петък, 20 ноември 2009 г.

Какво крие сърцето?

Д-р Робърт и д-р Дебора Асхайм са известните британските кардиолози, те отговарят на най-често задаваните въпроси, свързани с болестите на сърцето

Как работи сърцето?


Ако трябва да го кажем с две думи, сърцето е този орган, който изтласква кръвта по нашите артерии. Тази кръв се нарича артериална, тя е наситена с кислород, глюкоза, минерали и витамини. Когато премине по кръвоносните съдове, организмът се насища с всичко необходимо и пътем се избавя от излишното. Например от въглеродния двуокис, който се образува в жизнения процес.

Извършвайки пълен кръг по нашето тяло и отдавайки му всичко полезно, кръвта се връща пак към сърцето, но този път то я изтласква в белите дробове. Там кръвта отново се насища с кислород, освобождава се от въглеродния двуокис и се връща в сърцето. Там всичко пак започва отначало.

Заразни ли са сърдечните болести?

Да. И някои дори много. Сърцето, както и всеки друг орган, може да бъде атакувано от зараза. Най-разпространената заразна сърдечна болест е инфекциозният ендокардит. Той засяга по-често мъжете.

Как може човек да определи, че има проблеми със сърцето?

Симптомите и косвените признаци на сърдечните нарушения са много. Сред тях са болки в гърдите, отоци в долната част на торса и краката, задъхване, безсъние (възниква поради нарушено дишане по време на сън), главозамайване, умора и появяване на наднормено тегло.

Всичко това може да бъде предизвикано и по други причини, но нищо няма да ви пречи да прегледате сърцето си.

Един инфаркт означава ли, че непременно ще има и втори?

Много често - да. За съжаление, сърдечният пристъп не е мълния. Затова може да “удари” втори път на същото място. Ако вие вече сте прекарали инфаркт или инсулт, рискът да получите още един е няколко пъти по-висок, отколкото при останалите хора.

Предават ли се по наследство сърдечните болести?

Да. Както са установили учените, генетичният фактор определя до 50 процента случаите на сърдечни заболявания.

Може ли да се лекува сърцето с... алкохол?

Да се лекува - едва ли. Но умерени количества алкохол могат да защитят нашия “двигател”. Малка порция алкохол повишава нивото на “добрия” холестерол в кръвта и спомага за поддържане здравето на кръвоносните съдове. Освен това до известна степен алкохолът разрежда кръвта. А така подобрява кръвотока. Специалистите съветват да се пие малко, и то най-добре наред с яденето.

Доколко се влошава състоянието на сърцето с възрастта?

С възрастта рискът от някои сърдечносъдови заболявания действително нараства. Например коронарната болест. Колкото повече остарява човек, толкова повече намалява еластичността на кръвоносните съдове. Оттук се появява повишеното кръвно налягане, нараства рискът от инфаркти и инсулти. Случват се инфаркти и на 40, и на 35 години, но това са единични случаи. Много по-често подобни проблеми се наблюдават при хора над 60 години.

Отказът от пушенето намалява ли риска от заболявания?

Както са пресметнали учените, ако откажете цигарите, вие намалявате с цели 36 % вероятността да умрете от сърдечен пристъп.

Кои са с по-слабо сърце - мъжете или жените?

Всичко зависи от болестта. Както вече казахме, мъжкото сърце по-често страда от инфекции. Но когато говорим за проблемите с кръвното налягане, тук всичко е по-сложно. Във възрастта от 30 до 44 години при мъжете по-често се наблюдава високо кръвно налягане, а след 55-годишна възраст повече хипертоници има сред жените.

Как се отразява на сърцето загубата на кръв?

Отразява се косвено. След загуба на известно количество кръв на човек му спада кръвното налягане, започва да му се вие свят, усеща слабост, а понякога и прилошаване. Но скоро след това сърдечносъдовата система компенсира недостига на кръв с увеличение на сърдечния ритъм и стесняване на кръвоносните съдове. Кръвното налягане се нормализира и вие се чувствате по-добре.

Този процес обикновено обхваща няколко минути и не се отразява на общото здраве на сърцето.

Как влияе на сърцето ранното затлъстяване?

Отрицателно. Пълните деца са по-предразположени към сърдечносъдови болести по-нататък като пораснат. Дори и да са нормализирали теглото си впоследствие. Съгласно статистиката около 155 милиона деца по целия свят (около 10 % от децата между 5 и 17 години) страдат от наднормено тегло или затлъстяване.

Може ли виаграта да стане причина за сърдечен пристъп

Поначало този препарат, който сега се продава под наименованието виагра, се е разработвал като лекарства от раздел сърдечни болести. “Страничният ефект” на тази вълшебна таблетка бил открит случайно в хода на клиничните изпитвания. Когато силденафилът (истинското наименование на веществото) се появило на пазара, някои лекари действително заявили, че тези таблетки са убили техни пациенти. Обаче по-нататъшни изследвания показали, че процентът смъртност и сърдечни пристъпи сред тези, които пият въпросното лекарство, е почти същият, може би съвсем малко по-висок, отколкото при останалите сърдечноболни хора.

Кое кръвно е нормално?

Както показали наскорошни изследвания, най-малък процент сърдечноболни има сред тези, които поддържат кръвно налягане с показатели 130/80.

Може ли да се излекува високото кръвно налягане?

Все още не. Обикновено изходът за хипертониците е прием на таблетки. Повечето такива лекарства действат в продължение на 24 часа, затова всеки ден трябва да се приема нова доза.

Доколко вредно е кафето за нашето сърце?

Кофеинът действително повишава сърцебиенето, но това не вреди на здравото сърце. Ако обаче вече сте имали проблеми с този орган или предпоставки за такива, най-добре е да се пазите. Не забравяйте, че кофеин се съдържа и в други напитки - особено зеления чай, кока-колата и почти всички енергийни напитки.

9 съвета за здраво сърце

Около 20 на сто от хората, които умират от инфаркт, дори не подозират, че са болни.

1. Пийте мляко. Ново изследване показва, че хората, които пият мляко по три пъти на ден, са с по-ниско кръвно налягане от другите. Знаем какви могат да са последствията от високото кръвно налягане. Изследователите препоръчват да ядем повече нискомаслени млечни продукти.

2. Занимавайте се с гимнастика. Леките упражнения също помагат да се нормализира налягането и тренират сърдечния мускул. Най-подходящи са разтяганията, дихателната гимнастика и дори йога.

Основно е да не се пренапрягате и да тренирате редовно.

3. Яжте риба. Ако го правите редовно, ще се справите с учестеното сърцебиене, с леката хипертония - колкото и да е лека, тя може да доведе до инфаркт и дори до смърт. Така твърдят учени от Харвардския медицински институт. Ако имате тази възможност, по два пъти в седмицата яжте риба тон или сьомга.

4. Наблягайте на соковете. Британската академия на науките обнародвала данни от изследвания, съгласно които сокът от нар укрепва кръвоносните съдове и дори им помага да се възстановят. Ако изпиването на чаша сок от нар на ден се превърне в навик, вие ще се избавите от проблемите с холестерола, защото в този сок се съдържа вещество, намаляващо наполовина холестероловите плаки.

5. Вместо сол употребявайте соев сос. Лекари от Националния университет в Сингапур съветват всекидневно да добавяте в супите, яхниите, салатите и всякакви манджи не сол, а тъмен соев сос.

Така вашият организъм ще се бори по-лесно с вредните последствия от пушенето, от наднорменото тегло и дори от диабета. Но бъдете внимателни: избирайте сос, който не съдържа много сол или въобще не съдържа такава.

6. Смейте се по-често. Съгласно данни от Мерилендския медицински институт по време на гледане на комедия кръвообращението на човека е много по-добро, отколкото ако гледа някаква мелодрама. Лекарите съветват да се смеете поне по 15 минути на ден - като профилактика.

7. Здрав сън означава здраво сърце. Жените, които спят по-малко от 5 часа в денонощието, рискуват с 30 % повече да получат някакво сърдечно заболяване. Недоспиването може да стане причина за хормонален дисбаланс, това нарушава нивото на захар в кръвта, както и кръвното налягане.

8. Дишайте дълбоко. Обикновено човек в състояние на покой прави от 16 до 19 вдишвания. За да нормализирате своето кръвно налягане, опитайте да понижите това число до 10. Както твърди изследователят от Британския институт по изучаване на стареенето Дейвид Андерсън, такава проста дихателна гимнастика потиска процеса на отделяне на соли в кръвта - а точно те повишават кръвното.

9. Слушайте джаз. Група лекари от Оксфордския университет открили, че музиката, която слушаме, влияе на нашия сърдечен ритъм. Невисоката музика с бавен ритъм спомага за забавяне на сърцебиенето. И следователно дава на сърцето добра почивка.

блитц.бг

Няма коментари: