сряда, 17 март 2010 г.

Постите са здравословни

Постите се налагат от религията. Но не бива да се приемат като начин за налагане на ограничения и доказване силата на религията или само като духовно пречистване, те са физическо разтоварване и очистване от натрупванията през изминалата зима. Факт е, че зеленчуците са по-полезни за болния от атеросклероза, отколкото лекарствата
Патладжаните действително упорито понижават холестерола и поради тази причина са най-добрата профилактика срещу атеросклерозата. В тях се съдържа 6 мг витамин С, 0,2 мг каротин (провитамин А), 0,6 мг витамин РР и в малки количества витамините В1 и В2.

Хранителният им състав е като този на пипера и доматите. За съжаление, при топлинното им обработване, голяма част от витамините се губят.

Патладжаните успокояват кашлицата, стимулират храносмилането, понижават количеството на мазнини в кръвта, спират възпалителните процеси

Зеленчукът е много полезна храна, а освен това се препоръчва за профилактика и лечение на атеросклероза. Той помага за изхвърлянето на лошия холестерол от организма.

Съдържанието на калий в патладжаните усилва работата на сърцето, като същевременно и благоприятства изхвърлянето на течностите от тялото. Затова те се препоръчват на възрастни хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, особено при наличието на отоци, свързани с отслабената дейност на сърцето им. Зеленчукът е изключително полезна храна и при подагра, тъй като стимулира изхвърлянето на солите на пикочната киселина заедно с урината. “Синият домат” не се препоръчва на бъбречно болни пациенти.

Друго, също толкова евтино и достъпно за всички средство, което успешно противодейства на атеросклерозата, е лукът.

Сокът от лук, смесен с пресен мед, намалява нивата на холестерола в кръвта

Начинът за приготвяне на лекарството е много прост. Леко загретият пчелен мед на водна баня се смесва с прясно приготвен сок от лук в съотношение 1:1. Смесва се добре и се охлажда при стайна температура. Взема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно 15 минути преди хранене.

Не забравяйте за сока от зеле!

По същия начин действа и прясно приготвеният сок от зеле. Препоръчва се да се пие по 100 мл 15 минути преди хранене. Само не забравяйте, че сокът трябва да бъде приготвен не повече от 5-7 минути преди употреба. Колкото по-дълго изчакате, преди да го изпиете, толкова по-малко полезни вещества ще останат в него. Зелевият сок понижава нивата на холестерола в кръвта.

По този начин, за укрепване на сърцето, за почистване на кръвоносните съдове и за да се преборите с атеросклерозата, може да използвате вкусните и любими на всички ни зеленчуци.

блитц.бг

Няма коментари: