четвъртък, 17 декември 2009 г.

Спасете се със авокадо!

За какво е полезно авокадото?

Познатите видове авокадо са: Гватемалски, Мексикански и Западноиндийски. Хибридни форми съществуват и при трите вида.

Авокадото произхожда от южно Мексико, но се отглежда от Рио Гранде до централно Перу още от преди пристигането на европейците.

Авокадото расте добре в районите с мек климат. Западноиндийските сортове процъфтяват при влажен, тропически климат и замръзват при 0 градуса. Гватемалските видове са свикнали да растат на по-хладно, на висока надморска височина и са издръжливи при -2 градуса. Мексиканските видове са свикнали да растат по сухи, субтропични плата и процъфтяват при средиземноморски климат. Те са издръжливи при -5 градуса.

Авокадото има нужда от защита при силни ветрове, които могат да счупят лесно клоните на плодното дърво. Авокадовите дървета не мога да оцелеят и в почва с лоша дренажна система. Дърветата растат добре по склонове на хълм и никога не трябва да бъдат засаждани в корито на поточе. Те са толерантни на киселинна или алкална почва. Времето за добиване на реколтата при авокадото зависи от сорта. Търговските стандарти изискват плодовете да достигнат 8% съдържание на масло преди прибирането на реколтата.

Мексиканските видове узряват от 6 до 8 месеца от цъфтежа, докато Гватемалските видове обикновено се берат от 12 до18 месеца. Плодовете могат да продължат да се уголемяват на дървото, дори и след узряването им. Лилавите видове трябва да достигнат своето пълно оцветяване преди да започнат да се берат.

Гватемалските видове могат да се съхраняват свежи при 15-20 градуса до шест седмици. Мексиканските видове се обезцветяват бързо и изискват незабавна консумация.
Авокадо

Авокадото е дебело, вечнозелено дърво, което произвежда много листа в началото на пролетта. То е бързо развиващо се с възрастта и може да достигне 13 метра. Присадените растения обикновено раждат плодове в рамките на една до две години в сравнение с необходимите от 8 до 20 години за производството на разсад.

Цветовете на авокадото се появяват през януари – март, като крайните съцветия съдържат от 200 до 300 малки жълто-зелени цветчета. Всяко съцветие произвежда само от един до три плода. Западноиндийските типове авокадо произвеждат огромни, гладки, кръгли, лъскави, зелени плодове, които са с ниско съдържание на масло и с тегло до 2 кг. При Гватемалските видове плодът е средноголям, яйцевиден или крушовиден, с грапава кора и достига възчерен-зелен цвят, когато узрее. Плодовете на Мексиканските сортове са малки, с тънка кора, като се превръщат в гланцирано зелени или черни, когато узреят.

Вътрешността на авокадото е зелена в близост до кожата, ката става жълтеникава във вътрешността, близо до неядливите яйцевидни семена. Авокадото е твърдо, когато е току що набрано, но в последствие омеква до достигане на маслена текстура. Авокадото не се подлага на термична обработка защито започва да гори.

Съдържанието на масло в авокадото е на второ място след маслините, а понякога дори и в по-голямо количество. Биохимичният състав на авокадото дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в ежедневното хранене.

Клинични проучвания показват, че маслото на авокадото може да намали холестерола в кръвта. Семената и екстрактите от листата на авокадото се използват с различно медицинско предназначение, включително и лечение на диария, дизентерия и като антибиотик.

Авокадото се използва при лечението на диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, язва, гастрит и анемия. То засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания и укрепва имунната система. Действа положително върху нервната система и психиката.


готвач.бг

Няма коментари: