събота, 19 декември 2009 г.

Пиенето на чай от хибискус може значително да намали кръвното налягане

Високото кръвно налягане е опасно здравословно състояние, което утроява риска от сърдечна недостатъчност и е причина за 60% от всички инфаркти. Състоянието е много често в развития свят; един на трима души в Обединеното кралство страда от високо кръвно налягане.

Пиенето на чай от хибискус може значително да намали кръвното налягане сред хората с повишен риск от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, сочи ново проучване, представено на годишната конференция на Американската Сърдечна Асоциация.

Изследователят Даян Маккей и негови колеги са провели проучване сред 65 души на възраст между 30 и 70 години с нива на високо кръвно налягане, които ги поставят в повишен риск от заболяване на бъбреците, сърдечен удар и инсулт. Участниците в проучването е трябвало да пият чай от хибискус или плацебо три пъти на ден в продължение на шест седмици.

В края на проучването, нивата на кръвното налягане са спаднали средно със 7, 2% в групата на пиещите хибискус, в сравнение със само 1, 3% в плацебо групата. Някои от пациентите в групата на чая от хибискус имали всъщност 13, 2% спад на кръвното налягане.

„Хибискусът е най-обещаващата билка за лечение на кръвното налягане”, казва експертът по алтернативна медицина Андрю Уел. "Проучвания са установили, че хората, които пият две чаши чай от хибискус дневно в продължение на четири седмици, са понижили тяхното кръвно налягане с 12% - резултати, подобни на тези, за обикновеното лечение на кръвното налягане."

Учените не са наясно точно какви съединения в хибискуса допринасят за неговото защитно действие, но за тези цветя се знае, че съдържат химикали, известни като anthocyanins, които подобряват функционирането на кръвоносните съдове и укрепват протеина колаген, който помага да се създаде структурата на клетките и тъканите, включително и кръвоносните съдове.

За аnthocyanins и други компоненти на чая от хибискус също се знае, че функционират като антиоксиданти, прочистват организма от опасните свободни радикали, които са свързани с болест на сърцето, рак и симптомите на стареене.

Напитките, направени или овкусени от цветовете на хибискус са много популярни в Африка, Азия и Карибските страни.


готвач.бг

Няма коментари: