сряда, 16 декември 2009 г.

Видове високо кръвно налягане

Има два типа високо кръвно налягане.

При първия тип високото кръвно налягане не се съпровожда от друго заболяване - бъбречно, ендокринно и др. При този вид кръвно налягане говорим за първична есенциална хипертония.

При втория тип високото кръвно налягане се дължи на заболяване на други органи - например жлези с вътрешна секреция, бъбреци и пр. Тук говорим за вторична хипертония и тя се явява като признак на друго заболяване.

Затова при откриване на повишено кръвно налягане основният въпрос е за каква хипертония се касае - първична (есенциална) или вторична. Тъй като вторичната хипертония най-често се дължи на заболяване на бъбреците, то неколкократното изследване на урината е задължително. Така се изключва или потвърждава бъбречно страдание.

За съжаление твърде много болни се лекуват години наред за повишено кръвно налягане, без да изследват урината си. Такива болни често се изненадват по-късно от напреднал и трудно лечим бъбречен процес.

Първичната (есенциална) хипертония е често заболяване. Около 25-30 % от хората между 40 и 50-годишна възраст имат повече или по-малко повишено кръвно налягане. По-често боледуват хората, живеещи в градовете и занимаващи се с умствен труд, свързан с много напрежение и отговорности.

Няма коментари: