четвъртък, 10 декември 2009 г.

Гневът, страхът и тъгата разболяват сърцето

Негативните емоции –страх, тъга, гняв въздействат негативно на дейноста на сърцето и водят по повишаване на риска от бъдещи сърдечно-съдови заболявания. Понякога тези преживявания могат дори да бъдат фатални, показват резултатите от американско проучване, публикувано в новия брой на престижното специализирано издание The Lancet.

"Това, което за обикновения човек е интуитивно, за лекарят не е непременно такова. Ясно е, че емоционалният стрес влияе на сърдечно-съдовата система също толкова колкото и физическия. За съжаление, много специалисти пренебрегват този факт и смятат, че емоционалното натоварване е психологически проблем, а не физиологичен", подчертава д-р Даниел Бротман от Болницата "Джон Хопкинс" в Балтимор, ръководител на екипа.

"Нашето изследване показва колко важен за здравето е емоционалният стрес. Ние наблюдаваме в реално време какво се случва със сърдечно-съдовата система на пациента под стрес и какви моментални поражения има той", допълва той.

Болките в сърцето

Психическите разстройства, емоционалният тип на личността и други психологически стресови фактори са свързани с различни сърдечни проблеми:

• Хората, които страдат от депресия, чувство на безнадеждност или са песимистични по природа, са предразположени повече от останалите към сериозни сърдечни заболявания и смърт в резултат на такива. Те, според изследванията, са по-склонни към поява на съпътстващи заболявания като диабет, затлъстяване, високо кръвно.

• Хората, които са постоянно превъзбудени, страдат по-често от другите от аритмияи свързани с нея състояния. Те често развиват хипертония (високо кръвно), която нелекувана правилно и навреме може да доведе до усложняване на състоянието.

• Емоционалните сривове като смърт на близък човек, инцидент, свързан с насилие (независимо дали физическо или душевно), посттравматичен стрес също увеличават риска от сърдечни заболявания.

• Хората, спадащи към известните в науката като типове Д (песимисти и неспособни да споделят преживяванията си с другите) и А (превъзбудени и склонни към агресия и лесен гняв) са по-податливи от останалите на заболявания на сърцето.

• Хората, склонни към лесна загуба на реална преценка за случващото се, както и тези, което лесно изпадат в състояние на враждебност към всичко и всички, също спадат към групата с повишен риск. Резките промени в настроението при тях след определена възраст често водят до смърт в резултат на сърдечна аритмия.

Дори, когато не убиват непосредствено, силните емоции оказват негативно влияние, твърдят американските учени: "Едно от най-опасните състояния е след загубата на близък човек. В повечето подобни случаи човек не търси специализирана помощ, което не означава, че няма нужда от такава – най-малкото за да преодолее негативните за здравето си последици по-леко".

Според оценката им "това, което хормоните на стреса причиняват на нашето тяло, оказва влияние върху здравето на нашето сърце и след 20 години".


актуално.ком

Няма коментари: