събота, 6 март 2010 г.

Следобедната почивка на е глезотия

Краткият следобеден сън е здравословен навик! Изследвания доказват това и разбиват на пух и прах разбиранията, че само децата в предучилищна възраст спят на обед. Може за някой да е смешно, но интуитивно има нации, които приемат кратката дрямка след обяда за част от работния процес /например сиестата при испанците/. Учените смятата, че генетично на човешкият организъм му е заложена необходимостта от следобеден сън, ако работният ден позволява това, твърди екип учени начело с д-р Скот Кембъл, експерт по съня от Медицинския колеж в Ню Йорк (New York Medical College).

Те твърдят, че не трябва да се игнорират естествените потребности на организма от сън. В определени случаи, ако човек не дремне, той просто остава без сили. Специалистите заявяват, че нашият вътрешен часовник е програмиран така, че ние трябва да спим два пъти в денонощието.

Първата потребност от сън възниква между полунощ и 7 часа сутринта, но очите ни започват отново да се затварят между 13 и 15 часа. Тази биологическа потребност от следобеден сън се обяснява с лекото понижаване на температурата на тялото. Интересно е, че понижаването на температурата не зависи от това дали сме яли на обяд или не или пък от факта работили ли сме преди обяд.

Повечето изследвания доказват, че дори 15-минутният следобеден сън може да увеличи умствената и физическата активност и да подобри настроението през останалата част от деня. И това независимо от възрастта. Също така следобедният сън не влияе върху нощния сън.

По различни причини вечер човек се нуждае от повече време, за да заспи, но сънят остава толкова дълбок и дълъг, колкото и в случай, че не е спал през деня. Освен това, според американските учени, дневната почивка увеличава продължителността на нощния сън с 1 час.

Краткият сън е важен за човека още от самото му раждане и ако той е полезен за малките деца, то разбира се е не по-малко полезен за възрастните.

Този сън всъщност е част от еволюционния, географски механизъм, характерен е за някои култури. Най-често желанието на човек да спи след обяд се обяснява с факта, че човекът се е зародил като вид в Африка – място, където склонността да се криеш от силното слънце в най-горещите часове на деня, е напълно естествена.

Специалистите съветват при възможност следобяд да се подремва не повече от 15-20 минути, след което отново да се започне работа. Ако сънят е продължителен, твърдят те, за човек ще бъде много по-трудно да си възвърне бодрото състояние.

Ако се нуждаем от почивка, а не можем да си я позволим, не трябва да прибягваме до сладки храни, които осигуряват кратък временен подем, а да изберем продукти, богати на белтъчини и сложни въглехидрати. Напитките, съдържащи кофеин, също трябва да се избягват.


здраве.бг

Няма коментари: