четвъртък, 10 декември 2009 г.

От цигарите - до гангрена на краката

Никотинът е враг на кръвоносните съдове, включително и на краката
Нека напомним, че никотинът е враг на кръвоносните съдове. Пушенето води до вазоспазми. А те предизвикват нарушение на кръвообращението. Възпаляват се не само стените на кръвоносния съд, а и съединителната тъкан около него. Увреждат се най-вече средноголемите артерии.

И най-напред от това нарушение страдат именно долните крайници. Всичко това може и често завършва с пълно запушване на кръвоносния съд. По-нататък следва най-лошото - умъртвената тъкан се откъсва, получава се рана, която впоследствие започва да кърви и се инфектира. Накрая - гангрена.

Единственият начин да се избегне и преустанови развитието на този много опасен процес е да се откажат цигарите.

Как да предотвратим болестите на кръвообращението

Когато бягаме, скачаме и плуваме, нашите мускули се съкращават по-често. И по този начин изтласкват и по-скоро изпомпват повече кръв към сърцето. И не само: кръвоносните ни съдове пропускат повече кръв, а оттам и кръвоснабдяването на крайниците е по-добро. Тази проста формула може много лесно да се запомни. И също толкова лесно да се изпълнява.

Заседналият начин на живот често води до значителни нарушения на кръвоснабдяването в краката.

А с възрастта този кръвоток става още по-слаб, постоянно отслабва. Ако ядете много мазно и малко витамини, кръвоносните съдове се запушват. Какво да кажем, ако на всичкото отгоре и пушите!

Трябва да имате предвид, че колкото наближавате пенсионната възраст, толкова повече вашите крака няма да ви простят такова поведение. Вие ще се учудвате как така една седемдесетгодишна жена, вашата съседка например, не се оплаква от болни крака. Но може би забравяте, че тя цяло лято се труди на вилата си, или в градината. А вие, едва навършили 50-55 години, едва се дотътряте до пейката пред къщи, присядате да си починете и тогава да се качвате в апартамента. Затова трябва отрано да се подготвяте за старостта.




Качеството на храната също оказва влияние на кръвоносните съдове. Високото съдържание на мазнини и холестерол в крайна сметка наистина води до образуване на плаки. Те стесняват пространството на кръвоносните съдове и затрудняват кръвотока. А пушенето задълбочава тази ситуация.

Друг признак за нарушено кръвообращение е изменение в състоянието на ноктите. Те се удебеляват, стават чупливи.

Същото важи и за кожата - тя изтънява и се изсушава.

Може би не е късно да промените начина си на живот и да обърнете процеса обратно.

С възрастта кръвотокът в крайниците ще отслабне още повече и съдовете ще се запушат, ако ядете много мазно, а забравяте витамините.

Проблеми с краката? Прегледайте се за диабет!

Ако усетите, че в последно време стъпалата и китките на ръцете често се изпотяват без видими причини; или чувствате парене, сърбеж, изтръпване, пробождане в крайниците си, вие трябва незабавно да изследвате нивото на захар в кръвта си. Имайте предвид, че всички тези симптоми може да се окажат първите признаци на една от най-коварните болести - захарния диабет.

А т.нар. периферна диабетна невропатия е съпътстващо на диабета заболяване. То възниква вследствие нарушения в капилярната циркулация на кръвта. Това, от своя страна, води до недостатъчно кръвоснабдяване на периферните нерви на китките на ръцете и стъпалата. В по-тежки случаи на диабетна невропатия на ходилата се появяват гнойни рани и дори гнойни абсцеси, но болният почти не усеща болки. Защото нервните окончания са станали съвършено безчувствени.

За да предотвратите инфектирането на раните, обработвайте стъпалата с антисептични разтвори

При това много коварно заболяване е важно да се предотврати инфектирането на раните. Затова всекидневно и внимателно оглеждайте стъпалата и ги обработвайте с антисептични разтвори.

Разбира се, много е важно да следите нивото на захар в кръвта. Ако то се понижи, обикновено изчезват и симптомите на диабетната невропатия.

Друга проява на периферната диабетна невропатия е т.нар. увиснало стъпало. Заради лошото състояние на нервните окончания, мускулите на стъпалата и глезените стават вяли и слабоподвижни. В резултат на това стъпалото сякаш увисва и при ходене пръстите на краката все едно се подвиват навътре.

Единственият начин да се предотврати развитието на това усложнение е редовното извършване на комплекс от упражнения. Тях ще ви ги назначи специалист по лечебна физкултура. В някои случаи се препоръчват ортопедични обувки.



блитц.бг

Няма коментари: