вторник, 26 януари 2010 г.

Храненето може да е причина за анемията

Според проучвания на СЗО в световен мащаб около 1/3 от населението е засегната от железния дефицит. Той има различни степени, като най-тежката му форма се изразява в анемия.Желязодефицитната анемия е широко разпространено заболяване. В началото то протича „мълчаливо” и много хора не знаят, че имат такъв проблем.

Това заяви в интервю д-р Таня Русева, хематолог в Първа градска болница, София.


Д-р Русева, какви са първите сигнали, че организмът страда от недостиг на желязо?
В началото пациентът не усеща промяна освен известна уморяемост, сънливост, сърцебиене. Хората обикновено свързват тези неща с преумора в работата или стрес и не си обръщат внимание. Други по-дискретни прояви може да има от страна на нервната система – безсъние, раздразнителност, затруднена концентрация. Влошава се състоянието на кожата и косата, ноктите стават по-чупливи. Някои хора живеят дълго с анемия и идват в болницата с толкова ниски стойности на хемоглобина, че се налага кръвопреливане.

Какво причинява желязодефицитната анемия?
Около 30 процента от желязонедоимъчните анемии се причиняват от неправилно хранене. На първо място като източник на желязо за човешкия организъм е червеното месо, но не колбасите, а истинското месо. Също и пресните зеленчуци и плодове. Достатъчната консумация на месо, плодове и зеленчуци е най-добрата профилактика на железния дефицит.
Почти еднаква по значимост причина са хроничните кръвозагуби.

В какви случаи се наблюдават хронични кръвозагуби?
При жените те най-често са с гинекологичен произход – миоми, хиперменорея и други заболявания. След раждане е обичайно да се развие железен дефицит заради по-високите нужди на организма по време на бременността както за плода, така и за майката. По време на кърменето също се губи доста желязо. При мъжете най-честите хронични кръвозагуби са от стомашно-чревния тракт, на първо място хемороиди. Хронични гастрити, колити, язви на стомаха и особено на дванадесетопръстника често водят до желязодефицитни състояния.
На трето място са други хронични болести - бъбречни, белодробни, някои хронични инфекции, както и злокачествени заболявания.

Един от важните признаци за появата на злокачествено заболяване е наличието на анемия. Затова при установяване на анемия е необходимо цялостно изследване за изключване на злокачествено заболяване.

Кои хора са най-застрашени?
На първо място сред рисковите групи за развитие на железен дефицит са жените в репродуктивна възраст – след раждане, при повече бременности, кръвозагуби от гинекологичен произход. Особено уязвими са кърмачетата, които са хранени изкуствено, както и деца, които наддават по-бързо на тегло. В пубертета има риск при момичетата. Редно е да се прави скринингово изследване на тези групи, но в България няма такава масова практика.

Какво трябва да знаят хората за лечението?
Това е една от благоприятните за лечение болести, пациентите бързо се подобряват, но трябва да се направи поддържаща терапия. Болните трябва да знаят, че тя е продължителна. Обикновено приемат 1-2 месеца железен препарат, подобряват се и прекъсват лечението, което е грешка. Това са дефицити, които са натрупвани с години, резервните депа на желязо в организма обикновено са изчерпани и е необходима по-продължителна терапия – може да е 4 месеца, може и година - в зависимост от конкретния случай.

Семейният лекар трябва да проследи нивата на хемоглобин, хематокрит, еритроцити, серумно желязо. Евентуално пациентът да се консултира и със специалист. Ранната диагноза и профилактиката са много важни. В развитите държави се прави профилактика с железни препарати на рисковите групи.




хелтх.бг

Няма коментари: