събота, 23 януари 2010 г.

Не позволявайте на вените си да се разширят!

Десет стъпки към здрави и красиви крака!

* Носете свободни дрехи

Дрехи, които са твърде тесни, притискат вените и възпрепятстват венозното оттичане. Избирайте свободни дрехи, избягвайте тесни панталони, корсети, колани.

* Носете обувки с подходяща височина

Избягвайте обувки с равна подметка, както и такива с токчета, по-високи от 5 см. Стремете се да носите обувки с ток между 3 и 5 см.

* Спете с поставени на по-високо положение крака

Поставянето на краката на височина 10-15 см по време на сън намалява венозния застой, като благоприятства венозното оттичане към сърцето.

* Масажирайте краката си възможно по-често

Масажирайте краката си при всеки удобен случай, започвайки от ходилата и продължавайки във възходяща посока.

* Движете краката си при всеки удобен момент

Когато вашата работа изисква продължително седене или стоене прави, правете кратки почивки, като се разхождате или извършвате кръгообразни движения с краката. При продължителни пътувания с кола или влак, раздвижването на краката или извършването на кратки разходки на равномерни интервали от време оказва благотворно влияние върху венозното оттичане.

* Изберете подходящ спорт

Извършвано редовно и с подходящи обувки, ходенето е най-доброто упражнение за благоприятстване движението на кръвта във вените. Спортувайте! Плуване, бягане, каране на колело (с изключение на тенис, хандбал и баскетбол) не се препоръчват, тъй като водят до разширяване на вените и забавят венозното връщане.

* Избягвайте продължително излагане на топлина

Топлината предизвиква разширение на вените. Поради това продължителното излагане на слънце, използването на топла кола маска, както и горещите вани и сауни трябва да се избягват.

* Завършвайте вечерния си тоалет с хладен душ на краката

Завършването на тоалета със студен душ на краката отдолу нагоре в края на деня подобрява венозната функция и значително намалява чувството на болка и тежест в краката.

* Преодолейте запека и намалете излишните килограми

Запекът и наднорменото тегло причиняват повишено венозно налягане и могат да бъдат предотвратени с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб), повишен прием на течности (около 1.5 литра вода на ден) и ограничен прием на мазнини, тлъсто месо, кафе и алкохол.

* Посещавайте редовно вашия лекар

Ако почувствате болка и тежест в краката, подуване на глезените, или вените на краката станат видими, задължително посетете вашия личен лекар, за да може хроничната венозна болест да се диагностицира рано и своевременно да ви бъдат предложени превантивни мерки и лечение. Непременно трябва да предупредите вашия лекар, ако сте бременна или на хормонална терапия, защото и в двата случая венозните симптоми могат да се влошат. Редовното проследяване на вашето състояние от лекар е от съществено значение, както за доброто здраве, така и за избора на най-добро лечение.


бб-тим.орг

Няма коментари: