вторник, 23 февруари 2010 г.

Безсънието води до хипертония

Медиците отдавна са установили, че системно работещите през нощта имат по-лошо здраве. Те носят в себе си от 5 до 8 пъти по-висок риск от хипертония, язвена болест, инфаркт на миокарда, захарен диабет, мигрена и много други заболявания включително снижаване на имунната защита.

Учени от Чикагския университет установили, че само 6 дни недоспиване могат да предизвикат в младия организъм нарушение на обмяната на вещества и хормонални промени, които увеличават риска от съдови заболявания и диабет, проявяващи се обикновено на по-късна възраст. А за това, че една от основните причини за катастрофите по пътищата е заспиването на водача зад волана, не си струва и да се споменава. Само че нуждата от сън е индивидуална. Особеностите на физиологията на всеки организъм са такива, че в юношеството, например, човек може дълго да си дружи с възглавницата, а, преминавайки 40-годишната бариера, да спи с 3-4 часа по-малко и при това да се чувства добре.

Най-разпространената причина за безсъние е умствената преумора. Работниците на умствения труд не могат да заспят, макар и да им се спи и не разбират защо става така. А тайната е проста. Умореният през деня мозък няма необходимата енергия, за да включи механизма на несъзнателното забавяне на провеждащите се в организма процеси. Ако при това в главата е заседнала мисъл за неприятности на работата или в семейството, настъпва депресивно състояние, което само задълбочава разстройството на съня. Тогава и като лавина растат неблагоприятните фактори, пречещи на заспиването: шум, неудобно легло, светлина в очите- всичко това, което човек със здрав сън обикновено не забелязва. С други думи, случайното безсъние се превръща в хронично.


кариерист.ком

Няма коментари: