкохол да е в рамките на допустимото и умереното. Но, както са установили учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, ако човек се чувства щастлив, рискът от сърдечни заболявания при него сериозно намалява.

В продължение на 15 години американските учени са изследвали наричаното от тях самите "ниво на щастието" сред повече от 2000 души. По специално разработена за целта петобална система хората сами са оценивали доколко щастливи се чувстват, а специалистите допълнително са проверявали истинността на това твърдение чрез различни тестове и анкети. Взимайки допълнително предвид важни фактори за здравето като възраст, пол, вредни навици (тютюнопушене, прекаляване с алкохола) те достигат до извода, че "тези, които наистина се чувстват щастливи страдат далеч по-рядко от сърдечносъдови заболявания" и съветват: "Ако по своя характер не сте сред жизнерадостните, то си струва да се опитате и да станете.

Това оказва пряко влияние върху сърцето ви и в бъдеще ще ви се изплати. Освен това щастливите хора като цяло водят по-здравословен начин на живот и по-лесно се разделят с вредните си навици, защото положителният поглед към живота води и до добро психично здраве".

глобулнюз.нет

Няма коментари: