сряда, 25 ноември 2009 г.

Нормализирайте кръвното без хапчета

Има общи съветаи, които помагат за нормализиране на кръвното налягане, но ако сте хроничен хипертоник, няма как да минете без лекарства:

- Избягвайте солената и месната храна.

- При хипертонични пристъпи най-добре е да не пиете чай и кафе. Пийте сокове, особено гроздов и боровинков. Но ги разреждайте наполовина с вода или с билкови настойки. Ето една много полезна билкова настойка: смесете 10 г брезови листа, 5 г шипкови плодове и борови иглички. Залейте с един литър вода и сложете на водна баня. Получената настойка се пие с мед - по една чаша на ден.

И още една лечебна смес: една супена лъжица вратига се залива с две чаши топла вода и престоява 4 часа. Приема се по половин чаша 2-3 пъти на ден, 20 минути преди ядене.

- Яжте повече зеле - това много ще ви помогне.

- Знаете ли, че в Норвегия от едно време за лечение на хипертония използват обикновен лед.

Вземете две малки парчета лед и ги сложете отдясно и отляво на седмия шиен прешлен. Когато той се разтопи, изтрийте влажните места и намажете с камфорово масло с лек масаж. Главоболието ще изчезне, а кръвното налягане ще се нормализира. Тази процедура може да се прави не по-често от един път на 2-3 дена.

- Кръвното налягане може да се нормализира и с помощта на масаж на ушните миди. Хванете меката част на ушите и 20 пъти енергично ги издърпайте надолу. Направете същото и с горната част на ушните миди, но като ги издърпвате нагоре. Разтривайте ушите си с кръгови движения с кокалчетата на пръстите си по посока на часовниковата стрелка. След това в обратната посока.


блитц.бг

Няма коментари: