сряда, 30 декември 2009 г.

Холин? Що е то?

Холинът е най-новият официален член на семейството витамин В. Холинът има много подобен на модифициране на мазнини ефект в мембраните на клетките. Това позволява на клетъчните мембрани да оперират с по-голяма гъвкавост при боравене и с водните молекули и с разтворимите мазнини.
Холин

Без холин много базирани на мазнини хранителни вещества и отпадъчни продукти не могат да преминат във и извън клетките. В допълнение холинът е и химически уникален, тъй като представлява триметилна молекула, което означава, че три метилови групи са свързани.

Функциите на холина са следните:

Поддържане целостта на клетъчните мембрани - холинът е ключов компонент на много мазнини, съдържащи се в структурите на клетъчните мембрани. Тъй като клетъчните мембрани са почти изцяло съставени от мазнини, тяхната гъвкавост и цялост зависи от адекватните доставки на холин.

Поддържане метаболизма на метиловата група – холинът и неговата химическа уникалност като триметилна молекула го прави изключително важен за метаболизма на метиловата група.

Поддържане дейността на нервната система - холинът е ключов компонент на ацетилхолина, молекула, пренасяща съобщения в нервната система. Ацетилхолинът е първично химическо средство на тялото за пренасяне на съобщения между нервите и мускулите.

Намалява хроничното възпаление - хората, които приемат високи средни количества холин имат по-ниски нива на възпаление.

Дефицитът на холин води до риск от коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови проблеми. Малкият дефицит на холин е свързан с умора, безсъние, слаба способност на бъбреците да концентрират урина, проблеми с паметта и нервно-мускулни дисбаланси. Увеличаващия се холинов дефицит може да доведе до дефицит на друг, критично важен за здравето витамин В - фолиева киселина. Големият хранителен дефицит на холино от своя страна може да доведе до чернодробна недостатъчност, сърдечно-съдови болести, нарушен растеж, аномалии в костната формация, липса на формация на червени кръвни клетки, безплодие, респираторен дистрес при новородени, бъбречна недостатъчност, анемия и високо кръвно налягане.

Приемането на високи дози холин (10-15 грама) се свързват с появяване на необичайна миризма на тялото, повръщане, повишено отделяне на слюнка и потене.

В допълнение може да се отбележи, че ниският прием и на други хранителни вещества може да доведе до холинов дефицит. Тези хранителни вещества включват витамини В-3, фолиева киселина, както и аминокиселината метионин. Причината за това е свързана с необичайната химическа структура на холина като триметилна молекула. Чернодробните проблеми, включително чернодробната цироза, са често срещани фактори, които допринасят за холинов дефицит.

Някои лекарства като Метотрексат - лекарство, използвано предимно за лечение на рак, но също така и в лечението на ревматоиден артрит и псориазис и антиконвулсантните лекарства също увеличават риска от холинов дефицит.

Поради важността му в метаболизма на мазнините, холинът е от изключително значение за предотвратяване на почти всички здравни проблеми, свързани с черния дроб, включително алкохолизъм и цироза. Холинът помага за подобряване състоянието и в случаи на епилепсия, болест на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, проблеми с паметта, нервномускулни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, мозъчни нарушения, аутизъм, респираторен дистрес при новородени, анемия, безплодие, високо кръвно налягане и др.
Холин

Най-богатият източник на холин не са определени храни, а е хранителна добавка, наречена лецитин. Лецитинът най-често се добавя към храните като емулгиращо вещество, което помага да задържи хранителните компоненти заедно. Повечето количества лецитин се извличат от соята.

Хранителните източници, съдържащи холин са: соя и соеви продукти, яйчен жълтък, масло, фъстъци и фъстъчено масло, картофи, карфиол, домати, банани, мляко, портокали, леща, овес, ечемик, царевица, сусамови семена, ленени семена, както и пълнозърнест пшеничен хляб.


готвач.бг

Няма коментари: