събота, 26 декември 2009 г.

Краставиците помагат и при високо кръвно налягане.

Краставиците, които се консумират пресни, са с цилиндрична форма и дължина от около 25 до 35 см. Тяхната кора, която варира от зелен до бял цвят, може да бъде или гладка или на ивици в зависимост от сорта. Вътрешността на краставицата е много бледо зелена, плътна и хрупкава. Краставиците, които се отглеждат, за да бъдат мариновани са много по-малки по размер. Корнишоните са един от сортовете краставици, отглеждани за тази цел.

Краставиците са зеленчуците с най-голямо съдържание на вода. Видовете, които се култивират се делят според това дали са за ядене в прясно състояние или за мариноване.

Краставиците произхождат от Южна Азия от преди 10 000 години. Ранните изследователи и туристи са пренесли тези зеленчуци в Индия и други части на Азия. Те са били много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства. Отглеждането на краставици в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са пренесли краставиците в Съединените щати. Мариноването на краставиците е започнало да се прави за първи път в древна Испания, след като този зеленчук е бил пренесен там от римските императори.

Изборът на краставици се определя от това те да бъдат твърди, със заоблени ръбове, а цветът им да е от ярко до тъмно зелен. Трябва да се избягват тези краставици, които са жълти, завехнали или са сбръчкани при върховете. Тези зеленчуци е необходимо да се съхраняват в хладилник, където могат да се запазят свежи в продължение на няколко дни. Препоръчително е да се използват в рамките на един или два дни.

Краставиците, както и други крехки зеленчуци се третират понякога с восък, за да се защитят от наранявания по време на превоз, от което следва, че те задължително трябва да се белят преди консумиране.

За какво са полезни краставиците

Краставиците са много добър източник на витамин С и минералът молибден. Те също са добър източник на витамин А, калий, манган, фолат, диетични фибри и магнезий, а и изключително важният минерал силициев двуокис. 100 гр. краставица съдържат 13, 52 калории, 0, 72 гр. протеини и 99, 28 гр. вода.
Краставици

Вътрешната част на краставиците е съставена основно от вода, а също така съдържа и аскорбинова киселина (витамин С) и кофеинова киселина, които помагат да се успокоят раздразненията на кожата и намаляват отоците. Кората на краставиците е богата на фибри и съдържа редица полезни минерали, включително силициев двуокис, калий и магнезий.

Силициевият двуокис в краставиците е съществен компонент на съединителната тъкан, която включва мускули, сухожилия, връзки, хрущяли и кости. Сокът на краставиците често се препоръчва като източник на силициев двуокис за подобряване тена и здравето на кожата. Като се добави и високото съдържание на вода в него, сокът от краставица е естествено хидратиращо средство. Краставиците се използват локално и за различни видове кожни проблеми, включително и отоци под очите и слънчево изгаряне. Двете съединения, съдържащи се в краставиците - аскорбинова киселина и кофеинова киселина, предотвратяват задържането на вода. Краставиците помагат и при високо кръвно налягане.


готвач.бг

Няма коментари: