вторник, 2 март 2010 г.

Лукавството на "Никотинът"

Пушенето е вредно! Знаят го непушачите, знаят го и пушачите, но дали всички знаят, наред със сериозните изследвания и препоръки сред хората битуват и много погрешни схващания, които по никакъв начин не помагат на тези, които са взели решение да откажат вредния навик.

1. Цигарите премахват стреса.
Точно обратното – засилват го. Никотинът, който се съдържа в цигарите, предизвиква изхвърлянето на адреналин, а в резултат на това се повишава и кръвното налягане и нивото на захар в кръвта, а сърцебиенето се ускорява. Заради всичко това тютюнът повишава чувствителността и податливостта към стреса.
Освен това никотинът оказва токсично действие на мозъка. Едновременно с цигарения дим в организма попадат много вредни вещества, които постепенно влошават здравето. А колкото по-крехко е то, в толкова по-голяма степен организмът е подложен на стрес.

2. Оставяйки цигарите, може да се напълнее.
Да, но това е само за кратко време. След няколко месеца без цигари и при липса на други вредни навици и фактори теглото следва да се нормализира, защото организмът се възстановява и саморегулира.

3. Пасивното пушене не може да навреди сериозно на здравето.
Може. Хората, които редовно са в зона на действие на цигарен дим, по-често от другите страдат от същите заболявания, от каквито страдат и самите пушачи.

4. Наргилето е по-малко вредно от цигарите.
Не е вярно. Водата, през която преминава димът, го прочиства само от едрите твърди частици и благодарение на това, че този дим се вдишва лесно, останалите ситни фракции попадат в белите дробове по-дълбоко. Затова вредата от едно наргиле приблизително се равнява на вредата от 40 изпушени цигари.

5. Катранът, натрупан в дробовете, не може да се прочисти.
Напротив, но за това е нужно време. Наблюденията показват, че много голяма част от катранът в белите дробове на бившия пушач се изхвърля. Но за това са необходими около 5 години.

здраве.бг

Няма коментари: