четвъртък, 7 януари 2010 г.

Кога холестеролът става „лош”?

Кога холестеролът става „лош”?

Когато LDL-C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува печално известните атеросклеротични плаки. Проблемът май за пореден път е в количеството…

Трайното повишаване на нивото на холестерола в кръвта се нарича хиперхолестеролемия.

Добрата новина е, че в началните стадии холестеролните натрупвания са обратими.

И то, защото кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в…

Липопротеидни комплекси с висока плътност, известни още като HDL-C /High Density Lipoproteins – Cholesterol/ или добър холестерол.

Какво толкова прави HDL-C?

Най-просто казано – спасява много от заклетите любители на fast food от инфаркти. HDL-C отнася холестерола от клетъчните мембрани и кръвоносните съдове обратно в черния дроб, където той участва в синтеза на жлъчните киселини и след това изхвърля от организма.

Както се казва – много е важно с кого ще се свържеш!

Затова по-правилно би било вместо да набеждаваме холестерола, да говорим за „добрите“ или „лошите“ съединения на холестерола с белтъчините. Както и да се страхуваме не от наличието, а от прекомерното количество на холестерола.

Не забравяйте също, че добрият герой HDL-C надвишава препоръчителните си граници /над 0.9 mmol/L за мъжете и над 1.1 mmol/L за жените/само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове/т.е. при прекомерно голямо количество на LDL-C/. С други думи казано – много добро не е на добро – голямото количество „добър холестерол“ е знак, че на организма ви му е нужен спасителен отряд.

Най-общо казано – важно е да се знаят три неща за холестерола:

1. Холестеролът сам по себе си не е вреден! Напротив – той ни е необходим, но прекомерното му натрупване ни вреди.

2. Здравият организъм може да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната.

3. Високият холестерол не е болест, а признак на някои болести на обмяната на веществата, които водят след себе си…болести.


безлекарства.бг

Няма коментари: