понеделник, 28 декември 2009 г.

За здраво сърце и нормално кръвно - Коензим Q

Коензим Q (CoQ) е изключително важен за здравето и най-вече за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Неговата химическа структура е била открита през 1957 г., като се оказва, че човешкото тяло може да произвежда коензим Q, използвайки метаболитни пътища. Коензим Q е известен още и като коензим Q10. Този номер "10" след неговото име се отнася за конкретна част от химическа му структура, наречена изопренова опашка.

Функциите на коензим Q са следните:

Производство на енергия - специални миниатюрни органи вътре в клетките, наречени митохондрии, вземат мазнини и други вещества и ги превръщат в използваема енергия. Този процес изисква винаги коензим Q.

Клетъчна защита - коензим Q е добър антиоксидант, използван от организма за защита на клетките от кислородните щети.

Дефицитът на коензим Q е свързан с най-различни проблеми, включително сърдечна аритмия, ангина и високо кръвно налягане, а също и проблеми при регулирането на кръвната захар. Проблеми с венците и стомашни язви могат също да са сигнал за дефицит на този хранителен елемент.

Понижаващите холестерола лекарства също водят и до понижаване нивата на коензим Q в кръвта.

Коензим Q играе важна роля в поддържането на доставките на витамин Е. Когато витамин Е стане "оползотворен" в изпълнение на своето задължение като антиоксидант, покровител на клетъчните мембрани, коензим Q може да осигури "презареждането" му и възстановява антиоксидантната му способност .
Коензим Q

Коензим Q играе важна роля в превенцията и лечението на сърдечни заболявания, свързани с аритмия, ангина, сърдечен пристъп, пролапс на митралната клапа, високо кръвно налягане, коронарна болест, атеросклероза и сърдечна недостатъчност; рак на гърдата; диабет; СПИН; безплодие; мускулна дистрофия; проблеми с венците и стомашна язва.

Коензим Q се съдържа в три основни вида храни: риба; черен дроб, бъбреци и сърце и пълнозърнести зародиши.

Най-концентриран коензим Q е в сърцето и бъбреците, които съдържат около 2/3 милиграма коензим Q за унция сърце или бъбреци. Пълнозърнестите зародиши, които съдържат по-малко коензим Q за унция, също съдържат и витамин Е.


готвач.бг

Няма коментари: