вторник, 2 февруари 2010 г.

Как да определим какво е кръвното ни налягане?

Родителите ви са имали високо кръвно? Прародител е починал от инсулт или инфаркт? Ако отговаряте положително на някой от тези въпроси, то някъде във вас се е спотаил страх дали с напредването на възрастта няма тяхната участ да споходи и вас.

Нормалното кръвно налягане е 140/70, като за високо кръвно налягане се счита кръвно над тези стойности, а за ниско – под тях.

При високо кръвно налягане, или хипертония, признаците са подуване на ръцете, отоци по лицето и краката, бързо и рязко наддаване на телесното тегло, главоболие, гадене, зрителни смущения и шум в ушите.

При ниско кръвно налягане, или хипотония, се чувствате отпаднали, сънливи, замаяни, страдате от главоболие, губене на съзнание и ниска концентрация.

Ако има наличие на някои от тези симптоми, е нужна бърза консултация с лекар, който да ви предпише съответното лечение. В основата на добрите резултати стоят правилният начин на хранене, засилената физическа активност и положителното възприемане на света. Защото времето, в което живеем, крие своите опасности и рискове...

Няма коментари: