събота, 9 януари 2010 г.

Маргаринът - вреден или полезен?

За маргарина се носят хиляди теории - за вредата или ползата му, На кого да вярваме - решете сами:

Как да си направим маргарин?

Като вземем растително масло и чрез хидрогенизация го превърнем в така желания, твърд на стайна температура и значително по-траен от маслото, продукт.

Какво е хидрогенизация?

Процес на прибавяне на водородни атоми към молекулите на двойните връзки на ненаситените мастни киселини, съдържащи се главно в маслата от растителен произход .

С каква цел?

За да се превърнат в наситени.

Защо?

Защото наситените мастни киселини са по-устойчиви от ненаситените. А срокът на годност на продукта, не забравяйте, е по-важен дори от самия продукт!

За да протече процесът на хидрогенизация се изисква:

1. Повишено налягане.

2. Температура от 120 до 210 градуса по Целзий.

3. Наличието на метален катализатор.

Каква е, най-просто казано, ролята на мазнините в организма ни?

Те снабдяват всяка наша клетка с най-концентрираната форма на енергия. Изолират и предпазват всички наши тъкани. Помагат на организма да абсорбира разтворимите в мазнина витамини.

Съществуват – най-общо казано – два вида мастни киселини:

1.Наситени - твърди при стайна температура, от животински произход – съдържат холестерин – восъкоподобна субстанция, необходима за нашето здраве и ключова съставка на половите ни хормони, но когато е в излишък води до хронични, понякога фатални заболявания на сърцето и артериите.
2.Ненаситените – течни при стайна температура, от растителен произход – лишени са от холестерин и до известна степен могат да намалят холестерина, носен от кръвта. Сред тях са т.нар. есенциални или незаменими мастни киселини, защото организмът не може да ги синтезира сам, но ако приема от тях в достатъчно количество, може да произведе всички други мастни киселини, които са му необходими както за правилния растеж, така и за нормалния метаболизъм, кръвта, артериите и здравите нерви.

Да се върнем за малко в началото и да обобщим:

*За да получим маргарин, най – простичко казано, вземаме един естествен начален продукт с повече ненаситени мастни киселини, който трансформираме по изкуствен начин в продукт с наситени мастни киселини и за да бъдем по-точни – в трансмастни киселини.

Важно е да знаете!

Характерът на хранителните мазнини, които се приемат, влияе върху състава на клетъчната мембрана и оттам на правилното протичане на функциите в самата клетка. Хранителните мазнини играят роля на разтворители и преносители на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К.

Трансмастните киселини променят нормалните механизми, чрез които се извършва преобразуването на холестерола в организма и това повишава количеството му в кръвта.

С какво можем да се сдобием, приемайки редовно трансмастни киселини?

С атеросклероза да речем…

Как?

С увеличение количеството на липопротеините с ниска плътност – познати ни като още като LDL – т.нар. „лош холестерол” – важен фактор за развитие на атеросклерозата.

Какви други „подаръци” можем да очакваме?

Сърдечно-съдови заболявания да речем…

Как?

Консумирайте смело трансмастни киселини и със сигурност ще успеете да намалите количеството на липопротеините с висока плътност – познати ни още като HDL – т.нар „добър холестерол”, които защитават сърдечно-съдовата система от „лошия холестерол”.

Какво още?

Чести възпаления…

Как?

Трансмастните киселини увеличават количеството на простагландините Е2 – хормони, които засилват възпалителните реакции, а същевременно потискат образуването на простагландини Е1 и ЕЗ, които имат противовъзпалителен ефект.

И още – алергии, проблеми с имунната система, високо кръвно налягане, диабет тип 2 …

Простагландините регулират много метаболитни функции и дори незначителни промени в количеството им може да допринесе за промени в алергичната нагласа на организма, кръвосъсирването, кръвното налягане, имунното състояние и други. Така че – експериментирайте! Възможностите да увреждане на здравето ви с незаменимата помощ на трансмастните киселини са необятни! Има вече толкова много разнообразни марки маргарини на пазара!

Но предстои да се запознаем и с най-интересното…

Ако организмът ви все пак е достатъчно вироглав и натрупването на холестеринови плаки по кръвоносните съдове не е успяло да го сломи…да се обърнем към токсикологията!

Според Удо Еразмус, експерт в тази област и автор на книгата „Мазнини, които лекуват – мазнини, които убиват“, в завършения вече продукт остават токсични метали като алуминий и никел /използват се най-често като катализатори/, които, веднъж попаднали в организма, започват да се натрупват в клетките и нервната система и потискакат различни ензимни системи и клетъчни функции. Чудно!

Естествените растителни и животински мазнини…

Естествените растителни и животински мазнини почти не съдържат трансмастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве!

И за капак!

При преработката на олиото в маргарин освен есенциалните мастни киселини се унищожават всички естествени протеини, витамини, микроелементи и фибри. От тук нататък – с каквото и да „обогатят” маргарина – то е вече химия! Организмът ви никога няма да успее да усвои синтетичните витамини така, както би се справил с естествените…с колкото и „дълго освобождаване” да са те…според етикетите!


безлекарства.бг

Няма коментари: