събота, 27 февруари 2010 г.

Бързото хранене влошава здравето

Всеки знае колко вредна е храната в ресторантите за бързо хранене, но вече има научни изследвания и анализи доказващи това.

три отделни изследвания, направени в САЩ показват, че ресторантите за бързо хранене са пагубни за здравето. Присъствието на подобни заведение в близост до 150 метра от училищата може да увеличи с до 5% затлъстяването при децата. До това заключение стигнаха учените, които са изследвали ученици от трети клас в американските гимназии.

Според техните резултати забраняването на подобни ресторанти в близост до учебните заведения може до голяма степен да влияе на стопирането на затлъстяването при младите хора. Ръководителката на изследователския екип Дженет Кири се заела да определи зоната, в която да бъде забранено отварянето на ресторанти за бързо хранене. Говорителката на известната верига „МакДоналдс” Елен Дейвис обаче смята, че подобно ограничаване би било опасно и че е по-добре родителите да намалят джобните пари на децата си, като им обяснят кога, къде и каква храна да консумират. Тя подчерта, че “МакДоналдс” през последните пет години е модифицирала менюто и преди всичко това, което се предлага за най-малките малчугани, а голям брой от веригата е направил разнообразно и по-здравословно меню.

Влиянието на близостта на ресторантите, съвместно с бързото хранене, е забелязано и при бременните, които живеят близо до подобни заведения. При тях спирането на затлъстяването, ако се премахне близостта на ресторантите, може да се стопира с до 4,4%.

Третото изследване, чиито резултати бяха публикувани през декември миналата година, показват, че младите хора, които живеят на разстояние от 800 метра от ресторантите за бързо хранене, консумират по-малко плодове и зеленчуци и пият повече сладки безалкохолни напитки, съобщи Танюг, цитирана от БГНЕС.


кариерист.ком

Няма коментари: