неделя, 15 ноември 2009 г.

Кайсиите подобряват сърдечната дейност

Обичате ли кайсии? Ако отговора е да, то вие харесвате изключително лечебен плод. Кайсиите съдържат много ценни хранителни вещества, витамини и микроелементи, които поддържат важни функции в човешкия организъм.

Съдържат захар, каротин, тиамин, рибофлавин, никотинова киселина, бета-каротин, витамин С, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, манган, желязо, натрий, форфор, йод, мед, пектин и други. Особено подходящи са при хиповитаминоза, което ги прави задължителен плод в менюто на деца, бременни жени, след тежки заболявания, инфекции и операции.

Кайсиите засилват имунитета

Половин чаша сок от плода доставя необходимата доза витамин С за деня. Известна е ролята на витамина да укрепва имунитета и да повишава съпротивителните сили на организма. Наличието на манган в плода подпомага образуването на витамин С от самия организъм, което допълва и завършва процеса. В жълтите плодове по принцип се съдържа бета-каротин. Той е мощен антиоксидант, който защитава клетките от израждане и действа възстановяващо на кожата и лигавиците. Количеството му в кайсиите не отстъпва на жълтъка на яйцето. Сто и петдесет милилитра сок от кайсии е напълно достатъчен да задоволи дневната нужда на организма от бета-каротин.

ПЛОДЪТ ПОДОБРЯВА СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ

Особено полезни са кайсиите за хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Първо, защото съдържат витамин Е, който подобрява кръвообращението и има намаляващ кръвосъсирването ефект, и са подходящи при атеросклероза и свързаните с нея заболявания. Кайсиите подпомагат дейността на сърцето и заради високото количество калий, което съдържат.

Неслучайно в диетичния режим при сърдечни заболявания се препоръчва по 50-100 г дневно консумация на сушени кайсии, при които концентрацията на калий достига 1700 - 1800 мг. Плодът се препоръчва при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, при слабо кръвооросяване, след остър инфаркт на миокарда. Кайсиите подпомагат обмяната на вещества, като допринасят за отделянето на излишното количество течности от организма, с което се намалява склонността към отоци - характерен симптом при сърдечни проблеми. Магнезият в кайсиите понижава артериалното налягане, което ги прави препоръчителни за страдащите от високо кръвно налягане.
Заради наличието на желязо, фолиева киселина и витамини от групата В кайсиите се препоръчват при анемия. Сто грама кайсии помагат на кръвообразуването така, както 250 г черен дроб. Повишава се продукцията на хемоглобин в организма.


блитц.бг

Няма коментари: