петък, 19 март 2010 г.

10 съвета след прекаран инфаркт

Движете се умерено, правете секс и не се оставяйте в лапите на депресията
Да, инфарктът все повече “подмладява”, често го казваме напоследък. Вашите притеснения са основателни, защото хората, прекарали сърдечен удар, често изпадат от едната крайност в другата.

Някои се отчайват, смятайки себе си вече за инвалиди. Отказват се от пътувания, от физическа активност, прекарват повече време у дома. Други се опитват да живеят по същия начин както преди болестта. И едното, и другото могат да доведат до плачевни последствия.

Ето какво съветват специалистите:

- Физическата активност. Много е важно хората след инфаркт да запомнят следното: не се затваряйте между четирите стени. Заседналият начин на живот води до натрупване на мазнини и холестерол. Разхождайте се по-често на чист въздух, ходете на гости, общувайте с приятели. И тук ще кажем, че трябва да избягвате крайностите - например да не стоите по цели нощи.

А за спортуването е желателно да се консултирате с лекуващия лекар. Ходенето е една много добра гимнастика за инфарктноболни, както и плуването.

- Сексът. Това е много болна тема за прекаралите инфаркт. Повечето от тях се заблуждават, че сексът за тях е вреден. И избягват сексуалните отношения, а това не трябва да става. Последните открития на учените показват, че сексът се отразява положително на организма, вкл. и на сърдечносъдовата система. Но все пак, следвайте някаква умереност, т.е. не се претоварвайте.

- Често именно работата е източник на стреса и претоварването, които водят до инфаркт. Затова ако при вас е станало така, трябва да се замислите дали си струва да се върнете на предишната работа. Заемете се с нещо друго, въобще избягвайте натоварването. Защото никаква кариера и пари не са по-важни от вашето здраве.

Няколко полезни профилактични съвета

Разбира се, вие трябва да вземете всички мерки, за да не се повтори инфарктът. Това значи редовно да си вземате лекарствата.

Но в никакъв случай не си позволявайте самолечение. Винаги се консултирайте с лекуващия лекар.

Не забравяйте всеки ден по два пъти да измервате кръвното налягане. А също и пулса, който трябва да е в рамките на 50-60 удара в минута.

Не допускайте да напълнеете, това е допълнително натоварване на сърцето. Затлъстяването е крайно опасно за вашето здраве.

Два пъти в годината изследвайте нивото на холестерол в кръвта. Нормалното ниво е 5 ммол/л.

При явно изразено неразположение колкото може по-бързо търсете лекар. Със сърцето шега не бива.


блитц.бг

Няма коментари: