сряда, 10 февруари 2010 г.

Работата може да ви убие!

"Тази работа ще ме убие!" казвали сте го на шега или в момент на афект след натоварен ден, но се оказва, че това е съвсем възможно - работата наистина може да ви убие! Това потвърждават резултатите от ново изследване за влиянието на стреса върху човешкия организъм, съобщава Reuters.

Изводите от мащабно изследване на повече от 10 000 британски държавни служители говорят за това, че предизвиканите от стреса биологични изменения играят по- голяма роля, отколкото се считаше по- рано, твърди Тарани Чандола от Университетския колеж в Лондон.

“Това е първото толкова голямо по мащаб изследване на влиянието на стреса от ежедневната работа върху исхемичната болест на сърцето”, казва авторката на проекта. Нивото на стреса у държавните служители е определяно по метода на анкетирането.

За 12 години са проведени 7 подобни анкети, които показват, че при хората, подложени на хроничен стрес на работното място, рискът от развитие на исхемична болест а по- висок с 68%. Най- ярко тази връзка личи при хората до 50 години.

“Изследването доказва, че връзката между стреса на работното място и исхемичната болест на сърцето е причинно- следствена”, пишат изследователите в списание European Heart Journal.

Поведенческите и биологични изменения обясняват тази връзка. Хората под стрес се хранят с нездравословна храна, пушат, пият и не се занимават със спорт, което, само по себе си, води до болестта.

Изследването показва още, че хората под стрес на работното място имат по- правило по- слаби сърца и повишено съдържание на хормона на стреса кортизол. Прекалено голямото му количество в кръвта може да навреди на съдовете и сърцето.


кариерист.ком

Няма коментари: